21/08/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Makedonya’nın mültecilere karşı olağanüstü hal ilanından sonra bugün polis ve asker sınırda bekleyen binlerce mülteciye gaz bombalarıyla saldırdı.

Makedonya binlerce mülteciye gaz bombasıyla saldırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Makedonya’nın mültecilere karşı olağanüstü hal ilanından sonra bugün polis ve asker sınırda bekleyen binlerce mülteciye gaz bombalarıyla saldırdı. Öte yandan, BM göç politikasından ötürü Avrupa’yı sert bir dille eleştiriyor.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis/Reuters

Makedonya polis ve askeri Yunanistan sınırını geçmeye çalışan binlerce savaş mağduru göçmen ve mülteciye gaz bombalarıyla saldırdı.

Ülke dün (20 Temmuz) mültecilere ilişkin olağanüstü hal ilan etmesinin ardından bugün sınır tellerinin ardından binlerce kişiye gaz bombalarıyla saldırıya şahit oldu.

Dün OHAL bugün polis saldırısı!

Avrupa’nın kuzeyine geçmek isteyen mülteciler Makedon şehri Gevgelija yakınlarında günlerdir bekliyordu. Makedonya mülteciler için sınırı açmayı reddediyordu. Dün gelen olağanüstü hal kararının ardından bugün de saldırı gerçekleşti.

Makedon Hükümeti mültecilerin Yunanistan’dan tren yoluyla geçtiğini iddia ediyor.

İlan edilen OHAL’le birlikte ordu da göreve çağrılıyor. Ülkenin kuzey ve güney sınırlarında ordu müdahalesi için altyapı oluşturuluyor.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ivo Kotevski saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Ordu müdahalesinin arzuladığımız iki sonucu doğurmasını bekliyoruz: Yurttaşlarımızın güvenliğini sağlayacağız ve mülteci başvurusu için daha detaylı bir süreç işleteceğiz” dedi

BM, Avrupa’yı eleştirdi

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yoğun mülteci göçüne rağmen takındığı umarsız tavrı sert bir dille eleştirdi.

AFP’ye konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmının göçmen sorununa yönelik politikalarının yanlış olduğuna dikkat çekti. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan iltica başvurularının yarısına yakınının Almanya ve İsveç’te biriktiğini hatırlatan Guterres, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin çabalarının ‘yeterli düzeyde olmadığının’ altını çizdi.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam