06/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Lüksemburg hem Başbakanı, hem de Başbakan Yardımcısı eşcinsel olan ilk ülke olarak dünya tarihine geçti.

Lüksemburg’da Başbakanlığa Eşcinsel Damgası Vuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lüksemburg hem Başbakanı, hem de Başbakan Yardımcısı eşcinsel olan ilk ülke olarak dünya tarihine geçti. Salı günü yemin ederek görevine başlayan Başbakan Xavier Bettel, eşcinsel çiftler için evlilik eşitliği sağlama sözü verdi.
 
18 Yıllık İktidarın Ardından Gelen Gökkuşağı
20 Ekim’de yapılan seçimlerde Jean-Claude Juncker’ın Hristiyan Sosyal Halk Partisi (CSV) birinci çıksa da hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamadığı için bu görev Sosyalistler ve Yeşillerle koalisyona gitmeyi kabul eden Demorkat Parti (DP) lideri Xavier Bettel’e verildi. Bettel’le birlikte, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en uzun süre Başbakanlık yapmış olan Juncker’in 18 yıllık iktidarı sona erdi.
 
Bettel’in yardıcısı eski Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı, Sosyalist İşçi Partisi lideri Etienne Schneider de eşcinsel olduğunu açıkça söyleyen bir isim. İkili, öncelikli olarak ülkenin ekonomisini geliştirmeye odaklanacaklarını belirtiyor.
 
Bettel ayrıca okullarda Hristiyan öğretileri yerine dinden arınmış bir etik eğitimi verilmesini planlıyor.
 
“Dürüst Olmak İstiyorum”
Başbakanlık konutuna partneri Destenay Gauthier ile yerleşecek olan Bettel, “cinselliğinizden ötürü arkadaşlarınızı kaybediyorsanız onlar sizin arkadaşınız değil demektir. Ben hiçbir zaman (yönelimimi) saklamadım. Bu bir gerçek, ben buyum ve kendime dürüst olmak istiyorum. Politikada dürüst olmak istiyorum,” dedi.
 
Bettel, Belçika’nın hâlihazırdaki Başbakanı Elio Di Rupo ve İzlanda’nın eski Başbakanı Jóhanna Sigurðardóttir’in ardından dünyada açık eşcinsel kimliğiyle görev yapan üçüncü Başbakanı oldu.   

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam