01/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

‘Bizler trans kadınlar olarak güzelliğin tektipleştirilmesine karşı somut ve güçlü bir direnişi de temsil ediyoruz.’

‘Türkiye trans güzeli’ uluslararası yarışma yolunda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Miss Queen Uluslararası Trans Güzellik Yarışması’nda yarışacak Yankı Bayramoğlu, “Bizler trans kadınlar olarak güzelliğin tektipleştirilmesine karşı somut ve güçlü bir direnişi de temsil ediyoruz” dedi.
 
But Trans Güzellik Yarışması birincisi Yankı Bayramoğlu, önümüzdeki günlerde Tayland’ta yapılacak Miss Queen Uluslararası Trans Güzellik Yarışması’nda yarışacak.
 
Uzunca bir süredir hummalı bir şekilde yarışmaya hazırlanan Yankı, uçağa atlayıp Pattaya’ya gitmeden önce yarışmanın kendisi ve diğer translar için önemini, çalışmalarını ve beklentilerini KaosGL.org’a anlattı:
 
Cuma günü Miss Queen Uluslararası Trans Güzellik Yarışması için Tayland’a gideceksin. Nasıl hissediyorsun? Bu yarışmanın bir parçası olmak senin açından neden önemli?
Genel olarak çok sakin hissediyorum. Sanki yarın Ankara’ya gidiyorum. Sanırım uçağa binip de oraya ayak basana kadar algılayamayacağım uluslararası bir yarışmaya katılmamın büyüklüğünü ve heyecanını. Bu yarışmanın parçası olmak tabi ki de çok önemli. Hem milli hem politik kısmı var. Ayrıca ne yalan söyleyeyim, bu yarışma sayesinde buralardan Taylandlara gideceğim. Durup dururken İstanbul’dan Pattaya’ya gitmek aklıma gelmezdi.
 
But Trans Güzellik Yarışması’nda birinci seçildin. Şimdi uluslararası alanda yarışacaksın. Senin bu yarışmalarına katılman aynı zamanda trans aktivizm diyebilir miyiz?
Tabii ki de. Zaten asıl sebebi bu. Yoksa güzelliğimi tescilleme ihtiyacı niye duyayım ki? Türkiye’deyim. Transım. Kadınım. Müslüman bir ülkedeyim ve tüm bu koşularda bu ülkeyi dünyanın öteki ucuna iyi bir imajla temsil etmeye gidiyorum. Zaten kazanırsam alacağım paranın bir kısmını misafirhane açmak için kullanacağım.
 
Tayland’taki yarışmaya nasıl hazırlandın? Neler yaptın?
Açıkçası yorucu ama bir o kadar da keyifli bir maratonun içinde buldum kendimi. Çekimlerdi, halka ilişkilerdi, röportajlardı, kostüm çekimleriydi, provalardı derken bir baktım ki ben cidden bu işin içine girivermişim. Tabi güzellik yarışması dahilinde katılacağım yetenek yarışmasında gerçekleştireceğim oryantal dansı performansım için de özel oryantal dersleri aldım. Bunun dışında da tüm bu süreç zarfında Türkiye’deki trans hareketiyle ilgili deneyim ve bilgilerimi daha sistematik bir hal getirebilme şansı elde ettim.
 
Tayland’ta ne olacak? Yarışma öncesi kamp vs. olacak mı? Nasıl bir süreç bekliyor seni?
Beni bir hafta sürecek çekimlerle, röportajlarla, provalarla dolu yoğun bir kamp programı bekliyor. Önce oryantal performans sergileyeceğim. Son gün de jüri karşısına çıkacağım. Sanmayın ki sadece güzel olmak önemli… Karakterim, oturmam kalkmam da sonuçları etkileyecek.
 
Trans bir kadın model olarak; diğer trans kadınlara mesajın nedir?
Bizler trans kadınlar olarak güzelliğin tektipleştirilmesine karşı somut ve güçlü bir direnişi de temsil ediyoruz. Bu bizi özel kılarken aynı zamanda sosyal baskıların karşısındaki diğer kadınlara ilham kaynağı olup onları yüreklendirmelidir. 

Etiketler: yaşam
İstihdam