12/11/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Kaos GL Medya Okulu ikinci gününde Özgür Mehmet Kütküt’ün ‘Sosyal medyada habercilik ve kampanyalar’ atölyesi yapıldı.

‘Temsil edilişimizi sevmiyorsak kamerayı elimize almak zorundayız’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği Medya Okulu ikinci gününde Özgür Mehmet Kütküt’ün “Sosyal medyada habercilik ve kampanyalar” ile “Görsel Tasarım” atölyesi gerçekleşti.

Kaos GL Derneği Medya Okulu ikinci güne dün, Özgür Mehmet Kütküt’ün “Sosyal medyada habercilik ve kampanyalar” atölyesi ile başladı. 10-12 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen Medya Okulu’na Ankara, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’den KaosGL.org muhabir ve yazar ve adayları katıldı.

Mehmet Kütküt, internetle tanıştığı dönemi ve günümüzün internet kullanımını anlatarak başladığı konuşmasına, internet ve sosyal medya kullanımının dönemsel değişimlerine dikkat çekti.

“Tıklamacı kuşak"tan sosyal medya örgütlenmesine

“Sosyal medya örgütlenmeye yarar mı” sorusunun yanıtının kısa bir zaman öncesine dek “hayır” olduğunu ancak yakın zamanda yaşanan toplumsal hareketlerde, sosyal medyanın örgütlenmenin yolunu açtığını örneklerle anlattı. Kütküt, 2009 yılında Münevver Karabulut eylemleri, internet sansür eylemi ve Gezi Parkı eylemlerinin önemli ölçüde internet aracılığıyla örgütlendiğine dikkat çekti. Kütküt, Gezi Parkı eylemlerinden önce, sosyal medya örgütlenmesinin “tıklamacı/cliktvist” kuşak olarak düşünüldüğü ancak Gezi’nin ardından sosyal medyanın öneminin anlaşıldığını belirtti.

“Dijital savunuculuk için Ankara”

Mehmet Özgür Kütküt, Barış Bıçakçı’nın “Herkes Herkesle Dostmuş Gibi” kitabının tanıtım metninden alıntıladığı bir metinle devam etti, sosyal medya aktivizminde ajitasyonun önemine değindi ve “Medyada temsil edilme biçimini, kurgusunu beğeniyorsak kamerayı elimize almak zorundayız” dedi.

Video aktivizmin ardından sosyal medya paylaşımlarında hiperlinklerin önemine değindi. Savunuculuk için, tarihselliğin, direnişlerin, itirazların, bilginin ve uzmanlığı bir araya gelmesi gerektiğini ve bu sistem kurulduğunda ihtiyaç olan tek şeyin dijital bilgiyi kullanım olduğunu belirtti.

Blog, facebook twitter, linkedin, pinterest, youtube, instagram, slideshare gibi sosyal medya mecralarını savunuculuk adına kullanmanın ipuçlarına değinen Kütküt, organik savunuculuktan da bahsetti.

Kendi görselini hazırlamak çok kolay!

Atölyenin ikinci bölümünde Kütküt, dijital aktivizminin yeni araçlarını tanıttı ve bunları kullanmanın en pratik yönlerine değindi. Görsel hazırlamanın yeni gelişen dijital araçlarla oldukça kolay bir hale geldiğini belirten Kütküt, canva aracılığıyla ile afiş ve broşür tasarlamayı öğretti, katılımcıların kendi giflerini hazırlamasına yardımcı oldu.

Kaos GL Derneği’nin, internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ’leri kendi hikâyelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenlediği Medya Okulu’nun 2017 ikinci aşaması KaosGL.org editörleri, Aslı Alpar ve Yıldız Tar’ın sunumlarıyla bugün sona eriyor.


Etiketler: medya
İstihdam