19/02/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bu listeyi "Bi’ kutu süte 8 lira verecek bütçem yok" diye bahane uyduranlara gönül rahatlığıyla gönderebilirsiniz!

‘Vegan beslenme, zenginler içindir’ söylemini boşa çıkaracak 6 Facebook grubu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu listeyi "Bi' kutu süte 8 lira verecek bütçem yok" diye bahane uyduranlara gönül rahatlığıyla gönderebilirsiniz! 

“Veganlık çok pahalı ya” deyip bir öğle yemeğine 15 lira veren arkadaşlarınızın; “Ya tabi bi kutu süt 8 lira evet”, “Vücudumuzun (HERKESİNKİ HERKESE AİT ÇÜNKÜ…) ete de sebzeye de ihtiyacı var” diye hayvanları sömürmekle ilgili karnist söylemlerinin gerçekle örtüşmediğini göstermeniz için bu listeyi yaptık. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey bu listeyi yollayarak “kendini kandırıyorsun bir tanem” demeniz.

Çünkü veganlığı bir markette gördüğü sütün 8 lira olmasını dayandırarak “pahalı” ya da bir zamanlar eşcinselliğe bakış gibi “kapitalist” bulmak, bu meseleyle ilgili düşünmekten alenen kaçmaktan başka bir şey değil. Hayvanları sömüren bir karnist olabilirsiniz ama bu veganlığa külliyen “çamur at, izi kalsın” politikası uygulayabileceğiniz anlamına gelmez.

Listeye geçmeden son olarak, “Doğada olsak avlanacaktık ama?!” gibi bir söylemin, gerçekliği olmadığını sadece pencereden dışarı bakarak fark etmeniz mümkün.

Not: Bu liste çoğunluklu olarak vegan hareketin “beslenme” alanıyla ilgili olan gruplardan “Veganlık beslenme, zengin olmayı gerektirir” yaklaşımına karşı oluşturulmuştur. Vegan tartışmalar, sadece "beslenme" ile sınırlı değildir.

Çalışan Vegan

Adından da belli olduğu gibi bu grupta, çalışan ve iş şartlarından dolayı öğle yemeğine pratik alternatifler bulmak isteyen veganlar; hangi markette hangi vegan ürünlerin olduğunu fiyatlarıyla birlikte paylaşıyorlar. Bu grupla “ben var ya istesem de vegan olamam, iş yerinde öğle yemeği hep etli/et sulu” diyen arkadaşlarınıza “CANIM DÖN BAK DÜNYAYA” diyebilir, bahane uydurmamasını rica edebilirsiniz.

Vegan Yemek Kulübü

Vaktiyle bir dönem adminin, adını “Vegan yemek ve ısrarla yemek dışında paylaşım yapanlar kulübü” olarak tepkisini koymuş grup. Grup yöneticisinin sessiz tepkisinden de anlayacağınız gibi, sadece yemek tariflerinin paylaşıldığı bir yer. Yeri gelmişken, 1 liraya nasıl bitkisel süt yapabileceğinizi de burada bulabilirsiniz. Kıpsle.

Bir Gül’ün Mutfağı  

Birgül Ilgar’ın kurduğu grup, başta vejetaryen tariflerin de olduğu bir grupken kısa süre sonra vegan formata geçmiş. Bu değişiklik ardından Birgül; grup adında geçen “vejetaryen” kelimesini dikkate alınmamasını, sadece vegan tariflerin paylaşılmasını rica etmiş. Grubun adından çıkartılmayan “vejetaryen, akdeniz, ege” kelimeleri grubun daha fazla insana ulaşmasını sağlıyor.

Çiğ Vegan Türkiye

Bu grupta, çiğ beslenme konusunda aklınıza takılan soruları tartışmaya açabilir, yediğiniz sebzelerin besin değerlerinin pişmeden önce/sonra nasıl değiştiğini paylaşabilir ve izleyebilirsiniz.

Vegan Sofra

Bu grup yemek tariflerini bulabileceğiniz gibi, “içindekiler” kısmı şaibeli gelen bazı ürünlerin vegan olup olmadığını katkı maddesi/etik açıdan tartışabileceğiniz bir alan. Örneğin; içindekiler kısmında “datem” gördüğünüz bir ürün “datem” katkı maddesi hayvansal yağlardan elde edildiği için vegan olmayabilir. Bunun gibi konuları “Vegan Sofra” grubunda tartışmaya açabilirsiniz.  

Vegan Kampüs

Vegan ve veganlıkla ilgilenen üniversite öğrencilerinin, öğrenci kulüplerinin, akademik ve idari kadro çalışanlarının iletişim ağı olan grupta, yemekhane menüleri hakkında ne gibi yollar izlenebileceği üzerine tartışmalara yer veriliyor. Hangi üniversitede hangi vegan (genellikle yemek) seçeneklerinin bulunduğunu paylaşarak üniversitenizdeki diğer veganlar için kampüs yaşamını kolaylaştırabileceğiniz gibi kampüsünüzde vegan kulüp kurmak için örgütlenebileceğiniz bir alan.

(Haber görseli Vegan Sofra grubundan alınmıştır.)


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret