19/11/2018 | Yazar: Kaos GL

20 Kasım etkinliklerinde Ankara’da mahalle bekçilerinin sebep olduğu hak ihlalleri tartışılacak.

Mahalle bekçilerinin baskısı 20 Kasım etkinliklerinde tartışılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat ve SPoD’un birlikte düzenlediği 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri’nde Ankara’da mahalle bekçilerinin sebep olduğu hak ihlalleri tartışılacak.

Pembe Hayat ve Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) bu yıl birlikte düzenlediği 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri’nin programı açıklandı.

23 – 24 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan etkinlikler KuirFest ortaklığı ile düzenlenecek olan “Her Story” filminin gösterimi ile başlayacak. İki gün sürecek olan etkinlikleri panel ve söyleşiler takip ediyor.

Mahalle bekçileri ve hak ihlalleri

Hrant Dink Vakfı’nda yapılacak etkinlikler arasında “Dönersen Düdük Çal (!)” paneli de yer alıyor. 24 Kasım saat 13.30’da yapılacak panelde SPoD’tan Av. Hatice Demir ve Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin konuşacak.

Av. Demir’in Türkiye’de translara yönelik hak ihlalleri ve SPoD’un danışma hattından bahsedecek. Demir, danışma hattına gelen başvurular üzerinden transların yaşadığı sorunları ve ayrımcılığı anlatacak.

Ardından Av. Şahin, Ankara’da Ankara’da mahalle bekçilerinin sebep olduğu hak ihlalleri, bekçi mevzuatının dünü bugünü ve bekçilerin sebep olduğu hak ihlallerine karşı başvurulabilecek hukuki yolları aktaracak.

20 Kasım etkinlikleri tam programı için tıklayın.

Çizim ve afiş tasarımı: Aslı Alpar / Kaos GL

“Mahalle bekçileri ile şiddet arttı”

Av. Şahin, mahalle bekçilerinin trans kadınlara yönelik şiddet ve baskısına ilişkin KaosGL.org’tan Yıldız Tar’ın sorularını şöyle yanıtlamıştı:

“Mahalle bekçilerinin gelmesi ile seks işçilerine yönelik tehdit, hakaret ve fiziksel şiddet vakalarında da artış oldu. Bunun yanı sıra karakollarda işkence ve kötü muamele iddiaları da mevcut. Buna ek olarak sivil plakalı sivil polislerin de seks işçilerini sokaklardan toplayıp Ankara’nın tehlikeli muhitlerine bıraktıklarına, darp ettiklerine dair vakaları da raporluyoruz.”

“Bu uygulamaya maruz kalan kişilerde yine maruz kaldıkları tehditler nedeniyle şikayetçi olmama ve eylemsiz kalma, kabullenme gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle de öncelikle kötü muameleye maruz kalanların maruz kaldıkları hak ihlalleri karşısında direngen ve kararlı olması gerekiyor. Tarihsel pratikler bu vakalara tepkisiz kalmanın vakaları azaltmadığını aksine arttırdığını gösteriyor. Bu gerçeklik karşısında yapılabilecek tek şey ise şahıslar hakkında şikayetçi olmak, sonuna kadar hak aramak.”

Haberin tamamı için tıklayın.

Bekçiler?

KaosGL.org 2017 yılında LGBTİ+ hak savunucularına bekçi uygulamasını sormuş ve LGBTİ+ hak savunucuları bu uygulama ile sokaklarda ayrımcılığa uğrayacaklarını söylemişti.

Yazı dizisindeki haber ve söyleşiler şöyle:

Aman, bekçi!

“Bekçilerle mahallemizde dahi sokağa çıkamaz olacağız”

Bekçi olarak göreve başlayıp, “bekçi baba” olacaklar

Yeniden hayata geçen bekçilik sisteminin hukuki statüsü

‘Polisin yetişemediği yerde ihlalin adı bekçi’

İlgili haberler:

Mersin’de bekçiden trans kadına: “Bu şekilde gezemezsin!”

Ankara’da bekçilerden trans kadınlara “sokağa çıkma yasağı!”

Rezalet, haber diye hedef göstermektir!

“Sokakta ulu orta fuhuşa ceza yok” çünkü suç değil!

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret