27/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

İstanbul LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Onur Haftası’nda interseks aktivistleri anlattı: ‘Benim ses tonum bu mu, bu! Bize yaratık muamelesi yapılmasın.’

‘LGBT’ye İ eklenmesi bizim toplumdaki tek sesimiz oldu’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Onur Haftası’nda interseks aktivistleri anlattı: “Benim ses tonum bu mu, bu! Bize yaratık muamelesi yapılmasın.”
 
Cinsiyet yelpazesindeki çeşitliliğin bir utanç kaynağı olarak görülmesine karşı interseks aktivistleri dün gerçekleşen panelde kendi hikâyelerini anlattılar. Şerife ve Zeynep, görünürlük sıkıntısı yaşadıkları için yalnızca salondan çektiğimiz fotoğrafı paylaşıyoruz.
 
“Aileler ne istiyorsa bizi o kalıba sokuyorlar”
 
Şerife, köyde doğup büyümüş bir interseks. Kendisini “Köyde İnterseks Bir Çocuk Olmak” yazısından tanıyor olabilirsiniz. Ailelerin interseks çocuklarını bir yara gibi saklamaya çalıştıklarını söyleyen Şerife, zorunlu ameliyatlardan dem veriyor:
 
“İnterseks çocuklar küçük yaşta doktorlara götürülüyor, neşterlerden geçiyor, zulüm... Cerrahî doktorlar acımasız. Bizim duygularımızı hiç bilmeden aileler ne istiyorsa bizi o kalıba sokmaya çalışıyorlar.
 
“Doktorlar bizi tuhaf karşılıyor”
 
Zeynep ise aile konusunda Şerife’ye kıyasla daha şanslı olduğunu düşünüyor. Ablasının interseks olmasından ötürü daha bilinçli bir ailede yetişse de ailesi kendisinin bir interseks aktivisti olmasını o kadar da desteklemiyor.
 
Zeynep, tıpkı doktorların kendisini izlediği gibi onların tepkilerini ve kullandığı kelimeleri izlediğini anlatıyor: “Ama doktorların bize ne kadar yansıtmamaya çalışsalar da interseksleri tuhaf karşılama durumu var.”
 
“Uzunca bir süre yapmacıktım”
 
Sağlık alanında yaşanan sıkıntıların yanı sıra toplumdaki önyargılar da intersekslerin önünde duruyor. Şerife kendisini kadın ya da erkek olarak sunmaya çalışmadığını gururla anlatıyor:
 
“Ben hiçbir zaman kadın reyonundan giyinemiyorum, 42 numara ayakkabı giyiyorum, hep ‘buyur abi’ diyorlar. Artık umurumda değil bunlar ama uzunca bir süre yapmacık durumlara girebiliyordum. Benim ses tonum bu mu, bu! Bize yaratık muamelesi yapılmasın.”
 
“LGBT’ye İ eklenmesi bize özgüven verdi”
 
LGBT hareketinin artık LGBTİ hareketi olarak anılmasının ne kadar önemli olduğunun ise iki aktivist de altını çiziyor.
 
Zeynep: “LGBT’ye İ’nin de eklenmesi, LGBT’lerin bizi sahiplenmesi çok onur verici, çünkü toplumun bize bakışı ve geçirebileceğimiz tıbbi operasyonlar olarak ortak paydamız olduğuna inanıyorum. LGBT’lerin arasına katılarak kendimi daha iyi anlayabildiğime inanıyorum. Kendi bedenlerimiz ve duygusal durumlarımız üzerinden farklı paylaşımlarda bulunuyoruz.”
 
Şerife: “İ’nin eklenmesi beni çok sevindirdi. Oradaki vurgu bizim toplumdaki tek sesimiz oldu. Bize özgüven verdi. Zaman içinde başka insanlara kapı aralamak istiyoruz.”
 
İnterseks konularında daha fazla bilgi edinmek için İnterseks Türkiye ve intersexualshalala’ya ulaşabilirsiniz.  

Etiketler: yaşam
İstihdam