26/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

kaosgl.org, silah zoruyla kaçırılan ve kendisinden 4 gündür haber alınamayan Umut Göktuğ Söyler’in sevgilisi Ramazan Kalkan’la görüştü.

‘Ya Göktuğ’dan Ayrılırsın ya da İkinizi de Öldürürüm’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ramazan Kalkan, silah zoruyla kaçırılan ve kendisinden 4 gündür haber alınamayan Umut Göktuğ Söyler’in sevgilisi. Ramazan’la Umut Göktuğ ile olan ilişkisi, bu ilişkiye Umut Göktuğ’un ailesinin verdiği tepki ve kaçırma olayını takip eden sıkıntılı yasal süreç hakkında konuştuk.
 
Umut Göktuğ ile ilişkiniz nasıl başladı?
Umut’la ilişkim Ekim ayının ortalarında başladı. Umut 20 yaşındaydı. O zamandan beri benim evimde birlikte yaşadık. Ailesi beni arkadaşı olarak biliyordu. Ailesinden her gün izin alıp bende kalıyordu. Daha sonra ailesi Kasım ortasında Facebook yazışmalarımızdan bu ilişkiyi öğrendi.
 
Ailesinin tepkisi ne oldu?
Babası beni arayıp tehdit etti. “Göktuğ’la bir daha görüşürsen seni vurur öldürürüm. Ecelin olurum, ben senin Azrail’inim. İkinizi de yaşatmam, o benim namusum, Göktuğ’u da vururum,” dedi. Göktuğ ailesinin evindeyken öğrenmişlerdi ilişkimizi, babası beni aradığında Göktuğ da ailesiyleydi.
 
Peki, ailesi Göktuğ’a nasıl bir tepki vermiş?
İlk gün bir şey yapmamışlar, ağlamışlar sızlamışlar. O gün Göktuğ’u evlatlıktan reddedip sokağa atıyorlar. O gece Göktuğ eşyalarıyla bana geldi. Ertesi gün Göktuğ tekrar ailesinin yanına döndü, aynı gün babası beni askerî kantine çağırdı. Yine benzer tehditler savurdu. Görüşmemize engel olmak için Göktuğ’u bir hafta kadar ev hapsinde tuttular.
 
O süre içinde haberleşebildiniz mi?
Telefonla görüşmeye devam ettik. Uygun olduğu zamanlarda Göktuğ beni arıyordu. Ailesi konuyu kapatmak için Göktuğ’u ev hapsinde tutuyordu; ama görüştüğümüzü de biliyorlardı. Bunun üzerine Göktuğ’u bilmediğim bir yere götürdüler. Daha sonra Göktuğ beni Amasya Taşova’dan arayıp ailesinin onu oraya kaçırıp amcasının yanına bıraktığını anlattı. Amcasının adamları tarafından göz hapsinde tutulduğunu bana hem Göktuğ, hem de babası söyledi.
 
Taşova’da ne kadar süre kaldı?
3 hafta kadar kaldı. Orada amcasının Göktuğ’a benimle ilgili tehditlerde bulunduğunu öğrendim. Annen senin yüzünden yataklara düştü diye numara yapıyorlardı, Göktuğ da 15 gün kadar sonra dayanamayıp Ankara’ya geldi. Ailesiyle biz yüz yüze de görüştük; ama hiçbir zaman Göktuğ’la aynı masada olmadık.
 
Ailesi sana neler söyledi?
Bu ilişkiyi bitirmemiz noktasında zımnî olarak tehditlerine devam ediyorlardı, Göktuğ’un böyle bir ilişkisi olamayacağını, bunu kabul edemeyeceklerini söylüyorlardı. Göktuğ’u seviyorsam onu bırakmam gerektiğini, aksi takdirde onu öldüreceklerini ve bunun müsebbibinin ben olduğumu söylediler. Göktuğ yine bir fırsatını bulup ailesinden habersiz yanıma geldi. Yanıma geldiği zaman peşinde 2-3 kişi onu takip ediyordu. Kapıma kadar da geldiler. O gün yine ailesi aradı ve ben Göktuğ’u ailesine bıraktım. Ailesi Göktuğ’un benimle görüşmesine karışmayacaklarını söylemişti; ama yine de görüşmemize engel olmaya devam ettiler. Sonra Göktuğ’u tekrar Amasya’ya götürdüler. En sonunda 28 Aralık akşamı babasıyla biz tekrar buluştuk. Belinde silah vardı. Ne kadar nüfuzlu bir asker olduğunu söyledi bana. Askerî kimliğini nüfuz amaçlı kullanıyor…
 
3 haftanın sonunda ne oldu?
Göktuğ, amcasının baskılarına dayanamayıp can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Ankara’ya kaçtı geldi. 29 Aralık’ta kaçmıştı, geldi buldu beni yeniden. Can güvenliğimiz olmadığı için birkaç gün başka arkadaşlarda kaldık. Sonra gittik Savcılığa müracaatta bulunduk.
 
Savcılık şikâyetinizi nasıl karşıladı?  
Eşcinsel kimliğimizden ötürü bizi ciddiye almadılar. En doğal insan hakkımız olan şikâyette bulunma hakkımızı kullandırtmamak için, ifadelerimizi yarım yarım almak için, karşı taraf nüfuzlu kişiler olduğu için çok fazla ilgilenmediler. Biz 3 Ocak’ta müracaat ettik, şu an tarih 26 Şubat. Herhangi bir işlem hâlâ yapılmadı, hiçbir bilgi verilmedi. Sadece bir kez ifade için çağırdılar, şahidin var mı, delilin var mı diye sordular. En sonunda da Göktuğ kaçırıldı.
 
Çevrende bu konuda sana destek veren insanlar var mı?
Pembe Hayat ve Kaos GL derneklerinden destek alıyorum. Can güvenliğim konusunda ciddî endişelerim var. Savcılığa ayrı ayrı müracaatlarım olmasına rağmen yine bir işlem yapılmadı. Müracaatım olmasına rağmen herhangi bir koruma kararı alınmadı.
 
Hayatını nasıl etkiledi tüm bu olaylar?
İş hayatının içinde birisiyim ben. Firmam bizim alanda oldukça etkiliydi, iş bağlantılarımın tamamı sıfırlandı. Apartmanda konu komşuyla büyük sıkıntı oldu; çünkü toplumun eşcinsele bakış açısı farklı. Maddî olarak da zor durumdayım.
 
Son olarak Göktuğ’la ilgili neler söyleyebilirsin?
Göktuğ’un hayatından endişe ediyorum. Canlı veya ölü, Göktuğ’u görmeden ölmeyeceğim. Aslında eşim kaçırıldı; ama taraf bile olamıyorum, hiçbir şeyim. Bunu atlatırsak mevzuat oluşması için eşcinsel evlilik konusunda mücadele vereceğim. 

Etiketler: yaşam
nefret