17/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Kanada’dan Sheila Cavanagh’ın ‘Queer Tuvalet Hikayeleri’ sunumuyla sonlandı.

‘Tuvaletler cinsiyetleri disipline ediyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Kanada’dan Sheila Cavanagh’ın “Queer Tuvalet Hikayeleri” sunumuyla sonlandı.
 
Kaos GL Derneği’nin bu yıl onuncusunu düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Kanada York Üniversitesi’nden Sheila L. Cavanagh’ın “Performansın queer pedagojisi: Vaka analizi olarak queer tuvalet hikayeleri” başlıklı sunumuyla sonlandı.
 
Kapanış oturumunun moderasyonunu üstlenen Kaos GL’den Ezgi Koçak, Cavanagh’ı tanıtarak Buluşma kapsamında yapılanları özetledi.
 
Cavanagh konuşmasına siyasi tutkusundan ötürü Kaos GL’ye teşekkür ederek başladı. “Queer Tuvalet Hikayeleri”nde kendisini trans ya da queer olarak tanımlayan kişilerin yaşadıklarını incelediğini belirten Cavanagh, “Tuvaletler aslında cinsiyetleri disipline ediyor” dedi.
 
Performans etnografi yönteminden bahseden Cavanagh, “Bu yöntem araştırmacının notlarının bir araya gelmesinden fazlasıdır. Performans etnografyası iyi bir şekilde yapıldığında araştırmaya insani bir yüz de kazandırır” ifadelerini kullandı.
 
Cavanagh konuşmasının devamında “Tuvaletleri Queerleştirmek” kitabına dayanarak yazdığı “Queer Tuvalet Hikayeleri” oyunundan bahsetti. Cavanagh; Toronto’da bir havuzun kadınlar tuvaletinde diğer kadınların tacizine uğrayan ve şikayetçi olduğunda ‘beyefendi’ diye hitap edilen trans kadın Molly, mesai arkadaşlarının kendisi için yapılan tuvaleti pislediği ve transfobik mesajlarla mobbing uyguladığı Leslie, tuvalette yaşanan bir saldırıyı engellemeye çalışırken polisin ırkçılığı sonucu gözaltına alınan Kanada yerlisi Jamie ve tuvaletlerin ırklara göre ayrıldığı zamanlar ile kendisinin bir tuvalette uğradığı transfobik tacizi aktaran 1947 doğumlu Sue Ellen’ın hikayelerini aktaran görüntüleri izleyicilerle paylaştı.
 
“Tuvaletle ilgili konuşulmaması queer olanın önemsiz görülmesini gösteriyor. Aslında gündelik hayattaki her bokluk tuvalette oluyor" diyen Cavanagh, konuşmasını oyunundan queer tuvaletlere ilişkin bir metni okuyarak sonlandırdı.
 
İlgili haberler:
 
*10. Homofobi Karşıtı Buluşma Almanya Büyükelçiliği, Hollanda Büyükelçiliği, Kanada Büyükelçiliği, Norveç Büyükelçiliği ve SİDA tarafından desteklenmektedir.  

Etiketler: kültür sanat
İstihdam