03/02/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Eşcinsel arkadaşlık sitelerinde şişmanlara, HIV+lere ayrımcılık ve ırkçılık ne kadar yaygın?

‘Şişmanlar, HIV+ler, feminenler yazmasın!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel arkadaşlık sitelerinde şişmanlara, HIV+lere ayrımcılık ve ırkçılık ne kadar yaygın?

Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) websitesinde yayınlanan bir araştırmaya göre ABD’deki eşcinsel erkeklerin üçte birinden fazlası ‘şişman karşıtı önyargıya’ maruz kalıyor.

Yaşları 18’den 78’e kadar değişen 215 katılımcıyla yapılan araştırma sonuçları, vücut ölçüleri standart Vücut Kitle Endeksi’ne göre kilolu sayılmayan geylerin de şişmanlara dönük önyargıyla yüzleştiğini ortaya çıkardı.

Şişman bedenlerden iğrenme ve rahatsız olma

Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

*Rapor edilen en yaygın şişman karşıtı ayrımcılık biçimi cinsel ya da romantik partner olarak kaba bir şekilde reddedilme.

*Şişman karşıtı önyargı, belli beden türlerine dönük iğrenme ve rahatsız olma şeklinde açığa çıkıyor.

Şişmansan ve aşıksan reddedilirsin

Yapılan ikinci bir araştırmada eşcinsel ve heteroseksüel erkeklere, kilolu birisi katılımcıların algılarına göre ‘çekici’ birinden hoşlandığını söylerse sonuçlarının ne olacağı soruldu. Eşcinsel erkekler şişmanların sert bir biçimde reddedileceğini, arkalarından dalga geçileceğini ve kaba davranışlara maruz kalacağını söyledi.

Araştırmaların sonuç bölümünde, “Bu çalışmalar şişman karşıtı önyargının eşcinsel toplumu için bir mücadele alanı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, eşcinsel erkekler romantik partner arayışlarında başka geylerin de bu tarz eşcinsel karşıtı önyargıları göstermesini bekliyor” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de de durum benzer

ABD’de yapılan araştırma sonuçları geyler arasındaki ayrımcılığı ortaya koyarken Türkiye’de de özellikle arkadaşlık site ve aplikasyonlarında önyargı ve ayrımcılıkla karşılaşmak çok olası.

Konuyla ilgili herhangi bir araştırma olmasa da kullanıcıların deneyimleri önyargının ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.

“Şişmanlar yazmasın”, “Feminenler uzak dursun”, “Adam gibi adamlar yazsın, kadınları engellerim” gibi ifadeler birçok kullanıcı tarafından sıklıkla cinsel olarak kimlerden hoşlandıklarını tanımlamak için tercih ediliyor.

“Beyaz bir eşcinsel gibi tweet at”

Eşcinsel toplumu içerisindeki ayrımcılık geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yeni bir tartışma başlattı. #TweetLikeAWhiteGay (Beyaz bir eşcinsel gibi tweet at) hashtag’iyle özellikle arkadaşlık ve partner arama aplikasyonlarında yer alan ırkçı ifadeler eleştiriliyor.

Sosyal medyada devam eden eylemde “ayrıcalıklı beyaz geylerin” cinsel olarak kimlerden hoşlandıklarını tanımlarken ayrımcı ve ötekileştiren bir dil kullanması eleştiriliyor.

HIV önyargısı da çok yaygın

Eşcinsel arkadaşlık ve partner arama sitelerine ilişkin geçen yıl yapılan bir başka araştırma da HIV negatif geylerin yüzde 57’sinin HIV pozitiflerle cinsel ilişkiye girmek istemediğini ortaya çıkarmıştı.

Grabhim.net sitesinin geçtiğimiz yıl yaptığı ankete göre HIV önyargısı çok yaygın:

“Bu sonuçlar cidden kötü çünkü HIV önyargısının eşcinsel erkekler arasında inanılmaz yaygın olduğunu görüyoruz. Bu bir ayrımcılık mı yoksa anlaşılabilir bir korku mu? HIV ile enfekte olmaktan korunmanın çok kolay çözümleri olduğunu düşünürsek bu durum korku kaynaklı bir ayrımcılık.” 


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam