26/05/2014 | Yazar: Çiçek Tahaoğlu

"Velev ki ibneyiz" pankartlı fotoğrafı Başbakan’ın tokat attığı iddia edilen Taner Kurucan’la yan yana getirilen LGBTİ aktivisti Yasin Keskin bianet’e konuştu.

‘Tokat Yiyen İbne Olsaydı Ne Değişecekti?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
"Velev ki ibneyiz" pankartlı fotoğrafı Başbakan’ın tokat attığı iddia edilen Taner Kurucan’la yan yana getirilen LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) aktivisti Yasin Keskin bianet’e konuştu.
 
Başbakan’ın tokat attığı iddia edilen Taner Kurucan’ın fotoğrafı, Onur Yürüyüşü’nde çekilmiş başkasına ait bir fotoğrafla yan yana getirilerek internette dolaşıma sokulmuştu. Konuyla ilgili yapılan haber ve yorumlarda ise, Kurucan’ın gey olduğu iddiasıyla, gördüğü şiddet meşrulaştırılmaya çalışıldı.
 
Onur Yürüyüşü’nde çekilen fotoğrafın asıl sahibi Yasin Keskin Antalya Savcılığı’na söz konusu fotoğrafın kimlerce dolaşıma sokulduğunun tespit edilmesi ve görüntülerin yayınlanmasının engellenmesi için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu İstanbul Başsavcılığı’na gönderildi.
 
bianet’e konuşan LGBTİ aktivisti Keskin, “İnternette dolaşıma sokulan bu fotoğrafın altına yapılan yorumlarda, tehdit ve nefret içerikli cümleler yer alıyor. 29 yaşındayım ve toplumun eşcinsel bireylere uyguladığı baskı ve şiddet ile koskoca 29 yıl geçirdim. Mücadelem boyunca çok fazla şiddete maruz kaldım ve şu anda İstanbul’a gitmeye, hatta sokağa çıkmaya bile korkuyorum” diyor.
 
“Adliyeye gidiyorum, biz o fotoğrafı gördük, diyorlar. Tanımadığım insanlar sosyal medyadan mesaj atıyor. Yolda yürürken biri beni tanısa, linç edilebilirim. Homofobik ve transfobik cinayetlerin çok yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz”.
 
“Tokat yiyen geyse, şiddet meşru görülüyor”
Keskin, fotoğrafın asparagas olduğuna dair haberlerde bile Taner Kurucan’ın gey olmadığına vurgu yapıldığını, kendi mağduriyetinin ise devam ettirildiğini belirtiyor.
 
“Taner Kurucan’ın cinsel yönelimini bilmiyoruz. Ama gey olmak Türkiye’de aşağılanan, hakaret olarak kullanılan bir şey. Fotoğrafın altındaki yorumlarda, bir yandan eşcinseller aşağılanırken bir yandan da provokatör olarak gösteriliyor. Tokat yiyen kişi geyse, bu şiddet meşru görülüyor. Örneğin ‘O videoyu izledim başbakan sonuna kadar haklı. İbneler kalkmış koskoca Türkiye’nin başbakanına hakaret ediyor, sonra da kaçmaya çalışıyor. İyi etmiş ne diyeyim’ gibi yorumlar var.
 
“Fotoğrafın gerçek olmadığına dair haberlerde de Taner Kurucan’ın gey olmadığı söyleniyor. Ben ise ifşa edilmeye devam ediyorum. Düşünebiliyor musunuz, bir web sitesi fotoğrafta bacaklarımı mozaiklemiş, suratımı ve ismimi ifşa etmiş.
 
“Taner Kurucan ne düşünüyor bilmiyorum ama ben kişilik haklarıma yapılan bu saldırıyı kınıyorum. Ve soruyorum: Tokat yiyen bir ibne olsa ne değişecekti? İbne vurulası, hakaret edilesi insana benzer bir yaratık mıdır?”
 
“Senelerdir şiddet gördüm, böyle gündeme geldim”
Keskin, uzun süredir LGBTİ hakları mücadelesi verdiğini ve bu nedenle birçok kez şiddete maruz kaldığını söylerken, kendi mücadelesinin görmezden gelinmesine ve bu şekilde gündeme gelmiş olmasına da tepkili.
 
“Senelerdir LGBTİ hakları için mücadele ediyorum ve performanslar yapıyorum. Polisten de şiddet gördüm, savcılıklarda da mücadele ettim, bir kere bile haber olmadım. Şimdi bir başkasının yediği tokat üzerinden, onun itibarsızlaştırılması için fotoğraflarım ifşa ediliyor.
 
“Türkiye’de eşcinseller adliyede de dikkate alınmıyor. Ama ben mücadeleye devam edeceğim.” (bia)
 
* Haber fotoğrafını Yasin Keskin’in izniyle kullandık. 

Etiketler: yaşam
nefret