18/12/2015 | Yazar: Rosida Koyuncu

Askerlikten muaf olmak için rapor almaya çalışan Emir: Bizim de haklarımız var. Kimse kendini çaresiz hissetmesin!

‘O kağıt benim ölüm kağıdım oldu!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Askerlikten muaf olmak için rapor almaya çalışan Emir: Bizim de haklarımız var. Kimse kendini çaresiz hissetmesin!

Uzun bir süredir askerlikten muaf olmak için rapor almaya çalışan Emir, cinsel yöneliminden dolayı rapor alma sürecinde yaşadıklarını Hevi LGBTİ haber sitesine anlattı:

Merhaba ben Emir, Türk milliyetçisi bir babanın eşcinsel çocuğuyum.  Maskülen biri olduğum için sıkıntı yaşamıyordum. Ta ki, askerlik kağıdı gelene kadar. O gün hayatım bitti. O kağıt benim ölüm kağıdım oldu!

Aralık 2014’te askeri birliğe teslim oldum. Acemiliğimi İstanbul Maltepe’de yaptım. Usta görevi için ise Siirt’e gittim. Usta birliği için gittiğim Siirt’te, ilk günler de ölmek istedim, kafamı duvarlara vurdum.

İlk günlerde kendimi belli etmiyordum, ama zaman ilerledikçe cinsel yönelimimi anlamaya başladılar. Bu durum beni iyice bunaltmıştı: ‘Tek çare ya ölüm, ya çürüktü!’

Sonunda dayanamayıp cinsel yönelimimi komutanıma söyledim.  Askerler, normalde kendi aralarında dahi el şakaları yaparlarken, bu bana daha sık yapılıyordu, sözlü ve bedensel tacizlere uğruyordum. En kötüsü de sözsel tacizdi benim için. Psikolojim alt üst oldu!

Rapor için neredeyse 6 aydır uğraşıyorum. Her defasında ya bir kağıt eksik, ya yeni gelen kağıt uyuşmuyordu. Hep bir bahane gösterilerek raporum geciktirildi. Hava değişimi aldım. Eksik belgemi almak için Siirt’teki askeri birliğime gittiğimde komutan bana fiziksel şiddet uyguladı ve elime eksik belgeyi verip; ‘Sen rapor alma hele, ben sana ne yapacağımı bilirim.’ diyerek tehdit etti. Bunlar beni ruhen çok yordu.  Maddi durumdan bahsetmiyorum bile.

Yine bir heyet sürecindeyim ve yine bir rapor bahane ettiler. Onu göndermelerini istedim ve hala bekliyorum. Umarım bu sefer başaracağım. En sonunda dayanamayıp Hevi LGBTİ ve Kaos GL’ye başvurdum. Normalde kimseyi meşgul etmeyi sevmem, sonuçta benden önemli davaları var. Kaos ve Hevi’ye başvurduktan sonra avukat gönderdiler. Bu sefer başaracağım; çünkü yanımda ailem var! Koskoca rengarenk bir ailem!

Beklentim, özgür bir güvercin olmak. Savaşlar; kan ve gözyaşıdır. Yaşadığım ülkede kardeşimi öldürmek istemiyorum. Benim yaşadıklarım son olmayacak, biliyorum. Benim gibi yüzlerce insan var. Belki onlara cesaret olacağım, belki de zamanında küçümsediğim derneklerdeki insanlardan olacağım. Nice Emir’lere yardım edeceğim. Bizim de haklarımız var. Kimse kendini çaresiz hissetmesin!


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam