20/11/2012 | Yazar: Umut Güner

20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü Etkinlikleri kapsamında nefretin yansıdığı kamusal alanların başında yer alan ‘hapishane’ sorunu gündeme geldi.

‘Nefret ve Mapushane’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü Etkinlikleri kapsamında nefretin yansıdığı kamusal alanların başında yer alan “hapishane” sorunu gündeme geldi.
 
Heteronormatif toplumsal yapı trans bireylerin sosyal hayata katılımı önünde her alanda ciddi engeller çıkarılıyor hapishanede bu alanların başında yer alıyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Zafer Kıraç, Pembe Hayat LGBT Derneğinden Selay Tunç ve Sinem Kuzucan değerlendirdi.
 
“Eşlerle Görüşme Hakkı Konusunda LGBT Örgütler Sessiz kaldı”
Zafer Kıraç,
Hapishanelerde translara nasıl davranılması gerektiğine yönelik bir çalışma yok. Birlemiş Milletler’in yayınladığı hapishanede özel ihtiyaçları olan grupların temel ihtiyaçlarına ilişkin bir kitabı var. Bu kitapta LGBT’lere ilişkin bir bölüm de var. Adalet Bakanlığı da “Biz LGBT’lere nasıl davranacağımızı bilmiyoruz” bilgisini bizimle paylaşmıştı. Burada hepimize bir iş düşüyor. Hapishanedeki LGBT mahpuslara nasıl bir hizmet sunulması gerekiyor ya da mahpus bireyin yakını olan LGBT mahkumun yakını nasıl aranacak gibi bir bilgiye ihtiyaç var. Bu konuda birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. Eşlerle görüşme hakkı tanındı, bu konuda LGBT örgütler sessiz kaldı, bunu dile getirmek lazım. Sadece hükümeti değil aynı zamanda muhalefeti de bu konuda eleştirmemiz lazım. Farklı cezaevlerinde farklı uygulamalarda sıkıntıları var bunun standartları nasıl olacak bizim karar vermemiz gerekiyor.”
 
“Tutsak Translar Sorunlarını Anlatamıyorlar”
Selay Tunç,
“LGBT’ler içeride çok fazla sorun yaşıyorlar. Kendi sorunlarını anlatmak isteseler bile bize bunu anlatamıyorlar cezaevinde tecrit bu yüzden iki kere yaşanıyor. Cezaevindeki mahkumları unutmuyoruz. Giysi yardımları yapıyoruz, dergi gönderiyoruz. Yardımımız bununla sınırlı oluyor. Ben artık büyük kitlesel bir eylem yapılması gerektiğini öneriyorum.”
 
“Aileye Tanınan haklardan translar faydalanamıyor”
Sinem Kuzucan,
Cinsel eğilim ifadesi hapishane tüzüğünde geçiyor. Cinsiyet kimliğinin eklenmesi için mücadele etmemiz lazım. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin geçiyor olması aynı zamanda hükümet için ayrımcı uygulamalarını meşrulaştırıcı bir hal alabiliyor. LGBT tutsakların hapishane içinde tecrit edilmesi gibi… Cezaevinde aileye tanınan haklardan trans bireyler aileleriyle görüşmedikleri için çoğu zaman faydalanamıyorlar. Yakının da bu imkandan faydalanabilmesi sağlanmalı.
 
 

Etiketler: insan hakları
nefret