13/01/2014 | Yazar: Behiye Erinç Taş

Lambdaistanbul’daki ‘’Uygar’ Batı ve ‘Homofobik’ Müslüman’ söyleşisinin konuğu olan Gökçen B. Dinç, batının eşcinsel algısını ve Müslüman devletlerin gerici ve homofobik gösterilmelerini anlattı.

‘Uygar’ Batı ve ‘Homofobik’ Müslüman Lambdaistanbul’da Ele Alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lambdaistanbul’daki “’Uygar’ Batı ve ‘Homofobik’ Müslüman” söyleşisinin konuğu olan Gökçen B. Dinç, batının eşcinsel algısını ve Müslüman devletlerin gerici ve homofobik gösterilmelerini anlattı. Berlin Humboldt Üniveristesi’nde İslam ve kadın üzerine doktora yapan Dinç, 4 Ocak’taki söyleşide “yaratıcı şehir” kavramına değindi:  
 
“Amsterdam, Prag gibi şehirlerde, bu yaratıcı şehrin sembolü olarak daha çok turist çekebilmek için beyaz gey ve lezbiyenler ön plana çıkartılıyor. Bu gruplarda, Müslümanlara  devamlı eğitilmesi, aydınlatılması gereken bireyler olarak davranılıyor.”
 
Evcil ve Tüketim Odaklı Bir Gey Kültürü
Homonormativite terimine dikkat çeken Dinç, “depolitize edilmiş, evcil ve tüketim odaklı bir gey kültürü vaadeden bir politika bu” diyerek batıda eşcinsellerin heteroseksüel gibi olmak üzerinden bir söylem geliştirdiklerini söyledi.
 
“Sözde özgürleştirici devletler yasallaştırmak için beyaz orta sınıf cinsel kimlikleri harekete geçirir. Amacına ulaşabilmek için devlet Ortadoğu’daki teolojik, homofobik anlatımları ve queer’leri baskılama metotlarını, batıdaki queer özgürlük ve kurtuluş duygularıyla karşılaştırarak oluşan eleştirel algıyı evrenselleştirmeye çalışır.” 

Etiketler: yaşam
İstihdam