27/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Makedonya’da iktidar partisi, evliliği yalnızca kadın ve erkek arasında mümkün kılacak Anayasa değişikliğini geçirmeyi başaramadı.

Makedonya İktidarı Evlilik Eşitsizliğini Artıramadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Makedonya’da iktidar partisi, evliliği yalnızca kadın ve erkek arasında mümkün kılacak Anayasa değişikliğini geçirmeyi başaramadı. Salı günü yapılan oylamada, hâlihazırda yalnızca heteroseksüel çiftlerin yararlanabildiği evlilik hakkının eşcinsel çiftleri kapsayacak şekilde değiştirilmesinin önünü tıkamak isteyen tasarı üçte ikilik çoğunluğa ulaşamadı.
 
İktidardaki VMRO-DPMNE’nin (İç Makedon Devrimci Örgütü - Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi) Aile Yasası’ndaki değişiklik önerisine 47 vekil destek verirken, 26’sı karşı çıktı, 12’si de çekimser kaldı. Tasarının kabul edilmemesiyle eşcinsel çiftlerin evlilik hakkına kavuşması için ileride yapılacak bir oylamada 79 oy yerine 42 oy yeterli olacak.  
 
AB’ye Karşı Heteroseksist Savunma
Pazartesi yapılan görüşmelerde Makedonya Sırp İlerici Partisi Dragisha Miletic, Avrupa Birliği’nden gelecek LGBT hakları baskısına karşı Anayasa’nın değiştirilmesi gerektiğini söyledi:
 
“Sosyalizmde homoseksüellik yasayla cezalandırılabilirdi ve benim için hava hoştu. Bu nefret değil; benim için bu bir hastalık, siz de isterseniz modayı takip etmekte özgürsünüz. Yalnız etrafta dolaşırken aklınızda bulunsun, duvara dayanıp kıçınızı çıkarmalısınız.”
 
Ülkede, Makedonya LGBTİ Destek Merkezi de 22 Haziran’da yaklaşık 30 kişilik bir grubun saldırısına uğramasının ardından 5 Temmuz’da ateşe verilmişti. Ancak, yetkililer olayları kınayan hiçbir açıklamada bulunmadı. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam