02/05/2011 | Yazar: KAOS GL

Brüksel’in sert şekilde eleştirdiği Macaristan, bir

Brüksel’in sert şekilde eleştirdiği Macaristan, bir kez kez Romanlara yönelik saldırılar yüzünden gündemde. Vedero adlı paramiliter grup silah eğitimi yapmak için Romanların yaşadığı bir kasabaya yerleşince yüzlerce Roman bölgeden tahliye edildi.

‘Savunma Kuvvetleri’ anlamına gelen grubun adı; Vedero… Sloganları ise “İyi bir gelecek için sivil güvenlik birliği.” Ülke çapında binlerce silahlı güçleri var. Nazilerin SS milislerini örnek alıyorlar; hem örgütleniyorlar hem de ihtiyaç duyduklarında şiddete başvurmaktan da geri kalmıyorlar. “Macaristan’ı Çingenelerden temizleyeceğiz” diyen grubun hedefinde Romanlar var.

Macar resmi kaynaklarına göre ülkede 600 bin ile 700 bin arasında Roman yaşıyor. Faşist grup, bir süredir Budapeşte’nin kuzeyinde bulunan Gyöngyöspata kasabasında yaşayan Romanları taciz ediyordu. Grup, ilk önce geçtiğimiz Mart ayında siyah askeri kıyafetler içerisinde 2500 kişiyle 500’ye yakın Roman’ın yaşadığı kasabada yürüyüş yaptı.

Roman Mahallesine Silahlı Kamp Kurdular
Kasaba sakinlerinin endişelendiren ve “Suça karşı yaptık” diyen grup şimdi de kasabada silahlı eğitim yapmak için kamp kurdu. Romanların yaşadığı mahallenin etrafında konumlanan silahlı grubun üyeleri geceleri havaya ateş açıyor, sözlü tacizlerde bulunuyordu.

Çocukların okula gidemediği Roman Mahallesi ise dünden itibaren boşatılmaya başlandı. 400’ye yakın Macar polisin eşliğinde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 277 kişiden oluşan ilk Roman grup bölgeden tahliye edildi. Kızıl Haç’ın tahsis ettiği otobüslerle bölgeden uzaklaştırılan Romanlara hakaret eden aşırı sağcı grubun bazı üyeleri gözaltına alındı.

Reuters haber ajansına bilgi veren Budapeşte’deki Roman Konseyi’nin Başkanı Janos Farkas, grubun bölgede yaşayan Romanlara yönelik tacizlerin son iki aydır yoğunlaştığını söyledi. Romanların bilinçli bir şekilde hedef seçildiğine dikkat çeken Farkas, “Amaçları bizi yıldırarak ülkeyi terk etmemizi sağlamak.” diyor.

Macar hükümeti ise ısrarla saldırıların kendileriyle bağlantılı olmadığını savunuyor. Romanların tahliyesi öncesi basına konuşan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, polisin aşırı sağcı milislerin faaliyetlerine son vereceğini söyledi. Fakat silahlı grup Vedero hala bölgede aktif.

Grubun -ülkedeki son seçimlerde yüzde 17 oy alarak üçüncü olan- aşırı Jobbik Partisi’yle bağlantılı örgütlendiği belirtiliyor. Partinin lideri Gabor Vana “Çingenelere karşı değiliz, biz sadece ülkemizi suçtan temizlemek istiyoruz” diyor. Ancak entegrasyon politikalarının sonuç vermediğini söyleyen ırkçı lider, Romanların tecrit edilmesini savunuyor.

‘Yeni Anayasa Irkçı’
Haziran’a kadar Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürütecek olan Macaristan, sadece Romanların güvenliğini sağlanmadığı konularında değil, insan hakları ihlâlleri ve basına yönelik sansür yüzünden de eleştirilerin hedefinde. Yılın başında basını “zapturapt” altına alacak yasalar çıkartan Viktor Orban’ın başbakanlığındaki hükümet son olarak Brüksel’i daha da kızdıracak yeni bir anayasa hazırladı.

Meclisteki üçte iki çoğunluğu elinde bulunduran hükümet yeni anayasayla ülkeyi daha da muhafazakârlaştıracak. Muhalefete göre yeni anayasayla “Orban diktatörlüğü” kurulacak. 2012’de yürürlüğe girmesi beklenen ve sivil toplum örgütlerinin “sağcı-Hıristiyan” olarak nitelendirdikleri anayasanın hedefinde ise ateistler, eşcinseller ve azınlıklar var.


Etiketler: insan hakları
nefret