14/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Aşk 101 dizisine dair Akit’e verdiği ayrımcı demecini kaosGL.org’a değerlendirdi.

“Maalesef RTÜK’ü yöneten zihniyet, Akit kafasıyla bu şekilde özdeşleşebiliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Naz Akman / Ankara Gazeteciler Cemiyeti 

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in Aşk 101 dizisine dair Akit’e verdiği ayrımcı demecini kaosGL.org’a değerlendirdi.

“Henüz yayınlanmamış olan diziye tepki gösteren Akit, gökkuşağı renklerinden korkan bir güç odağı. Netflix, dizinin ‘bir grup dışlanmış gencin hayatla olan mücadelesi ve adaptasyon süreçleri’nin anlatılacağını açıklıyor ama onlar yine de dizide eşcinsellik anlatılacak diye ısrar ediyor. Dayandıkları kaynak da sosyal medyadaki sahte bir hesabın paylaşımı. Belli ki, amaç bu diziyi engellemekten çok Netflix gibi platformların yayınlarına müdahalenin yolunu açmak.

“İşin üzücü yanı, RTÜK Başkanı’nın da ‘yayınlanmamış bir diziye müdahale edemeyiz’ yerine ‘gözümüz üzerlerinde’ ve ‘toplumu rahatsız edecek yayınlara geçit vermeyeceğiz’ diyerek destek vermesi.

“Maalesef RTÜK’ü yöneten zihniyet, Akit kafasıyla bu şekilde özdeşleşebiliyor. Bu anlayışla yayıncılara sürekli sopa gösterip korkutuyor, o da olmazsa cezalar yağdırıyor. Televizyonların eğlencesini kaybettiren, tekdüze, renksiz, heyecansız yayınlara neden olan, dizilerde yaratıcılığı öldüren, haber programlarında farklı fikirlerin önünü kapatan RTÜK yönetiminin bu tavrı. İşleri güçleri kendi ahlak anlayışlarını tüm topluma dayatmak. RTÜK’te üye iken bu anlayışa itiraz ediyordum sürekli olarak.

“Umarım Netflix’in bu dizisiyle ilgili Akit-RTÜK dayanışması, RTÜK’ün internet ortamındaki radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili denetim faaliyetinin hemen başlamasına gerekçe olmaz. Zira bu kafayla isteğe bağlı platformları ve daha önemlisi internet ortamındaki rd-tv yayınlarını da dizginledikleri diğer kanallara benzetmek isteyeceklerdir.

“Gazetecilik faaliyeti nedeniyle hapsedilen Barış Terkoğlu’nun bugünkü yazısında dediği gibi Türkiye bir zamanlar neşeli bir ülkeydi ve ‘Ahlak zabıtalığı arttı, muhafazakârlık sopaya döndü’. RTÜK de aynen bu işlevi görüyor, sopayı giderek de daha sık kullanıyor.”

                                                                                


Etiketler: medya
İstihdam