08/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Dünyada en yaygın olarak kullanılan hastalık sınıflandırmasında zihinsel bozuklukların cinsel yönelimle ilişkilendirilmesi sona erebilir.

‘Zihinsel bozuklukların cinsel yönelimle ilişkilendirilmesi son bulmalı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dünyada en yaygın olarak kullanılan hastalık sınıflandırmasında zihinsel bozuklukların cinsel yönelimle ilişkilendirilmesi sona erebilir.
 
Dünya Sağlık Örgütü’nün Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması listesi olan ICD’nin 10. revizyonunda eşcinselliğin zihinsel bir bozukluk olmadığı belirtiliyor. Ancak listenin F66 kodunda eşcinselliği zihinsel bozukluklarla ilişkilendiren 4 madde bulunuyor.
 
Listenin 2017 yayınlanması planlanan 11. revizyonunu geliştiren çalışma grubu, geçen ay yayınladığı raporla eşcinsellikle ilişkilendirilen zihinsel bozuklukların listeden çıkarılması tavsiyesinde bulundu.
 
"Cinsel haklar insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır"
 
Cinsel gelişim bozukluğu, egodistonik eşcinsellik ve cinsel ilişki bozukluğu gibi maddelerin bilimsel bir temeli olmadığının altını çizen rapor, bu maddelerin sağlık açısından yarardan çok zarara sebep olabileceğini belirtiyor.
 
Cinsel hakların insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edilen raporun tavsiyelerine 1973 yılında eşcinselliğin bir hastalık olmadığını söyleyen Amerikan Psikiyatri Derneği de destek veriyor. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam