16/03/2020 | Yazar: Umut Güner

Lubunya 40+ İnisiyatifi, “Birlikte nasıl yaşlanacağız?” sorusunun peşine düştü ve kendisine yol haritası çıkardı.

Lubunya 40+ yol haritasını çizdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ ve yaşlılık çalışmak için 17 Mayıs Derneği altında bir araya gelen Lubunya 40+ İnisiyatifi yol haritasını çizdi.

İlk toplantısını 14-15 Aralık 2019’da Bolu’da gerçekleştiren inisiyatif, iki gün boyunca yaşlı LGBTİ+’lara yönelik iyi örnekleri ele aldı ve “Birlikte nasıl yaşlanacağız” sorusuna yanıtlar aradı.

İki günlük çalıştayın ardından inisiyatif kendisine yol haritası çıkardı. Lubunya 40+, yaşlılık alanındaki çalışmalarda 60 ve 65 yaş üstüne odaklanıldığını ancak kendilerinin 40+ tanımıyla “birlikte yaşlılık sürecimize ilişkin hayal kurmak üzere yan yana olmaya, yaşlılık meselesini tartışmaya, bu alanda birlikte öğrenmeye ve birlikte yaş almaya” karar verdi.

İnisiyatifin yapmayı planladığı çalışmalar ise şöyle:

*Hukuk sistemi içerisinde yaşlılık ve miras üzerine araştırma yapmak ve yaşlı LGBTİ+lar için bilgilendirici materyaller üretmek.

*Yaşama ve barınma veya sosyal amaçlı bir kooperatif kurma arzusu paylaşıldı. Bu kooperatifin yasal, mali yükümlülükleri; sürdürülebilirliği konusunu araştıracağız. Yaşlılık alanında ortak bir kooperatif deneyiminin mümkünlüğü üzerine kafa yormaya devam edeceğiz

* Belediyelerin yaşlılara yönelik sosyal hizmetler ve huzurevleri ve bu alandaki faaliyetlerini araştıracağız. Ve onların gündemlerine yaşlı LGBTİ+lar’ı sokacağız!

*Özel huzurevleri, vakıf ve derneklerin yaşlılara yönelik bakım ve destek mekanizmalarını araştıracağız. Alternatif örgütlenme modelleri ve iyi örnekleri tartışmaya açacağız.

*Kuşaklar arası iletişim ve çalışma süreçleri: 40+ lubunyalar için sosyal alanların inşası ve alternatifleri tartışmak, yarın için bugünden birlikte zaman geçirmek ve 40+ LGBTİ+’lar için sosyalleşme alanları yaratacağız.

*Hafıza ve Bellek Çalışmaları: 40+ LGBTİ+’ları güçlendirecek bir faaliyet ve kuşaklar arasında iletişim kurmamızı sağlayacak bir çalışma olarak hafıza ve bellek çalışmaları yapmak istiyoruz.

*İç Güçlendirme Toplantıları: Bu çalışmaları yapmayı planlayan grubun kendi metotlarını, yöntemlerini belirlemesi için grubu güçlendirecek ve yol haritasını yaratmakta etkili olacak toplantıların organize edilmesine daha çok bir araya gelmeye ihtiyacımız var.

*İyi Örnekler Üstünden Farklı Örgütlenme Yöntem ve Süreçlerinin Araştırılması: Özellikle uluslararası çalışmalar yapan grupların dünden bugüne izlediği örgütlenme ve yapılanma süreçlerini, faaliyetlerini inşa etme dinamiklerini ve izledikleri basamakları araştırmak, tartışmak ve iyi örnekleri dolaşıma sokmak istiyoruz.

*Sigortaları Araştırmak: Özel sağlık sigortaları, tamamlayıcı sigortalar, sigortalardan elde edilen hakların araştırılması.

*HIV ve Yaşlılık: LGBTİ+ toplumu içerisinde spesifik belirli alanlara ilişkin bilgi üretmek ve bu bilginin dolaşıma girmesini sağlamak istiyoruz. HIV ve yaşlılık meselesi de bilgi üretmek istediğimiz alanların başında yer alıyor. Ve bu konuda HIV alanında çalışan örgütlerle işbirliği yapmak istiyoruz.


Etiketler: yaşam
İstihdam