24/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Litvanya Eşcinsel Birliği, parlamentonun yeni döneminde ele alınacak homofobik ve transfobik tasarıya ilişkin kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

‘Litvanya Toplumu LGBTİ’leri Önemsemiyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Litvanya Parlamentosu, yeni döneminde Rusya’daki “propaganda yasası” benzeri homofobik ve transfobik düzenlemeleri ele alacak. Tasarıyla, beden geçiş ameliyatları ve eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkı yasaklanırken, “anayasal ahlâkî değerleri aşağılamak” üzerinde Ceza Yasası’na getirilecek değişiklikle “eşcinselliği eleştirmek” nefret söylemi olarak görülmüyor. Tasarıda ayrıca kamuya açık toplantılarda güvenliği sağlamak için gereken harcamaların tamamını örgütlerin kendisi karşılaması bekleniyor.
 
Litvanya Eşcinsel Birliği’nden (LGL) Maksy Makivirta ve Tomas Raskevičius, tasarıya ilişkin kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
Tasarıyı sunan muhafazakâr Düzen ve Adalet Partisi (Tvarka ir teisingumas) Parlamenteri Petras Gražulis hakkında bilgi verebilir misiniz? Gražulis’in ideolojisi, Litvanya’da ne kadar destek alıyor?
Petras Gražulis, meclise bağımsız aday olarak girdi. Politikaları, Litvanya toplumundaki homofobiye dayanıyor. Medyanın ve destekçilerinin ilgisini çekmek için durmadan homofobi yaymayı hedefliyor gibi bir izlenim uyandırıyor. Her ne kadar Grazulis gibi büyük şehirlerde bir şaka gibi görülse de hâlâ destekçileri var.
 
Siz bu nefret düzenlemesini nasıl yorumluyorsunuz? Sizce onaylanması mümkün mü?
Bunun onaylanamayacağını düşünüyoruz; çünkü parlamentoda destek bulsa bile uluslararası anlaşmalara ters düşüyor. Bu tasarının esas hedefinin, medyanın ilgisini çekmek olduğunu düşünüyoruz.
 
Litvanya, hâlihazırda AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürütüyor. Bu tür homofobik/transfobik önerilerin AB politikalarıyla bağlantısını nasıl görüyorsunuz?
Litvanya’nın başkanlıkla elde ettiği itibarı bu tür olumsuz olaylarla zedelemesi üzücü; ama aynı zamanda başkanlık sayesinde ülkedeki LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) durumu uluslararası arenaya daha kolay ulaşıyor.,
 
Parlamentoda tasarıya karı çıkan müttefikleriniz var mı? LGL olarak tasarıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Mücadelemizi destekleyen birkaç vekil olsa da toplumun geneli LGBTİ meselelerini ya önemsemiyor ya da desteklemiyor. Bir sivil toplum örgütü olarak LGL ve gönüllüleri savunuculuk ve lobicilik alanında her gün faaliyetler yürütüyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam