29/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Lezbiyen aşkı anlatan ‘Hizmetçi/ The Handmaiden’ filmi Türkiye’de bir türlü gösterime giremiyor!

‘The Handmaiden’ neden bir türlü gösterime girmiyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen aşkı anlatan “Hizmetçi/ The Handmaiden” filmi Türkiye’de bir türlü gösterime giremiyor!

Dünyanın birçok ülkesinde 2016 yılında vizyona giren, Güney Kore yapımı “Hizmetçi/ The Handmaiden” Türkiye’de bir türlü gösterime giremedi. Sarah Waters’ın “The Fingersmith” adlı romanından uyarlanan ve Cannes Film Festivali’nde yarışan, Park Chan-wook imzalı film lezbiyen aşkı ve erkek egemen dünyada kadın dayanışmasını anlatıyor.

Nisan’da gösterime girecekti

Film bu yılın Nisan ayında Başka Sinema kapsamında gösterime girecekti ancak gösterim için duyurulan tarihten kısa bir süre önce, Başka Sinema, sosyal medya hesaplarından filmin “ithalatçı ile ilgili problemlerden dolayı” gösterime giremeyeceğini duyurmuştu.

Lezbiyen aşkı konu edinen filmin, gösterime kısa bir süre kala iptal edilmesinin nedenini Başka Sinema’ya sorduğumuzda kendilerinin de bilgisi olmadığını, ithalatçı firmanın kendilerine “eksik belgeler olduğu için eser işletmenin vizyon tarihine yetiştirilemeyeceği” şeklinde bilgi verdiğini ifade etti.

“Vizyonun ertelenmesi içeriğinden bağımsız”

Bunun üzerine görüştüğümüz ithalatçı firma Kurmaca Film, 13 Nisan tarihinde tarafımıza “The Handmaiden” filminin vizyonunun iptal edilmediğini, sadece ertelendiğini, erteleme kararının filmin içeriğinden bağımsız olduğunu ve yakında yeni vizyon tarihini açıklamayı umduklarını ifade etmişlerdi. Hatta Nisan ayı içerisinde filmin vizyon tarihinin duyurulacağını da belirtmişlerdi.

“Temmuz’da gösterilecek”

Ancak film hâlâ gösterime girmedi ve ithalatçı firma tarafından bir tarih belirtilmedi. Bunun üzerine 18 Mayıs günü ithalatçı firmaya yeniden filmin akıbetini sorduk. Firma bu defa “yaz ayları içinde, muhtemelen Temmuz’da vizyona girecek” yanıtını verdi.

Sebep teknik mi, içerik mi?

Filmin gösterime girememesinin elbette farklı teknik gerekçeleri olabilir ancak birçok ülkede geçtiğimiz yıl vizyona giren bu filmin Türkiye’de hâlâ gösterime girememiş olması düşündürücü.

Filmin kadın kadına aşkı, kadın dayanışmasını konu edindiğini biliyoruz, lezbiyen aşkın “erotik” kabul edilen sahnelerinin olduğunu da okuduk. Ancak birçok defa, filmin içeriğinin neden olduğu gösterim iptalleri, teknik gerekçelerle açıklandı. Sansürün üstü kapalı haline alışığız. “Son Şnitzel”, “Bakur”, “Zer” gibi filmler de bazı teknik gerekçelerle eser işletme belgeleri iptal edildiği için gösterime giremediler.

“The Handmaiden” filmini merakla bekliyoruz, sinema salonlarında izlemek istiyoruz ve teknik sorunların gerisinde homofobik bir gerekçe olmamasını umuyoruz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam