19/10/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin ile kolluk kuvvetlerinin seks işçisi trans kadınlara kötü muamelesini konuştuk.

“Mahalle bekçileri ile tehdit, hakaret ve şiddet arttı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin ile kolluk kuvvetlerinin seks işçisi trans kadınlara kötü muamelesini konuştuk: “Mahalle bekçilerinin gelmesi ile seks işçilerine yönelik tehdit, hakaret ve fiziksel şiddet vakalarında da artış oldu. Bunun yanı sıra karakollarda işkence ve kötü muamele iddiaları da mevcut.”

Mahalle bekçileri ve polisin trans kadınlara kötü muamelesi gündemde. Ankara’da trans kadınlara para cezaları ve zorla alıkoymaların yanı sıra yerel basında her gün bir başka “fuhuş operasyonu” haberi yer alıyor.

Batman, Mersin, Sakarya, Kocaeli… “Fuhuş operasyonu” adı altında seks işçisi trans kadınlara Kabahatler Kanunu’ndan para cezalarının kesildiği ve trans kadınların kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulduğu şehirlerden sadece birkaçı. Peki bu operasyonlar yasaya uygun mu? Kötü muamele ve baskıya karşı seks işçisi trans kadınların hakları neler? Biz sorduk, Pembe Hayat Derneği’nden Avukat Emrah Şahin yaşananları KaosGL.org’a anlattı.

‘Kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesi çiğneniyor

Yasada seks işçiliği ya da “fuhuş” diye bir suçun olmadığını hatırlatan Şahin, Kabahatler Kanunu kapsamında kabahat de olmadığını söyledi:

“Seks işçiliği, fuhuş yapmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç değil bununla beraber Kabahatler Kanunu kapsamında kabahat de değil. Yıllardır Türkiye’de karşılaştığımız kolluk uygulamaları ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesi hiçe sayılarak yürütülüyor. Teknik olarak gözaltılara çok rastlamıyoruz ancak gayri resmi bir şekilde para cezası tutanağı yazıyorum bahanesiyle karakolda alıkoyma vakalarıyla daha sık karşılaşıyoruz. Ankara özelinde Mahalle Bekçilerinin göreve başlamasıyla seks işçilerine yönelik idari işlemlerin sayısında da artış oldu. Özellikle de bekçilerin kendi deyimleriyle “seks işçiliğini bitirmek için talimat” aldıklarını biliyoruz.”

“Mahalle bekçileri ile şiddet arttı”

Şahin, mahalle bekçilerinin veya diğer kolluk görevlilerinin caddede karşılaştıkları seks işçilerini karakola götürmesi orada gözaltı veya alıkoyarak saatlerce bekletmesinin yasal olmayan bir uygulama olduğunu vurguladı. Mahalle bekçilerinin gelmesi ile seks işçilerine yönelik şiddetin arttığını da ekledi:

“Mahalle bekçilerinin gelmesi ile seks işçilerine yönelik tehdit, hakaret ve fiziksel şiddet vakalarında da artış oldu. Bunun yanı sıra karakollarda işkence ve kötü muamele iddiaları da mevcut. Buna ek olarak sivil plakalı sivil polislerin de seks işçilerini sokaklardan toplayıp Ankara’nın tehlikeli muhitlerine bıraktıklarına, darp ettiklerine dair vakaları da raporluyoruz.”

Şahin son olarak bu uygulamalara karşı hak aramanın önemine değindi:

“Bu uygulamaya maruz kalan kişilerde yine maruz kaldıkları tehditler nedeniyle şikayetçi olmama ve eylemsiz kalma, kabullenme gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle de öncelikle kötü muameleye maruz kalanların maruz kaldıkları hak ihlalleri karşısında direngen ve kararlı olması gerekiyor. Tarihsel pratikler bu vakalara tepkisiz kalmanın vakaları azaltmadığını aksine arttırdığını gösteriyor. Bu gerçeklik karşısında yapılabilecek tek şey ise şahıslar hakkında şikayetçi olmak, sonuna kadar hak aramak.”

Bekçiler?

KaosGL.org 2017 yılında LGBTİ+ hak savunucularına bekçi uygulamasını sormuş ve LGBTİ+ hak savunucuları bu uygulama ile sokaklarda ayrımcılığa uğrayacaklarını söylemişti.

Yazı dizisindeki haber ve söyleşiler şöyle:

Aman, bekçi!

“Bekçilerle mahallemizde dahi sokağa çıkamaz olacağız”

Bekçi olarak göreve başlayıp, “bekçi baba” olacaklar

Yeniden hayata geçen bekçilik sisteminin hukuki statüsü

‘Polisin yetişemediği yerde ihlalin adı bekçi’

İlgili haberler:

Mersin’de bekçiden trans kadına: “Bu şekilde gezemezsin!”

Ankara’da bekçilerden trans kadınlara “sokağa çıkma yasağı!”

Rezalet, haber diye hedef göstermektir!

“Sokakta ulu orta fuhuşa ceza yok” çünkü suç değil!

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret