12/05/2009 | Yazar: Kaos GL

ABD’de MATTHEW SHEPARD KANUNU olarak da anılan Nefret Suçlarını Önleme Yerel Yürütme Yasası’daki son gelişmeler… 

‘Matthew Shepard Kanunu’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de MATTHEW SHEPARD KANUNU olarak da anılan Nefret Suçlarını Önleme Yerel Yürütme Yasası’daki son gelişmeler… 

‘Kanun basit: İnsanları, oldukları gibi oldukları için saldırıya uğramaktan, dövülmekten, gaddarlıktan ve öldürülmekten korumak’ 
 
Parlemento ‘Matthew Shepard kanunu’ da denilen, resmi adı ‘Nefret Suçlarını Önleme Yerel Yürütme Yasası (Temsilciler Meclisi 1913)’ olan yasayı 249’a 175 karşı ve 10 çekimser oyla onaylarken, oylama Kuzey Carolina Senatörü Virginia Foxx tarafından yapılan bir açıklamayla gölgelendi. Virginia Foxx söz alıp ayağa kalkarak Matthew Shepard’ın vahşice öldürülmesinin nefret suçu olmadığını, ‘bir soygun teşebbüsünde’ yapılan saldırı nedeniyle ciddi şekilde vurulup bir daha kendine gelemeyen 45 kiloluk bir eşcinsel olduğunu söyledi.

Temsilci Virginia Foxx’un protesto sözleri -bazı demokratların ’Düşünce Suçu Yasa Tasarısı’ - olarak adlandırdığı, bazı gey gruplar ve politika dünyasının geniş bir kesimi tarafından da büyük bir şaşkınlıkla karşılandı.
 
Maalesef, Matthew Shepard'ın annesi de Parlamentodaydı ve aşağıdaki utanç verici tartışmalara tanık oldu;
 
‘(Matthew Shepard) bir soygun teşebbüsünde öldürüldü, eşcinsel olduğu için değil. Bu yasa tasarısı onun adıyla anıldı, nefret suçları yasa tasarısı onun adıyla anıldı. Bunun bu tür yasa tasarılarını geçirmek için kullanılmaya devam etmesi bir aldatmacadır.’
 
Başkan Obama, kongredeki oylamada senatörlerin Metthew Shapard yasası lehine oylamalarını teşvik etmek için Noel arifesine kadar bekleyeceği için üzüldüğünü belirtmişti. Zaten Obama, başkanlığının ilk 100 gününde LGBTT ile ilişkili konuların gündeminin alt sıralarında olacağını sıkça göstermişti.
 
Yine de eski başkan Bush’tan sonra, dürüst olmak gerekirse, konunun en azından gündem olmuş olmasına bile seviniyorum. Hatta senatodan geçip, masasına ulaştığı halde Matthew Shephard Yasasını da imzalayacağını belirtti.
 
Başkanın bildirisinde konu şu şekilde yer alıyor; ‘Bu hafta, Temsilciler Meclisi’nin (Temsilciler Meclisi 1913) 2009 Nefret Suçlarını Önleme Yerel Yürütme Yasası görüşmeleri bekleniyor.
 
Üyelerin, yasanın iki tarafının da, bu önemli vatandaşlık haklarını koruması için harekete geçmelerini ve hoşgörüsüzlüğün şiddet dolu hareketlerinden vatandaşlarımızı korumak için yasayı geçirmelerini arzu ediyorum. Kanun aynı zamanda konuşma özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğümüzü korurken, vatandaşlık haklarının korunmasını sağlayacak. Senatonun benim hükümetimle çalışıp bu yasa tasarısını tamamlamasını ve hızla harekete geçmesini arzu ediyorum.
 
Matthew Shepard Kanununda bundan sonra neler olacak?
 
Yasa karşıtı yalanlar artıyor. Bazı eyalet nefret suçları yasasına karşı olan sahte kampanya grupları bu yasaya ‘Pedofiliye İzin Veren Yasa’ adı taktılar ve Matthew Shepard yasasının din özgürlüğüne tecavüz edeceğine ilişkin yalanları yayıyorlar. İlk söylenen kesinlikle doğru değil ve ikincisi yasalar dini gruplar için korumacı maddelerle birlikte yazıldığından- LGBTler için geçmiş yasanın diğer parçasıyla uyuşmuyor bile.
 
Nefret Suçları Mevzuatı
 
Matthew Shepard Vakfı, nefret suçları yasasının 20 Mart’ta Temsilciler Meclisi’nde ve 12 Nisan’da Senato’da tekrar gündeme getirilmesine büyük destek verdi. Matthew Shepard Kanunu olarak adlandırılan (daha önce 2007’de Nefret Suçlarını Önleme Yerel Yürütme Yasası olarak bilinen) yasa tasarısı; bireylerin belirgin ya da öyle olduğu düşünülen toplumsal cinsiyet kimliği, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve engellilik durumları temelli acımasız, gizlenen, görmezlikten gelinen nefret suçlarına yönelik uygun ve ölçülü bir cevaptır. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret