19/12/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Malatya’da trans kadınların evi basıldı. Bir trans kadın da bindiği taksiden indirilerek zorla gözaltına alındı.

Malatya’da translara ‘makul şüphe’ gözaltısı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Malatya’da trans kadınların evi basıldı. Bir trans kadın da bindiği taksiden indirilerek zorla gözaltına alındı. Yerel kaynaklar, trans kadınlara dönük baskıların artmasında “makul şüphe” uygulamasının etkili olabileceğini belirtiyor.
 
Kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının hemen ardından, Malatya’da transların evleri basıldı ve bir trans bindiği taksiden zorla gözaltına alındı.
 
Polislere “kuvvetli şüphe” yerine “makul şüphe”de arama yetkisi tanıyan yasa kamuoyunda “polis devleti”ne doğru gidildiği söylenerek eleştirildi. “Makul şüphe” uygulamasının hak ihlallerine yol açacağı kaydedildi.
 
Ev baskını ve taksiden gözaltı
 
Yasayla ilgili tartışmalar sürerken, dün (18 Aralık) öğlen saatlerinde Malatya’da trans kadınların evleri basıldı. Polisin “fuhuş yapıldığı” iddiasıyla bastığı evden 2 trans kadın gözaltına alındı. Aynı gün içerisinde bir trans ise bindiği taksiden zorla indirilerek karakola götürüldü.
 
Karakolda hakaret ve psikolojik işkence
 
Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnisiyatifi’nden Emir Çoban’ın aktardıklarına göre, karakolda gözaltına alınan translara polis, “Götünü mü siktiriyorsun? İbne misin, top musun sen” ifadeleriyle psikolojik işkence uyguladı, hakaret etti.
 
Akşam saatlerinde ise Malatya’dan homofobi ve transfobi karşıtları karakol önüne giderek, arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti. Gözaltına alınan translar serbest bırakıldı.
 
Barınma hakkı gaspediliyor
 
Çoban KaosGL.org’a yaptığı değerlendirmede, son zamanlarda Malatya’da seks işçisi translara dönük saldırıların arttığını söyledi. “Eskiden gece ev basarlardı şimdi güpegündüz baskınlar oluyor” diyen Çoban, her hafta en azından bir evin basıldığını ve trans kadınların gözaltına alındığını ifade etti.
 
Çoban baskınların trans kadınların barınma hakkını gasp ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Sürekli ev değiştirmek durumunda kalıyoruz” dedi.
 
Çoban’a göre, baskın ve gözaltıların artmasında “makul şüphe” uygulaması da etkili olabilir. 

Etiketler: insan hakları
nefret