11/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Meis Sitesi Davasının bugün görülen 7. Duruşması sonrası konuşan Av. Fırat Söyle: ‘Mağdurlardan biri geçtiğimiz hafta nefret cinayeti sonucu hayatını kaybetti. Umarım sağ kalan mağdurlar sanıkların cezalandırıldığını görür’

‘Umarım sağ kalan mağdurlar sanıkların cezalandırıldığını görür’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Meis Sitesi Davasının bugün görülen 7. Duruşması sonrası konuşan Av. Fırat Söyle: “Mağdurlardan biri geçtiğimiz hafta nefret cinayeti sonucu hayatını kaybetti. Umarım sağ kalan mağdurlar sanıkların cezalandırıldığını görür”

Avcılar Meis Sitesi’nde transların barınma ve yaşam hakkına dönük saldırılara ilişkin davanın 7. duruşması bugün Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, sanıkların iddialarının incelenmesi gerekçesiyle 15 Nisan 2016 tarihine ertelendi.

Dava, yoğun güvenlik önemleri altında, basına ve katılıma kapalı olarak gerçekleşti. Mahkeme sürecinin başından beri duruşmaların kapalı yapılamayacağını belirten ve itiraz eden avukatlar, hiçbir güvenlik ihlali olmadığı halde davanın kapalı yapılmasını eleştirdi.

Mağdurlarından ikisi artık yaşamıyor

Dava mağdurlardan geçtiğimiz hafta Avcılar’da nefret cinayeti sonucu öldürülen Alev ve askerde intihar eden mağdurun ölümlerinin doğrulanması ile başladı.

Mahkeme: “Talep yargılamayı uzatır”

Davada sanık İ.A’nın vekili: “Olayla ilgili olarak görgüye dayalı bilgisi bulunan bir kısım tanıklarımız vardır ancak çekindikleri için bugüne kadar kendilerinin isim listesini de dosyaya bildiremedik tanık listesini sunmak üzere mahkemeden bu konuda tarafımıza süre verilmesini talep ediyoruz” talebinde bulundu.

Trans kadınların savunuculuğunu üstlenen Av. Fırat Söyle de olayın 2012 yılında gerçekleştiğini, bugüne kadar dosyaya karşı tarafça sunulmuş tanık listesi olmadığı gibi  tanıklıktan çekinmelerini gerektirecek herhangi bir sebep de bulunmamaktadır” savunmasında bulundu.

Mahkeme, sürülen talebi daha önce böyle bir talebin bulunmadığı, tanıkların çekinmesini gerektirecek sebebin dosyaya yansımadığı ve bu talebin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle talebi reddetti.

“Trans kadınlar suç makinesidir algısı yaratılmak isteniyor”

Duruşma sonrası KaosGL.org’a konuşan Av. Fırat Söyle şunları kaydetti:

“Sanık avukatları bu davayı uzatmaya yönelik hamlelerde bulunuyor. 2013’te başlayan davada hala sanığın akli dengesinin yerinde olup olmadığı tartışılıyor, tanıkların dinlenmesi talebinde bulunuluyor. Olayın üzerinden 4 yıl geçti, hâlâ olayın başındaymışız gibi davranılıyor. Bu isteklerin pek de iyi niyetli olmadığını gösteriyor.

“Bugünkü duruşmada tanıkların dinlenilmesi talebinde bulunuldu, tanıkların daha önce çekindikleri gerekçesiyle konuşamadığı belirtildi. Burada yaratılmak istenen algı; söz konusu trans kadınlar olduğunda çekinileceği algısıdır. Bu insanlar neden çekinecekler?

“Aynı zamanda trans kadınların bir suç makinesi olduğu algısı da yaratılmak isteniliyor. Olay tarihinde 5 defa trans kadınlar tarafından yangın çıkarıldığı belirtiliyor ve bu raporlar talep ediliyor. Diğer avukatlar genel olarak süreci uzatmaya çalışıyor, umarım Nisandaki duruşma karar duruşması olur, sağ kalanlar mağdurlar bu davanın sonucunu görebilirler.”

8. Duruşma 15 Nisan 2016'da görülecek

Davanın 8. Duruşması 15 Nisan 2016 saat 11.00’de Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam