08/07/2013 | Yazar: Esra Ar

Zimbabwe Başbakanı Robert Mugabe, çocuk doğurmayarak geleneksel aile modeline uyum sağlamayan eşcinsel çiftlerin tutuklanması gerektiğini söyledi.

‘Ya Hamile Kalın Ya Da Hapse Girin!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Zimbabwe Başbakanı Robert Mugabe, çocuk doğurmayarak geleneksel aile modeline uyum sağlamayan eşcinsel çiftlerin tutuklanması gerektiğini söyledi.
 
31 Temmuz’da yapılacak genel geçim öncesi Cuma günü partisinin seçim kampanyasını başlatmak için binlerce insanın önünde konuşan eşcinsel karşıtı başbakan, çocuk sahibi olamayacakları için eşcinsellere hapis cezası vermek istediğini açıkladı.
 
New Zimbabwe gazetesinin haberine göre Mugabe “Onları [eşcinsel çiftleri] bir odaya kapatıp hamile kalıp kalamadıklarını görmek isterim; eğer kalamıyorlarsa hapse çünkü çocuk sahibi olabileceklerini iddia ettiler,” dedi.
 
“Yozlaşmanın böylesine hayır, hayır, hayır!”
 
Başbakan’dan Lezbiyenlere: Erkekliğinizi Gösterin
Yerel haber kanallarına göre, eşcinsel karşıtı politikacı nefret söyleminde bulunurken zaman zaman kahkahalara boğuldu.
 
Mugabe konuşmasında özellikle lezbiyenleri hedef aldı. Mugabe, eğer bir ilişkide erkeklerin yerini tutacaklarsa lezbiyenlerin erkek olduklarını kanıtlamaları gerektiğini söyledi.
 
Başbakan “Erkekliğinizi gösterin,” diyerek lezbiyenlere saldırıda bulundu.
 
“Başka kadınları karınız, kendinizi de koca mı yapmak istiyorsunuz? Bu deliliktir; biz bunu kabul etmeyi reddediyoruz.”
 
Afrikalı LGBT topluluğu uzun süredir Zimbabveli Başbakan tarafından tehdit ediliyor. Mugabe’nin Mayıs ayında partisi adına verdiği seçim vaatlerden biri de ‘eşcinseller için cehennem’di. Bu senenin başında da eşcinsel aktiviteleri cezalandırılabilir bir suç sayan yeni anayasayı imzaladı.
 
2012 yılının Ağustos ayındaysa ‘Zimbabve’nin Gey ve Lezbiyenleri’ kuruluşuna (GALZ) üye olan 44 kişi tutuklandı. Daha sonra kuruluşun bütün ofisleri ‘Başbakan’ın otoritesini yok sayma’ gerekçesiyle kapatıldı.
 
Zimbabve’nin The Herald isimli gazetesine göre, Mugabe Cuma günü batılı ülkelerin vatandaşlarına eşit evlilik hakkı sunarak eşcinselliği empoze ettiğini ve ülkelerin bunu uluslararası yardımlaşma ayrıcalığına sahip olmak için yaptığını ileri sürdü.
 
Mugabe buna her zaman karşı olacağını, gey ve lezbiyenlerin ‘domuz ve köpeklerden beter’ olduğunu söyledi.
 
Zimbabveli Başbakan yurtdışındaki ülkelere de seslendi. Mugabe, Afrika kökenli Başbakan Obama’nın Afrikalı ülkelere eşcinselliği kabul etme çağrısında bulunmasına, Anglikan Kilise’sinin de eşcinsel ilişkilere karşı gittikçe daha fazla destek vermesine şaşırdığını, bunları desteklemediğini belirtti.
 
Diğer Afrikalı LGBT’ler de tehdit altında
 
Uganda ve Nijerya’da da son zamanlarda LGBT hakları gittikçe kısıtlanıyor.
 
2009 yılı Ekim ayında Uganda Parlamentosu yeni bir eşcinsellik karşıtı yasa tasarısı sundu. Bu yasada HIV pozitif gey erkekler ve reşit olmadığı halde eşcinsel ilişkiye girenler için idam cezası, eşcinsel olduğunu bildiği birini ihbar etmeyen vatandaşlar için ise hapis cezası yer alıyor.
 
Bu yasa tasarısı 2009’dan beri hâlâ tartışılıyor. LGBT’li eylemciler yasanın cinsellikle ilgisi olmadığını, bunun yalnızca politikacıların bir oyunu olduğunu ileri sürüyor.
 
Tasarının meclisten geçmemesi için savaş veren LGBT’li eylemci David Kato ise 2011 yılında öldürüldü.
 
Kato’nun cinayeti, Afrika’daki eşcinsel karşıtı yasa tasarılarını konu alan ‘Bana Kuchu de’ (Call me Kuchu) adlı filmin en önemli olayı haline geldi. (‘Kuchu’, Afrika’da eşcinsel karşıtlarının eşcinseller için söylediği bir söz) 14 Haziran’da çıkan film, tüm dünyaya Afrikalı LGBT’lerin zorlu mücadelesini anlatarak büyük ilgi topladı.
 
Nijerya’da ise ülkenin Müslüman bölgeleri genelde şeriat yasalarını esas alıyor. Bu yasalara göre eşcinsel ilişkide bulunan erkeklerin cezası taşlanarak idam edilmek.
 
Nijerya’da 30 Mayıs’ta hem eşcinsel evliliği ve ilişkileri, hem de eşcinsel olmayı yasaklayan yeni bir yasa tasarısı sunuldu. Bu yasa tasarısı daha önce 2006 yılında da sunulmuştu; ancak ilk defa 2013’te millet meclisinin onayını aldı. Yasanın yürürlüğe geçmesi için yalnızca başbakan Goodluck Jonathan’ın onayı gerekiyor.
 
Cuma günü Anglikan Piskoposluğunda yer alan Justus Mogekwu, Başbakan Jonathan’a yasa tasarısını kabul etmesi için çağrıda bulundu. Mogekwu, ‘Yasa tasarısının meclisten geçmesi Allah’ın Nijeryalıları korumak istediğini gösteriyor,’ dedi.
 

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Navi Pillay ise Cuma günü katıldığı BBC World haber programında Nijerya’yla ilgili büyük endişe duyduğunu, Nijerya’nın bu ayrımcılıkla ilgili bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam