21/09/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Yargıtay’ın usulden bozduğu Nevin Yıldırım davasını feminist avukatlardan Meriç Eyüpoğlu, KaosGL.Org’a değerlendirdi.

‘Nevin Yıldırım için iç hukuk yolu yeniden açıldı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yargıtay’ın usulden bozduğu Nevin Yıldırım davasını feminist avukatlardan Meriç Eyüpoğlu, KaosGL.Org’a değerlendirdi. 

Yargıtay 14 Eylül Perşembe günü görülen Nevin Yıldırım’ın temyiz davası kararını bugün açıkladı. Yerel mahkemenin 2015 yılında Nevin Yıldırım için verdiği müebbet hapis cezası Yargıtay usulden bozdu. Yargıtay kararını, yerel mahkemenin Yıldırım hakkında vermiş olduğu kararı “diğer failler”in dosyası görülmeden vermesine dayandırıyor.

Yargıtay’ın usulden bozduğu Nevin Yıldırım davasını feminist avukatlardan Meriç Eyüpoğlu, KaosGL.Org’a değerlendirdi. Avukat Eyüpoğlu, bu kararla iç hukuk yollarının yeniden açıldığını, karamsarlığa kapılmamak gerektiğini ifade ediyor.

Avukat Eyüpoğlu Yargıtay’ın usulen bozma kararının gerekçesini, savcılığın Nevin’in cinayeti ve “baş kesme” eylemini gerçekleştirip gerçekleştirmediği konusundaki şüphesi nedeniyle Nevin Yıldırım’ın akrabaları hakkında başlatılan soruşturmanın sonuçlanmasından önce yerel mahkemenin kararı vermesi ile açıklıyor. Eyüpoğlu, “Beş yıldır savcılık aşamasında olan bu dosyanın yeniden yargı önüne gelmesi ve Nevin’in akıbetinin bu dosyanın akıbetine bağlı olması üzücü” diyor.

“Karamsarlığa kapılmamak gerekiyor, yeni bir şans olarak düşünmek gerekiyor”

Eyüpoğlu, “Yargıtay bu kararı vermemiş olsaydı Nevin Yıldırım için iç hukuk yoları tükenmiş olacaktı. Bu açıdan bakınca doğrudan karamsarlığa kapılmamamız gerektiğini düşünüyorum. Feminist avukatlar olarak biz, kararın esastan bozulmasını bekliyorduk. Ancak bu kararla yeniden yargılama başlayacak. Nevin Yıldırım’ı haksız tahrik indiriminden yararlandırmayan yerel mahkeme, bu dosyayı yeniden değerlendirmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Avukat Eyüpoğlu, Nevin Yıldırım davasına feminist avukatların daha önce dâhil olmadığına, ilk defa Yargıtay’daki temyiz duruşmasında Yıldırım’ı savunabildiklerine dikkat çekiyor. Avukat Eyüpoğlu, “Karamsarlığa kapılmamak gerekiyor, yeni bir şans olarak düşünmek gerekiyor” diyor.

Ne olmuştu?

Isparta Yalvaç’a bağlı Koruyaka köyünden yaşayan Nevin Yıldırım, 29 Ağustos 2012 günü kendisine silah zoruyla tecavüz akrabası Nurettin Gider'in başını bir çuvala koyarak, “İşte namusuma uzananın kellesi” diye köy meydanına attı.

Isparta cezaevinde tutuklu bulunan Yıldırım; “tasarlayarak canavarca hisle kasten adam öldürmek” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandı. Davanın 13. Celsesinde, 12 Ocak 2015 günü, savcı Osman Çabuk, ilk iddianamedeki “canavarca hisle” ibaresini çıkartarak, “tasarlayarak kasten adam öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet” istemiyle mütalaa verdi. Bu mütalaa, “sanık Nevin’in, kendisini topluma ve ailesine karşı tecavüze uğradığına inandırmak gayesi ile 2010 yılından beri rızası ile ilişki yaşadığı ve kendisinden hamile kaldığı Nurettin’i tasarlayarak öldürdüğü kanaati” üzerine kuruldu. 25 Mart 2015 tarihli son duruşma sonucunda, mahkeme Nevin Yıldırım'a müebbet hapis cezası verdi.

Nevin Yıldırım’ın tecavüz sonucu yaşadığı gebeliği sonlandırılmasına izin verilmedi. Yıldırım tutuklandığında 5 aylık hamileydi ve tecavüzden olan bu bebeği doğurmak istemiyordu. Nevin Yıldırım “kürtaj yasal süresi”ni aştığı gerekçesiyle kendi isteği dışında bu bebeği dünyaya getirmek zorunda bırakıldı.


Etiketler: kadın
İstihdam