16/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Trans aktivist ve hukuk profesörü Tamara Adrian, dün Ankara Barosu’nda Baro Genel Sekreteri Gökhan Candoğan ve baroya bağlı avukatlarla buluştu.

‘Tüm azınlıkların toplamı çoğunluğu verir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans aktivist ve hukuk profesörü Tamara Adrian, dün Ankara Barosu’nda Baro Genel Sekreteri Gökhan Candoğan ve baroya bağlı avukatlarla buluştu.
 
9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın açılış konuşmasını yapacak olan Adrian, Latin Amerika’daki LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) hukukî mücadelesini anlattı.
 
Latin Amerika, LGBTİ mücadelesinde önemli bir yol kat etti
 
Konuşmasına ülkesi Venezuela’daki protestolara değinerek başlayan Adrian, avukatlığın hem çok yararlı, hem de oldukça tehlikeli bir meslek haline gelebildiğini söyledi. Protestocu gençlerin “teröre teşvik, kamu malına zarar verme” gibi suçlamalarla yargılandığını belirten Adrian, “LGBT; kadın, çocuk, engelli hakları gibi meseleler üzerine çalışmak bu bağlamda oldukça zor,” dedi.
 
Adrian, Latin Amerika’nın son yıllarda LGBTİ hakları konusunda büyük bir ilerleme kaydettiğine dikkat çekerek özellikle Uruguay’da trans seks işçilerine yönelik istihdam politikalarından övgüyle bahsetti.
 
“İleride kimliklerde cinsiyet hanesi yer almayacak”
 
Arjantin’de kişilerin isimlerini ve kayıtlı cinsiyet bilgilerini hiçbir patolojikleştirmeye maruz kalmadan, hormon ve ameliyat sürecinden geçmeden yalnızca nüfus idaresine giderek 10 gün içerisinde değiştirmelerine olanak sağlayan Cinsiyet Kimliği Yasası, Adrian’ın trans mücadelesinde tüm dünyada görmek istediği bir örnek. Kendisi ayrıca dünyanın pek çok ülkesinde ırk ve din bilgilerinin nüfus kayıtlarında artık tutulmaması gibi cinsiyet hanesinin de ileride ortadan kalkacağını düşünüyor.
 
Venezuela’da Chavez’le birlikte 1998 yılından itibaren cinsiyet geçişinin yasal olarak tanınmasının durdurulması ise Adrian’ın da kişisel olarak etkilendiği bir sorun. Adrian, nüfus kayıtlarındaki cinsiyet bilgisini değiştirmek için açtığı davadan 10 yıldır sonuç alamıyor.
 
"Anahtar kelime dayanışma"
 
Konuşmanın ardından gerçekleşen soru-cevap bölümünde Baroların ve insan hakları örgütlerinin homofobi ve transfobiye karşı kurumsal bir tepki vermesinin nasıl sağlanabileceği sorusuna ise Adrian şu yanıtı verdi:
 
“Anahtar kelime dayanışma. Tüm azınlıkların toplamı çoğunluğu verir. Ama yalnızca bireylerin toplamından bahsetmiyorum. Bana bakın: Transım, lezbiyenim, feministim, kadınım; tüm bu kimliklerimle çok daha zenginim.”
 
Tamara Adrian’ın 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için yapacağı açılış konuşması yarın (17 Mayıs Cumartesi) saat 12:00’da Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ATAUM Prof. Dr. Necdet Serin Konferans Salonu’nda gerçekleşecek.
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam