03/11/2017 | Yazar: Aslı Alpar

1957 tarihli Son Posta Gazetesi İskoçya’daki hâkimin ‘sevicilik’ kararını beğenmemiş…

‘Sevicilik karılık vazifenizi aksatır’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1957 tarihli Son Posta Gazetesi İskoçya’daki hâkimin “sevicilik” kararını beğenmemiş…

Tarihte bugünün homofobik haberi 60 yıl öncesinden…

Tarihte bugünün homofobik haberi 1957 tarihli Son Posta Gazetesi’nden. “Sevicilik zina sayılmazmış” başlıklı haber, İskoçya’da yaşanan bir olaya dayanıyor. Son Posta Gazetesi, bir adamın bir başka kadınla birlikte olduğu gerekçesiyle karısına açtığı “zina” davasını konu ediniyor.

“Karılık vazifesi”

Gazete “İskoçyalı hâkim sevicilik yapan bir kadının zina suçu işlemiş sayılmayacağına hükmetmiştir” diyor yetinmiyor ve ekliyor; “Fakat bunun da bir kadının karılık vazifelerini yerine getirmeyi ehemmiyetli suretle aksattığını kimse inkâr edemez.”

Dönemin yasaları

Hâkimin lezbiyen ilişkiyi gerçek bir ilişki olarak kabul etmemesi, Türkiye’den bir gazetenin haberi “ahlak dersi”  eşliğinde sunması bize altmış yıl öncesinin evrensel homofobisi hakkında detaylı bilgi veriyor. Bu tarihlerde İskoçya’nın da içinde bulunduğu Birleşik Krallık'ta eşcinsel ilişki suç sayılıyordu.

1533'te, 8. Henry'nin hükümdarlığı döneminde anal seksin suç sayılmasından ve 1885 Viktorya döneminde erkekler arasındaki cinsel ilişkilerin yasa dışı ilan edilmesinden sonra yapılan ilk eşcinsel kanun düzenlemesi 1967 yılında eşcinselliği suç olmaktan çıkarıyor.

Sevici, ablacı, lezbiyen

Son Posta Gazetesi’nin “sevicilik” başlıklı haberi, lezbiyenlerin hareket içinde dönüştürdüğü, olumsuz anlamından sıyrılan sahiplendiği sevicilik kelimesine de değinelim. Bu sözcük Son Posta Gazetesi’nin haberini yaptığı tarihlerde Türk Dil Kurumu’nda yer almasa da 1966'da 4. Baskısını yapan Türkçe Sözlük’te şöyle yer alıyor: “Sevici: Erkek yerine kadınla sevişmek sapkısında bulunan kadın.”

Bugün ise Türk Dil Kurumu “sevicilik”i, “Kendi cinsinden kimselerle cinsel ilişkide bulunan kadın, ablacı, lezbiyen” olarak tanımlıyor.


Etiketler: medya
nefret