23/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Sergisi’nden hatırlayacağımız Ceren Saner ile ‘isn’t it Love?‘ turnesini bahane ettik ve kısa kısa aşkı, turnesini, gelecek işlerini konuştuk.

‘Neden gizlenmeli, bu aşk değil mi?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Sergisi’nden hatırlayacağımız Ceren Saner ile “isn’t it Love?“ turnesini bahane ettik ve kısa kısa aşkı, turnesini, gelecek işlerini konuştuk.

“isn’t it Love?“, Almanya Mainz'de

“Coğrafya” temasıyla düzenlenen 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Sergisi’nde eserleri yer alan Ceren Saner “isn’t it Love?“ isimli fotoğraf gösterimi ve konuşma turnesini yaklaşık bir yıldır Almanya’da sürdürüyor. “isn’t Love?” çalışması ile aşkı, özgürlüğü, cinselliği sorgulayan ve kendi cinselliğini keşfeden Saner eserleri aracılığıyla bu sorgulamayı sanatseverlere aktarıyor. Turnesini bahane ettik ve Ceren Saner’le kısa kısa aşkı, turnesini ve gelecek işlerini konuştuk.

"Aşk bütün kalıplarından sıyrıldı"

"isn't it Love?", bu soruyu sana sorduran nedir?

2013-14 yılları arasında belirli aralıklarla bir arkadaş topluluğu tarafından düzenlenen özel bir parti zincirine davet edildikten sonra, "isn't it Love?" adlı seriyi oluşturan fotoğraflarımı çekmeye başladım.

“isn’t it Love?“, Almanya Hamburg'da

Öncesinde benim için her zaman olduğu gibi, çevremde olan biteni deneyimleme ve var oluşları tanıma/anlama biçimi olarak fotoğraf çekerken bir süre sonra bu partilerde tanık olduğum aşkın özgürleştirici hissiyle birlikte kendimi bize öğretilen “doğru sevme” kavramını ve aşkı sorgular halde buldum. Bu kavramları sorgularken kendi seksüelliğimi ve aşkı yaşayış biçimimi de çokça düşündüm. Sanırım isn't it Love? Sorusu da böyle ortaya çıktı.

“isn’t it Love?“ içinde şu soruyu barındırıyor: Aşk, bütün kalıplarından sıyrıldı, aşk yeniden aşk olmak için kendi kalıplarına savaş açtı. Ve sordu tekrar, neden gizlenmeli, bu da aşk değil mi?

“isn’t it Love?” turnesi ne zaman başladı, şu an devam ediyor mu?

Kasım 2016’dan beri Almanya çevresinde adını göstermekte olduğum fotoğraf serilerinden birisinden de alan “ isn’t it Love? ” Fotoğraf Gösterimi & Konuşma Turnesi adında bir etkinlik turnesindeyim. Bu etkinlikler kapsamında hem sanat alanları hem de sanat dışı alanlarda sunum performans adı verilen konuşmalarım gerçekleşmekte ve aslında bu konuşmalarımın olduğu bazı alanlarda da sergilerim olmakta.

"Bu aşk!"

Muzip bir soru: Turne boyunca “isn’t Love?” soruna bir yanıt alabildin mi?

Genellikle ben “isn't it love” diye sorduğumda özellikle de fotoğrafları sosyal medyada paylaşırken “it is love!” diye tepki geldiği oluyor.

Onun dışında da sunum performanslarım sonrasında yanıma birebir gelerek konuşmak isteyen çok kişi oluyor ve beni de çok mutlu eden bir genel geri dönüş oluyor bu durum. Ayrıca, tüm sunum performanslarımda gösterdiğim fotoğrafların çok içeriden, çok kişisel fotoğraflar olduğunu hissettiklerini ve özellikle benim işlerimin gösterdiği anların, medyada görmeye alıştıkları görsellere karşın daha çok şey hissettirdiği ve kuir hayatı birçok farklı açıdan gösterdiğini vurguluyorlar.

"isn't Love?" devam ediyor...

Gelecek sanat projelerin neler, senin işlerini nerelerde görebileceğiz?

En yakın gerçekleşecek etkinliğim, Schwules Sommer Camp 2017 adında bir gey gençlik yaz kampında bugün başlıyor. Kamp, 17-27 yaş aralığındaki gey erkekler için düzenlenen bir yaz kampı. Her sene bu yaş aralığındaki ortalama olarak yüz, yüz elli erkeğin geldiği bir haftalık kampta birçok atölye ve etkinlik yapılıyor. Bu sene de yirmi üçüncü yılını kutlayan bu etkinlikte ben de “isn’t it Love? “ fotoğraf gösterimi ve konuşma turnesi kapsamında yapmakta olduğum sunum performansımı sergileyeceğim.

Daha sonra?

5 Eylül’de sanatseverlerle yeniden buluşacak “isn’t it Love?“ 5 Eylül 2017 Salı akşamı saat 19.00’da Berlin’deki f³ – freiraum für fotografie adlı galeride “Türkiyeli | Contemporary Photography from Turkey” isimli karma sergide işlerim Emine Akbaba, Kemal Aslan, Kürşat Bayhan, Göksu Baysal, Barbaros Kayan, Emin Özmen ve NARphotos kolektif’in işleriyle birlikte sergilenecek. Sergi 12 Kasım’a dek açık. Ayrıca sunum performansımı 25 Ekim Çarşamba akşamı saat 19.00’da galeri alanında veriyor olacağım.

Son olarak kesinleşmiş bir diğer etkinliğim ise, Das autonome Frauen*referat des AStAs’nın düzenlediği The Salon Feministe Konferans Serisi kapsamında, 24 Eylül Pazar günü saat 15.30’da sunum performansımı Münster Üniversitesi’nde gerçekleştireceğim.

“isn’t it Love?“ turnesi dışında ne var, ne yok?

Turne etkinlikleri dışında, Eylül ayında Kassel’de bir solo sergim açılıyor olacak.

Bu sergi beni Almanya’ya davet eden kolektif, 7 Letters Collective tarafından kürate ediliyor ve Almanya’ya geldiğimden beri çekmekte olduğum, Berlin’deki günlük karşılaşmalarımdan oluşan en güncel fotoğraf ve video serim #insidethering ’deki işlerimden oluşuyor olacak.


Etiketler: kültür sanat
nefret