13/01/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Yerel seçimler sürecinde yapılan çalışmaları özetleyen ve yerel yönetimlerde LGBTİ perspektiflerini tartışmaya açan ‘Yerel Siyasette LGBTİ Hakları’ kitapçığı yayınlandı.

Yerel seçimler sürecinde yapılan çalışmaları özetleyen ve yerel yönetimlerde LGBTİ perspektiflerini tartışmaya açan “Yerel Siyasette LGBTİ Hakları” kitapçığı yayınlandı.
 
Türkiye’de yerel yönetimlere LGBTİ perspektifi kazandırmak projesi kapsamında hazırlanan “Yerel Siyasette LGBTİ Hakları” başlıklı yayın Ocak ayının ilk günlerinde yayınlandı. SPoD LGBTİ’nin başlattığı ve Türkiye’den birçok LGBTİ örgütünün katıldığı yerel seçimler çalışmalarının yer aldığı kitapçık aynı zamanda LGBTİ’lerin bundan sonraki süreçte yerel yönetim mekanizmalarına nasıl dâhil olabilecekleriyle ilgili rehber ve kaynak niteliğini taşıyor.
 
LGBTİ hareketinin siyasetle ilişkisi
 
Kitapçıkta yerel seçimler sürecinde yaşananların yanı sıra; LGBTİ hareketinin siyaset ile ilişkisine dair yazılar da yer alıyor. Kitapçık; 80’lerde yaşananlardan başlayarak sırasıyla 90’lar’da LGBTİ’lerin örgütlenmesi, siyasi partilerle ilişkiler, 2003 yılında DEHAP’ın “cinsel yönelim ayrımcılığına” karşı mücadele edeceğini duyurması, Anayasa kampanya süreci ve Gezi direnişi özetleniyor.
 
Kitapçığın ilerleyen bölümlerinde yerel yönetimlerin LGBTİ’ler için önemi, yerel seçimlerde LGBTİ adayların yürüttükleri kampanya süreci, belediyelerin işleyiş mekanizmaları aktarılıyor.
 
“LGBTİ dostu” belediye başkanlarının yazıları da yer alıyor
 
“LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü imzalayan ve seçilen belediye başkanlarının da yazılarıyla katkı sunduğu kitapçıkta, Dr. Volkan Yılmaz’ın SPoD LGBTİ Yerel Yönetimler Siyaset Okulu’nda yaptığı “LGBTİ Odaklı Sosyal Politikalar ve Yerel Yönetimler” sunumunun derlemesi üzerinden heteroseksizme karşı yerel yönetim anlayışı tartışılıyor.
 
Kitapçığın çeviriler bölümünde ise dünyada LGBTİ hareketinin siyaset ile ilişkisine dair yazılar ve “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler” yazısı yer alıyor. Kitapta ayrıca Türkiye’de yerel yönetimlerin işleyiş ve örgütlenme şeması ile yerel yönetimlere yurttaş katılımı da detaylı bir şekilde aktarılıyor.
 
“Demokratik özerklik ve LGBTİ”
 
Kitapçıkta alternatif öz yönetim modeli olarak demokratik özerkliği LGBTİ perspektifinden tartışmaya açan bir yazı da yer alıyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl yöneticiliği yapmış Erkan Karabay’ın yazısında; demokratik özerkliğin nasıl yaşam bulacağı, meclisler modeli ve LGBTİ hakları tartışılıyor.
 
*Kitapçığa SPoD LGBTİ ofisinden ve şu linkten ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret