17/06/2009 | Yazar: Kaos GL

Lübnan tarihinde ilk kez LGBT topluluğuna ilişkin bir kitap yayınlandı

Lübnan'da ilk kez LGBT topluluğuna ilişkin bir kitap Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lübnan tarihinde ilk kez LGBT topluluğuna ilişkin bir kitap yayınlandı

Çev. Sevgin Duru

Amerikalı politikacılar, eşcinselliğe ‘tolerans’lıymış gibi yaparak eşcinsel yurttaşlara eşitlik sağlamayı reddederken, bazı ülkeler homofobilerini çok daha dürüstçe ortaya koyuyorlar. Lübnan’da eşcinsellik yalnızca toplumsal olarak kabul edilmez değil aynı zamanda illegaldir – ve hapis cezasıyla cezalandırılır. Ancak, diğer birçok Orta Doğu ülkesinin aksine bir grup eşcinsel hakları aktivisti son derece dikkat çekici işler yapmaktalar ve bu hafta Lübnan’daki queer yaşama ilişkin ülkenin ilk kitabını yayınladılar.

Bareed Mista3jil: Gerçek Öyküler*‘Lübnan’ın dört köşesinden lezbiyenler, biseksüeller, queer ve transgender bireyler’den 41 öykünün bir koleksiyonu olan kitap, Haziran’ın başında hem İngilizce hem de Arapça olarak yayınlandı. Cumartesi günü, Beyrut’ta kitabın yayınlanmasının kutlandığı partiye yüzlerce destekçi katıldı ve böylece bu gün ülkedeki eşcinsel aktivistler için tarihi bir gün haline geldi.
 
Kitap, 2007’de Lübnan’daki queer kadınları desteklemek için oluşturulmuş bir grup olan Meem tarafından yayınlandı.
 
Kitaptaki öykülerin amacı ‘Lübnan’daki farklı topluluklarda görünmez bir biçimde ve sessizce var olan yaşamlara kısa bir bakış sunmak.’ Kitabın web sitesine göre ‘Öyküler, aşka, acıya, kimliğe, zarar görme ve üstesinden gelmeye ve de insan kalbinin girift karmaşıklığına dair. Ve hepsinden ötesi bu öyküler, umuda dair.’
 
Sitede kitaptan bazı pasajlar var. Dürüst, dokunaklı ve bazen son derece üzücü tanıklıklar, Lübnan’daki eşcinsel hakları aktivistlerinin ne kadar çok şey yapmak zorunda olduklarını gösteriyor. Diğer lezbiyenlerle buluşma çabalarına ilişkin (çoğumuzun kendi öykümüze yakın hissedeceğinden emin olduğum) eğlenceli öykülerin yanı sıra tecavüz ve istismar öyküleri de var.
 
‘Lezbiyenleri bulma araştırmam’ adlı öyküden bir pasaj:
 
O zamanın popüler chat programı ICQ idi, hemen indirdim, romantik, bir miktar hastalıklı bir nickname oluşturdum ve diğer lezbiyenleri bulmaya koyuldum. İnsan listeleri üzerinden bazı araştırma yöntemleri vardı, ‘sexy lesbian 4u’ gibi bir nickname’e sahip birini bulana dek saatlerce aradım. Aman Tanrım! Benim için seksi bir lezbiyen diye düşündüm! Hemen mesaj yazdım ve ‘hiiiiiii!(selaaaaam) Ben de lezbiyenim’ dedim. O da ‘selam’ diye yanıt verdi ama benim gibi coşkulu değildi ve bana kulağımı ısırmasını isteyip istemediğimi sordu. Bunu neden söylediğini anlayamadım, şaşırdım ama yaşamıma ilişkin detaylar, gördüğüm zarar, kimlik krizi, kırık kalp ve diğer yeni yetme lezbiyen dramalarına ilişkin çokça konuşmaya yeni başladığım bir dönemde lezbiyen biriyle karşılaşmış olduğum için çok heyecanlıydım. Düşünün, bu 10 yıl önceydi ve ben klavyeyle yazmada çok yavaştım. Sonra, ‘the sexy lesbian for me’ onun mahrem yerlerine dokunmayı da içeren son derece edepsiz bir teklif yaptı. Şok oldum! Bozuldum! ‘Hayır’ dedim! Konuşmak ve yaşam öykülerimizi paylaşmak istiyorum.
 
Kitabın başarılı olmasını ve Lübnan’daki queer kadınların ülkelerinde eşit haklara sahip olmak adına büyük adımlar atmayı sürdürmelerini arzu ediyoruz.


* Kitap Lübnan’ın bütün büyük kitapçılarda mevcut, ancak kitabı edinmeye yönelik daha fazla bilgi için kitabın editörüne e-mail gönderebilirsiniz: book@bareedmista3jil.com


Etiketler: kültür sanat
İstihdam