11/10/2016 | Yazar: Hakan Özkan

Equal Rights Association – Eşit Haklar Derneği (ERA) ilk Genel Kurulu’nu ve yıllık konferansını Kosova’nın Priştine kentinde gerçekleştirdi. Derneğe bu sene Türkiye’den iki örgüt daha katıldı.

Equal Rights Association – Eşit Haklar Derneği (ERA) ilk Genel Kurulu’nu ve yıllık konferansını Kosova’nın Priştine kentinde gerçekleştirdi. Derneğe bu sene Türkiye’den iki örgüt daha katıldı.

Batı Balkanlar ve Türkiye’den 7 ülkenin LGBTİ örgütlerini Bölgesel Ağ Derneği’ni kurduğu Eşit Haklar Derneği ilk Genel Kurulu’nu yaptı. 6-8 Ekim tarihleri arasında Temmuz tarihlerinde Priştine’de buluşan aktivistler Kosova Parlemantosu’nda genel kurulu tamamladı. Türkiye’den Pembe Hayat, Kaos GL, SPoD ve LİSTAG’ın bulunduğu üye ağına bu sene Kırmızı Şemsiye ve İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi de eklendi.  

Dernek AB’ye entegrasyon sürecinde çalışıyor

Derneğin amacı, AB entegrasyon sürecinde bölgedeki ülkelerin LGBTİ İnsan Hakları meselelerine odaklanarak, müzakere başlıklarının her birinde cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve seks karakteristikleri temelli ayrımcılık konularını gündemleştirmek olacak. Aynı zamanda Avrupa Konseyi, AGİT, Avrupa Temel Haklar Ajansı gibi uluslararası paydaşlar ve kurumlarla savunuculuk faaliyetleri yürütecek. ILGA Europe ve Transgender Europe’un da bölgesel ağın kuruluş aşamasında gözlem ve destek sundukları ERA Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ meselelerini daha fazla görünür kılınması ve pozitif değişim için çaba gösterecek.

Gelecek Genel Kurul Karadağ’da yapılacak

Genel Kurul’da 15 yeni üye kabul edildi. Dernek bu genel kurulla birlikte Slovenya ve Hırvatistan’ı da arasına katarak 40 üye örgüt sayısına ulaştı.

Genel Kurul’da alınan kararla beraber gelecek sene Genel Kurul ve Yıllık Konferans Karadağ’ın Podgorica kentinde yapılacak.

Konferansa 170’i aşkın kişi katıldı

Genel Kurul’un ardından iki günlük konferans yapıldı. Konferansa bölgeden ve bölge dışından 170’i aşkın kişi katıldı. Aralarında Kosova’dan üst düzey bürokratların da yer aldığı katılımcılar iki gün boyunca “Yasalar neden yeterli değildir?” başlığı ile bölgedeki yasal mekanizmaları tartıştı.

18 workshop ve yan etkinlik ve 6 ana oturumla tamamlanan konferanslarda Türkiye ve Batı Balkanlardan katılımcılar başta olmak üzere, bölgenin genel durumu ve bölge dışı ülkeler ve uluslararası mekanizmalar derinlemesine tartışıldı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam