18/08/2006 | Yazar: Kaos GL

Gümüşsuyu Muhtarı Çiğdem Nalbantoğlu’nun polis tarafından tartaklanmasını ve Beyoğlu emniyetinin eşcinsellere yönelik tutumunu protesto etmek için Mor Çatı’da bir basın toplantısı düzenlendi.

Gümüşsuyu Muhtarı Çiğdem Nalbantoğlu’nun polis tarafından tartaklanmasını ve Beyoğlu emniyetinin eşcinsellere yönelik tutumunu protesto etmek için Mor Çatı’da bir basın toplantısı düzenlendi.

KAOS GL

Selen Doğan

Amargi, Bursa Gökkuşağı LGBTT Dayanışma Derneği, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Filmmor, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği ve Mor Çatı, Gümüşsuyu Muhtarı Çiğdem Nalbantoğlu’nun polis tarafından tartaklanmasını ve Beyoğlu emniyetinin eşcinsellere yönelik tutumunu protesto etmek için bugün (18 Ağustos 2006) Mor Çatı’da bir basın toplantısı düzenlendi. Kuruluşların imzasıyla yayınlanan basın açıklaması şöyle:

Mor Çatı gönüllüsü ve Gümüşsuyu Mahallesi Muhtarı Çiğdem Nalbantoğlu birkaç gece önce Beyoğlu’nda kimlik kontrolü yaptıklarını söyleyen polisler tarafından tartaklandı.
Kendisine ‘yeni Beyoğlu Emniyet Amirinin burada orospu ve ibneleri istemediği’ söylendi. Nitekim eşcinseller ve travestiler üzerindeki baskıların Beyoğlu’nda bir süredir daha da arttığı, şiddetin yanı sıra biber gazı da kullanıldığı biliniyor.

Polisin biz kadın ve eşcinsellere uyguladığı ayrımcılığı ve şiddeti protesto ediyoruz. Karakolda uygulanan ayrımcılık bize hiç yabancı değil. Kocasından gördüğü şiddet nedeniyle karakola gelen kadınların şikayetlerinin alınmadığına, canı tehlikede olmasına rağmen evine geri gönderildiğine, erkek aleyhine verilen ‘koruma kararlarının’ gereğinin yapılmadığına öyle çok tanık olduk ki... Biz kadınları, can güvenlikleri bulunmamasına karşın, evlerine göndermeye çalışan zihniyet, gece 12.00’de sokakta dolaşmamızı da istemiyor. Ataerkil kadın ve erkek kalıplarına sıkıştırmaya çalışıyor. Zorunlu heteroseksüelliği dayatıyor.

Cinsiyetçi önyargıları bulunduğu sürece polisin insan haklarına uygun davranması beklenebilir mi?

Namus cinayetlerini aydınlatması, bilgileri değerlendirip engellenmesi beklenebilir mi?

Karakola giden kadının hakkını kocasına karşı savunması beklenebilir mi?

Travestilere adil davranması beklenebilir mi?

Şiddet uygulayan polisler hakkında gerekli yasal işlemler derhal başlatılmalı, adalet, yargı, emniyet görevlilerinin ön yargılı tutumları son bulmalıdır.

Feminist ve eşcinseller, toplumdaki cinsiyetçi önyargıların, ataerkil kadın ve erkek rollerinin değişmesi için verdikleri mücadelede dayanışma içinde olacaklardır.

Kaynak: Uçan Süpürge








Etiketler: kadın
İstihdam