07/11/2014 | Yazar: Hakan Özkan

Kaos Kültür Merkezi’nin söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Güzin Yamaner, ‘Sanatın ortaya çıkışında var olan cinsiyetsizlik, zamanla yıkıldı’ dedi.

‘Queer sanat ve cinsiyet’ söyleşisi yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos Kültür Merkezi’nin söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Güzin Yamaner, “Sanatın ortaya çıkışında var olan cinsiyetsizlik, zamanla yıkıldı” dedi.
 
Kaos Kültür Merkezi’nin yeni dönem etkinliklerinden “Sanat ve Heteroseksizm” temalı söyleşi dizilerinin “Queer sanat ve cinsiyet” konulu ilk söyleşisi Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan Prof. Dr. Güzin Yamaner ile dün gerçekleşti.
 
6 Kasım Perşembe günü saat 18.30’ da Aylak Yaşam Kültür Evi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, yoğun katılım gözlendi.
 
İlk olarak Prof. Dr. Yamaner’in sanat ve heteroseksizm bağlamında genel durumu özetleyen konuşması ile başlayan söyleşi, Yamaner’in bu alandaki tespitleri ile devam etti.
 
Özelleşme homofobiyi de artıracak
Yamaner şöyle konuştu:
 
“Bizi dışlayan heteroseksizmdir. Sanatın ortaya çıkışında var olan cinsiyetsizlik, zamanla yıkılmış, seyirciler açık havadan kapalı salonlara geçmiş, günümüzde de tiyatro anlayışı bu yönde şekillenmiştir. Birbirimizin ensesini izlediğimiz tiyatrolarla övünüyoruz. Bugün kostümlerde “cinsiyetsizlik” kavramını az çok görsek de, tiyatro anlayışı gittikçe cinsiyet etrafında şekillenmiştir. Kazandığımız alanlar olsa da oransal olarak büyük ölçüde kaybediyoruz.
 
“Övündüğümüz tiyatrolarımız batı tiyatro anlayışının silik bir kopyası, tüm cinsiyetçiliği ile alınmış. Tiyatro içinde “kızdan(!) rejisör olmaz” gibi söylemlerle cinsiyetçilik kendini gösteriyor, bu da var olan tiyatro metinlerinin tüm cinsiyetçiliği ile alınmasına neden oluyor. Tiyatrolarımız özelleşiyor, bu alandaki özelleşme kadın figürünün garipleşmesine, tiyatroda homofobinin artmasına ve dolap tiyatrosu diye tabir edilen oyunların artmasına neden olacak. Bunun yanı sıra performans tiyatroları giderek artıyor, bu da bizim için olumlu bir haber.”
 
Söyleşi tiyatro metinleri, tiyatroda şiddet ve devlet tiyatrolarına dair sorulan sorular ile son buldu. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam