10/02/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Mahkeme’nin Halil İbrahim Dinçdağ’ın cinsel yöneliminin rızası dışında basına sızdırılmasını görmezden geldiği açığa çıktı.

Mahkeme Dinçdağ’ın kimliğinin ifşa edilmesini görmemiş! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mahkeme’nin Halil İbrahim Dinçdağ’ın cinsel yöneliminin rızası dışında basına sızdırılmasını görmezden geldiği açığa çıktı. Av. Fırat Söyle, tazminat tespitinde de hatalar olduğunu söyleyerek temyize gideceklerini belirtti.

Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın hakemlik görevine son verilmesinin ardından açtığı davada gerekçeli karar açıklandı.

29 Aralık 2015’te sonuçlanan davada Halil İbrahim Dinçdağ, Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı maddi ve manevi tazminat davasını kazanmıştı.

Mahkeme kimlik ifşasını görmedi

Mahkemenin gerekçeli kararında Türkiye Futbol Federasyonu’nun Halil İbrahim Dinçdağ’a ‘cinsiyet ayrımcılığı’ yaptığı onaylandı. Dinçdağ ve avukatı Fırat Söyle’nin Dinçdağ’ın eşcinsel kimliğinin kendi rızası dışında basına sızdırıldığına ilişkin ifadeleri ise Mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, konu ile ilgili basında çıkan haberlere ve 2007’den bu yana Dinçdağ’ın devam eden mağduriyetine rağmen ‘kimliğinin ifşa edildiği’ iddialarının ispatlanamadığını söyledi.

Dinçdağ’ın askerlikten aldığı ‘elverişli değildir’ raporu üzerinden eşcinsel olduğu için hakemlik yapamaması cezalandırılsa da; bu raporun içeriğinin ve Dinçdağ’ın cinsel yöneliminin basına sızdırılması cezalandırılmamış oldu.

“Maddi tazminat neye göre belirlendi?”

Av. Fırat Söyle gerekçeli karar üzerinden KaosGL.org’a yaptığı değerlendirmede, müvekkilinin kimliğinin ifşa edildiğinin net olduğunu belirterek kararı eleştirdi. Kararı temyiz edeceklerini bir kez daha yineledi.

Söyle, ödenecek tazminat belirlenirken de hata yapıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Maddi tazminatın Dinçdağ’ın girmesi gereken ve mesleğinden men edildiği için giremediği maçlara göre hesaplanması gerekiyordu. Bir yıl içerisinde ortalama 70-100 maça girebilirdi. Ancak Mahkeme’nin neye göre hesaplayıp maddi tazminatı 3 bin lira olarak belirlediğini anlayamadık.”

Temyizde, maddi ve manevi tazminat tespitinin yeniden yapılması ve kimliğinin ifşa edildiği iddiasının değerlendirilmesi istenecek.

Ne olmuştu?

Halil İbrahim Dinçdağ, 2007’de eşcinsel olduğu için askerlik yapmaya elverişli olmadığı yönünde bir rapor aldı. 2009’da askerlikle ilişkisi olmadığına dair belgeyi Trabzon İl Hakem Kurulu’na verdi. Kurul, Dinçdağ’ın iki aya yakın hakemlik yapmasına izin verdiği sırada raporu Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) iletti.

Bunun üzerine, o tarihteki merkez hakem kurulu raportörü Osman Avcı, kurulun TFF iç talimatnamesinin 25. maddesine göre işlem yapmasını istedi. Maddeye göre sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamıyor. Bu sebeple, Trabzon İl Hakem Kurulu Dinçdağ’ı hakemlik sınavlarına sokmadı ve profesyonel hakem olma ihtimalini baştan yok etti.

Her ne kadar TFF 25. maddeyle ilgili yorumu değiştirerek “sağlık sorunu dışında askerlikten muaf olanlar hakemlik yapabilir” başlıklı bir bildiriyle sınava giremeyenlere bir defaya mahsus bir sınav hakkı daha verse de Dinçdağ 33 yaşını doldurduğundan bu haktan yararlanamadı. 

Mahkeme uzun yıllar süren davanın sonunda Dinçdağ’a 23 bin lira ödemesine karar verdi. Dinçdağ’ın mahkemeden talep ettiği tazminat miktarı 110 bin liraydı. 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam