02/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Gasteler Almanya’da 1 Ekim’de yürürlüğe giren evlilik eşitliğini nasıl gördü?

‘Salgın’ değil eşitlik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gasteler Almanya’da 1 Ekim’de yürürlüğe giren evlilik eşitliğini nasıl gördü?

Almanya’da 30 Haziran tarihinde evlilik eşitliğinin yasallaşmasının ardından LGBTİ’ler nikâh masasına oturmaya başladı. Türkiye’de gasteler Almanya’da gerçekleşen ilk resmi gey evliliğini sayfalarına taşıdı.

Bugün gastelerin LGBTİ gündeminde, HaberTürk, Hürriyet ve Sabah yer alıyor.

“Gay” ısrarı

HaberTürk Gazetesi Almanya’da gerçekleşen ilk resmi gey nikâhını, “Almanya’da ilk gay nikâhı” başlığıyla yayınladı. Haber, “ülkenin ilk gay evli çifti”nin altmış yaşındaki Bodo Mend ve partneri elli dokuz yaşındaki Kari Kreile olduğunu okurlarına bildirdi. Gazete, çiftin otuz sekiz yıldır birlikte olduğu bilgisine yer verirken, “eşcinsel evlilik” yasasının 30 Haziran'da onaylandığını da hatırlatıyor.

Haber, Türkiye’de LGBTİ hareketinin kullandığı ve genel kabul gören “gey” yerine “gay” kelimesini kullanıyor. Ayrıca gazete bu haberde, “eşit evlilik” yerine “eşcinsel evlilik” terimini tercih etti.

Yalnızca eşcinseller evlenmeyecek

Hürriyet Gazetesi Almanya’daki ilk eşcinsel nikâhı okuyucularına müjdeliyor: “Almanya’da eşcinsel nikâh heyecanı”.

Gazete ülkede eşcinsellerin de evlenebilmesine olanak tanıyan yasanın 1 Ekim’de yürürlüğe girdiğini belirtiyor. Haber, yasanın yürürlüğe girdiği günün pazara denk gelmesine üzerine, bazı kentlerde “eşcinsellerin” yasanın ilk gününde evlenebilmeleri için yetkili kurumların mesai yaptığına dikkat çekiyor.

Hürriyet Gazetesi de “eşit evlilik” yerine “eşcinsel evliliği” tercih ediyor.

Sabah Gazetesi “homofobi” salgınına kapıldı

Sabah Gazetesi, aynı haberi “Almanya’da eşcinsel nikâh salgını” başlığıyla gördü. Gazete, ilk eşcinsel nikâh haberini “kısa zamanda bulaşan”, “yaygınlaşan”, “epidemi” anlamına gelen, hastalıkla ilişkilendirilen ya da negatif olaylar için kullanılan “salgın” ifadesini kullanmayı tercih ediyor.

Eşcinsellere yönelik “hasta” önyargısını “salgın” kelimesi ile tetikliyor, bilinçli bir tercihle Almanya’nın kabul ettiği eşit evliliği “toplumda yayılan virüs, salgın” olarak sunuyor.

“Kayıtlı hayat ortaklığı”ndan “eşit evliliğe”

Almanya’da eşcinsel çiftler 2001 yılından beri "kayıtlı hayat ortaklığı (registered civil partnership)" kurabiliyordu. Ülke, 30 Haziran’da Federal Meclis’te yapılan oylama ile eşit evlilik hakkını yasal olarak tanıdı. Almanya’da 1 Ekim Pazar günü yürürlüğe giren yasa ile birlikte birçok kentte LGBTİ’ler eşit evlilik hakkından yararlandı.  

İlgili haberler:

Almanya’da evlilik eşitliği yasalaştı

Almanya’nın ‘eşit evlilik hakkı’nı tanıması ne anlama geliyor?

Almanya eşit evlilik hakkı üzerine düşünceler: Eşit evlilik hakkı, aile kurumu ve heteronormatif devlet


Etiketler: medya
nefret