24/12/2015 | Yazar: Dijle Kılınç

Kadınların, hayvanların, doğanın özgürlüğü için Vegan Feminist Kış Buluşması 19-20 Aralık’ta gerçekleşti.

Kadınların, hayvanların, doğanın özgürlüğü için Vegan Feminist Kış Buluşması 19-20 Aralık'ta gerçekleşti.

2014 yılında Vegan Feminist Yaz Kampı düzenlendikten sonra, bu kış bir araya gelen vegan feministler 19-20 Aralık’ta Vegisso'da buluştu.  Buluşmaya Muğla'dan, Antalya'dan, İstanbul'dan ve Ankara'dan katılım oldu.

Tüm çeşitliliğiyle kadınlara, trans erkeklere, queerlere ve intersekslere açık olan etkinlikte veganlık-feminizm ilişkisi ve yerellerde vegan feminist örgütlenme imkanları konuşuldu. Tüm katılımcılar tanışma sürecinde, veganlık ve feminizmi kendi hayatlarında nasıl ilişkilendirmeye başladıklarına dair deneyimlerini paylaştı ve bu deneyimlerden hareketle “neden buradayız ve nasıl ilerlemek istiyoruz” üzerine tartıştı.

“Veganist bir etkinlik: Takas pazarı”

Kaos GL den Melahat; heteroseksizm, cinsiyetçilik ve vegan beslenme üzerine konuşurken, Ankara'da bunları konuşmaya ihtiyaç duyanlarla bir araya gelmeye karar verdiklerini ve Nisan ayında Veganka'da bir buluşma gerçekleştirdiklerini aktardı. Kao GL'de ayda bir vegan peynir ve sucuk yapımı gibi atölyeler devam ediyor.

Ankara Vegan Feminist'lerden Berfun, 7 kadın olarak ekofeminizm üzerinden çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Muğla'dan Ezgi ve Demet, Akyaka'da düzenlenen kamptan sonra 8 Mart ve 25 Kasım'a katıldıklarını ve vegan feministler blogu üzerinde çalıştıklarını söylediler.  Ayrıca veganist bir etkinlik olarak takas pazarı yapmayı planladıklarını aktardılar.

“Vegan olmak türcülüğümüzü değiştirmiyor”

Ankara'dan Pınar “Vegan olmak tücülüğümüzü değiştirmiyor, o yüzden insanlarla iletişime girdiğimizde türcülüğümüzün dereceleri değişebilir ama hala türcüyüz, o yüzden insanlarla iletişime girdiğimizde bunu aklımızda tutarak, bu empatiyi kurarak iletişime girmek daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

Bölümün kalanında; birilerini vegan yapmaktansa, daha çok kendimizi örgütlemek ve vegan feminist politika üretmek olduğu konuşuldu.

Yaz kampı Akyaka'da

Bir sonraki yaz yapılacak olan kampta, vegan feministlerin kapsamı tartışmasına ise, kural koyucu olmadan  ve korkmadan tartışabilmek için bir alan açılmasına karar verildi. Ayrıca veganlıkla feminizmin kesişimi ve ezilme biçimleri arasında nasıl bir bağlantı kurulduğu, ne gibi ihtiyaçlarla bir araya gelindiği gibi konuların yeniden ele alınmasına karar verildi.

Yaz kampı Muğla'nın Azmak Nehri ile ünlü ilçesi Akyaka'da gerçekleştirilecek.

Vegan feministler hakkında daha fazla bilgi almak için bloglarını inceleyebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam