11/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Macaristan’da dün görülen homofobik cinayet davasında, Roşin Çiçek davasında katillerin müebbet cezası almasında olduğu gibi, katile müebbet hapis cezası verildi.

Macaristan’da da Homofobik Katile Müebbet Hapis Cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Macaristan’da dün görülen homofobik cinayet davasında, Roşin Çiçek davasında katillerin müebbet cezası almasında olduğu gibi, katile müebbet hapis cezası verildi. Ancak tek bir farkla: Nefret suçları yasasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini kapsayan Macaristan’daki cinayette homofobik nefret saiki ağırlaştırıcı unsur olarak kabul edildi.
 
Macaristan’ın ikinci büyük şehri Debrecen’de Bölge Temyiz Mahkemesi, alt mahkemenin bir önceki kararını iptal ederek eşcinsel bir eczacıyı öldüren katil için müebbet hapis cezası verdi. Roşin Çiçek’in öldürülmesinden bir ay sonra Ağustos, 2012’de işlenen cinayette 24 yaşındaki katil, 48 saat içinde tutuklanmasının ardından polise suçunu itiraf etti. Katil, Türkiye’deki homofobik ve transfobik nefret cinayetlerinde olduğu gibi kurbanını 20 bıçak darbesiyle öldürdü.
 
Macaristan’da nefret suçları yasası 1 Temmuz 2013 itibariyle cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli suçları da kapsıyor ancak bu cinayet homofobik nefretin ağırlaştırıcı unsur olarak kabul edildiği ilk dava oldu. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam