08/12/2009 | Yazar: Özge Gökpınar

Demokratik Açılım konulu toplantıda, AKP Milletvekili Burhan Kayatürk, Kaos GL temsilcisinin eşitlik talebi için “cinsel yönelim”i hatırlatmasına karşılık

‘Lütfen gerçekçi olalım!’? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Demokratik Açılım konulu toplantıda, AKP Milletvekili Burhan Kayatürk, Kaos GL temsilcisinin eşitlik talebi için “cinsel yönelim”i hatırlatmasına karşılık “Lütfen gerçekçi olalım” dedi.

 
AKP Ankara Milletvekili Kayatürk, açılımların önünde çok büyük engeller olduğunu söyledi ve konuşmasının içinde eşcinsel, biseksüel, trans birey kavramları yerine “bazı kelimeler” ifadesini kullandı.
 
Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikalar ile TBMM milletvekilleri ve siyasi parti temsilcilerini ortak bir zeminde buluşturarak birlikte politika yürütülmesini sağlamak amacıyla, 30 ilde örgütlenen Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM), 5 Aralıkta Ankara’ da ‘Demokratik Açılım’ı diğer iller de ‘Danıştay ve Katsayı’ tartışmalarını ele aldı.
 
 
Ankara Tunus Caddesi Hak-iş toplantı salonunda yapılan toplantının ana başlığı “Ankara küçük Millet Meclisi- Vekil- Müvekkil Buluşmaları” oldu. “Önyargılar giremez” sloganı ile ev sahipliğini TBMM Ortak Çalışma Grupları (www.tbmmocg.net)nın yaptığı bu toplantıya Türkiye Barolar Birliği, TOBB, TTB, TESK, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen, Kamu-Sen, TÜSİAD, MÜSİAD, KAGİDER, TESEV, TÜSEV, TEPAV, Af Örgütü, AK-DER, Düşünce Özgürlüğü Derneği, İHD, İHOP, Mazlum-der, YASADER, PDD, TÜDEF, LDT, 10 Aralık Hareketi, Alevi – Bektaşi Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği, Avrupa Öğrencileri Forumu, Başkent Kadın Platformu, ÇHD, Forum İstanbul Gençlik Platformu, Genç Siviller, KAOS GL, Öğrenci Yaklaşımları Platformu, STGM, Uçan Süpürge, Uluslararası Çocuk Merkezi temsilcileri katıldılar.
 
MHP temsilcinin geleceğini bildirdiği halde katılmadığı toplantıya, siyasi parti temsilcilerinden ve milletvekillerinden: Burhan Kayatürk (AK Parti Ankara Milletvekili), Nursel Aydoğan (DTP Genel Başkan Yardımcısı), Atıf Özbey (Saadet Partisi), Ahmet Münir Yaşar (Demokrat Parti) katıldı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Yeğen kolaylaştırıcı olarak toplantıda yerini aldı.
 
Mesut Yeğen’in “Kürt Açılımı” temalı konuşması ile başlayan toplantı, toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları, sendika ve meslek odası çalışanlarının sorduğu ikişer soruya, milletvekilleri ve parti temsilcilerinin sırayla, beşer dakikayı geçmeyecek şekilde verdiği yanıtlarla devam etti.
 
Demokratik açılımın önündeki engeller nelerdir? Ve Kürt milletinin temsiliyeti için yapılacak girişimler nelerdir? Gibi soruların ağırlıklı olarak sorulduğu toplantıya Kaos GL adına Özge Gökpınar ve Leyla Rendekar katıldı.
 
Kaos GL adına söz alan Gökpınar, toplantıda herkesin ve milletvekilleri ile parti temsilcilerinin üzerinde ortaklaştığı konunun anayasanın değiştirilmesi olduğu için ve gündeme bu değişikliğin yansıması ile birlikte demokratik açılım sürecinin, tüm dünyada olduğu gibi özgürlük mücadelesi yapan her kesim için ortaklaşa bir çaba ile çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği olarak Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin yaşadığı sorunlar üzerine yaptıkları raporlama çalışmalarından bahsederek, nefret cinayetleri, homofobi, dışlanma, aşağılanma, taciz gibi sorunların bu ülkede olduğunu vurguladı. Daha sonra sorularına geçen Gökpınar, demokratik açılım sürecinde eşitlik maddesi olan anayasanın 10. Maddesine cinsel yönelim ibaresinin “ve benzeri durumlar” kısmından çıkarılarak açık bir şekilde ifade edilmesi ve aynı şekilde bu uygulamayı ceza kanununa ve iş yasasına aktarmanın mümkün olup olamayacağını sordu.
 
İkinci olarak toplantıya Demokrat Parti adına katılan Ahmet Münir Yaşar’ın DP’nin web sitesinde yer alan politika belgelerinin içinde geçen “cinsel yönelim” ve “cinsel yönelim ayrımcılığı” ile ilgili ibareleri belgeleştirme süreçlerinden bahsetmesini ve diğer parti temsilcilerinin ve milletvekillerinin tıpkı DP gibi bu konuda her hangi bir girişimde bulunmalarının mümkün olup olamayacağını sordu. 
 
Bu sorulara ilk olarak AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk oldu. “Lütfen gerçekçi olalım” diyerek sözlerine başlayan Kayatürk, açılımların önünde çok büyük engeller olduğunu söyledi ve konuşmasının içinde eşcinsel, biseksüel, trans birey kavramları yerine “bazı kelimeler” ifadesini kullandı.
 
DTP adına katılan Nursel Aydoğan, demokratik açılımının Kürt açılımı anlamına geldiği, sadece Kürtleri ilgilendiren bir süreç olduğunu ve sorunları olan “başka yapıların” da anayasa üzerinden iyice düşünülerek bazı girişimler yapılması gerektiğini söyledi.
 
Demokrat Parti temsilcisi Ahmet Münir Yaşar ise tümden gelim sistemi ile hareket ettiklerini söyledi. Her kesim özgürleşmeli diye düşünerek Kürtlerin sorunları varsa bu ülke de eşcinsellerin de sorunları olduğunu aynı şekilde başörtülülerin de sorunları olduğunu ifade etti. Kolektif düşünce sistemi izlenerek, her kesime özgürlük verilmesine olan inancını da ifade eden Yaşar, bir an önce el ele verip tam demokratik bir anayasa oluşturmanın gerekliliğinin altını çizdi.
 
SP adına katılan Atıf Özbey, Kaos GL’den Gökpınar’ın iktidar partisine haksızlık yaptığını söyleyerek, eşcinsellere dernek kurma hakkını AKP’nin verdiğini söyledi.
 
Bir sonraki toplantı tarihinin de içinde belirlendiği toplantı, Mesut Yeğen ve Oya Özden’in bitiş konuşmaları ile son buldu.
 
TkMM Toplantılarından sonraki hafta her toplantının tutanağı hazırlanıyor. Aralık ayı tutanaklarının hazırlanmasından sonra TESEV, hazırlayacağı Ortak Payda Raporu'nu 23 Aralık Çarşamba günü TBMM'de düzenlenecek basın toplantısıyla açıklayacak.


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam