26/06/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Davanın avukatı Kerem Dikmen, “Karar kesinleşirse Ege Üniversitesi mezunu translar rahatlıkla diplomada isim değişikliği yapabilecek” dedi.

Mahkemeden Ege Üniversitesi’nin transfobik yönergesine iptal kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ege Üniversitesi diploma yönergesinde yer alan “sonradan değişiklik yapılmaz” maddesi üniversiteden mezun bir trans erkeğin açtığı dava sonucu iptal edildi. Davanın avukatı Kerem Dikmen, “Karar kesinleşirse Ege Üniversitesi mezunu translar rahatlıkla diplomada isim değişikliği yapabilecek” dedi.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Ege Üniversitesi’nin bir trans erkeğin diploma bilgilerini değiştirmemek için gerekçe gösterdiği yönergesi hakkında iptal kararı verdi. Mahkeme, üniversite yönergesindeki “diplomadaki bilgilerde sonradan değişiklik yapılmaz” maddesini “özel hayata saygı” gereğince hukuka aykırı buldu.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra cinsiyet geçiş sürecini tamamlayan trans erkek A., diplomasının yeni kimlik bilgelerine göre düzenlenmesi için üniversiteye başvurdu. Ege Üniversitesi, diploma değiştirme yönergesini ileri sürerek, diploma değişimi talebini reddetti.

A., Avukatı Kerem Dikmen aracılığıyla rektörlüğün kararını İzmir İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemeden hem üniversitenin bu kararı için yürütmeyi durdurma hem de buna dayanak yönerge maddesinin iptalini talep etti.

Mahkeme, diploma değişiminin reddedilmesine ilişkin Şubat ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak yönerge maddesinin yürütmesini durdurmadı.

Mahkeme “özel hayata saygı” dedi ve iptal kararı verdi

Mahkeme geçtiğimiz günlerde yönerge maddesinin iptaline ilişkin de kararını açıkladı. Başvuru üzerine Ege Üniversitesi Diploma, Diploma Eki ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönergenin 9. maddesinin b bendinde yer alan, “Diploma ve geçici mezuniyet belgesindeki bilgiler, mezuniyet tarihi esas alınarak yazılır ve sonradan değişiklik yapılmaz.” ifadelerini inceledi.

Yönergenin “sonradan değişiklik yapılamaz” bölümünün temel hak ve hürriyetleri ihlal ettiğine hükmeden mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

“Kişilerin nüfus bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin, diploma gibi resmi evraklara işlenmemesinin, kişilerin evraklarını kullanırken olumsuzluklar yaşamasına sebep olacağı, fiziki ve hukuki durumda meydana gelen değişikliklerde ise özel hayat ve aile hayatına saygı hakkı ile özel hayatın gizliliği ilkelerine aykırılık teşkil edeceği kanaatine varıldığından, dava konusu Yönergenin 9. maddesinin b bendinde yer alan "ve sonradan değişiklik yapılmaz" ibaresinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

“Karar, Ege Üniversitesi mezunu bütün transları etkiliyor”

A.’nın Avukatı Kerem Dikmen, mahkeme kararını KaosGL.org’a değerlendirdi. Av. Dikmen, “Yürütmeyi durdurma kararı almış ve diplomayı değiştirtmiştik. Yeni olan ise yönergenin dayanak maddesinin de iptali. Böylelikle mezun olmuş bütün translar üniversiteye diplomadaki isim değişikliği için başvurduğunda, gerekli değişiklik yapılacak. Yani karar bütün Ege Üniversitesi mezunu transları etkilemiş oluyor. En önemli sonucu bu. Karar henüz sonuç üretmedi, üretmesi için kesinleşmesi gerekiyor. Ege Üniversitesinin istinaf hakkı var. Eğer istinaf ederlerse dosya Bölge İdare Mahkemesine gidecek” dedi.

İlgili haber:

Rektörlük diploma değişikliği talebini reddetti, Mahkeme yürütmeyi durdurdu

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam