14/03/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Asya insan hakları savunucuları ortak bir bildiri ile Malezya’daki LGBTİ+’lara yönelik insan hakları ihlallerinden dolayı endişe duyduklarını dile getirdi.

“Malezya Hükümeti’ni, LGBTİQ’lara yönelik zulmü durdurmaya çağırıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan hakları savunucuları Malezya'daki LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerine karşı uyarıyor.

Fotoğraf: Malezya'da 8 Mart eyleminden bir an, PinkNews

Asya insan hakları savunucuları ortak bir bildiri ile Malezya'daki LGBTİ+’lara yönelik insan hakları ihlallerinden dolayı endişe duyduklarını dile getirdi.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gerçekleşen 8 Mart eylemine LGBTİ+’ların katılmasının ardından ülkenin din işlerinden sorumlu bakanı Mujahid Yusof Rawa, hükümetin LGBTİ+’ların taleplerini kabul etmeyeceğini söylemişti. Malezya insan hakları grupları Pusat Komas ve Suara Rakyat Malezya, Asya İnsan Hakları ve Kalkınma Forumu ile ASEAN SOGIE Caucus ortak bir bildiri ile bakanın ayrımcı sözlerini kınadı.

“LGBTİQ aktivistleri ile feminist hareket arasındaki dayanışmayı zayıflatmaya yönelik sinsi bir girişim”

PinkNews’in haberine göre, ortak bildiride “8 Mart barışçıl bir mitingdi, buradaki asıl taleplerden biri herkes için, her türlü şiddet ve ayrımcılığa son vermekti. Yürüyüşün kendisi ve eylemdeki tüm talepler, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü içinde gerçekleşti. Ancak hükümetin yürüyüşe verdiği cevap böyle olmadı. Eylemciler hükümeti ‘muhafazakâr duygulara dayanarak kamuoyuna LGBTİQ haklarına dair daha fazla kutuplaştırdığı’ ile suçladı ve Rawa’nın açıklamasını ‘LGBTİQ aktivistleri ile feminist hareket arasındaki var olan dayanışmayı zayıflatmaya yönelik sinsi bir girişim’ diye yorumladı.

Zulmü durdurun!

Ortak açıklama LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın sonlandırılması için hükümeti göreve çağırıyor: “Malezya Hükümeti'ni, LGBTİQ topluluğuna yönelik zulmü durdurmaya ve ülkedeki tüm insanların insan haklarının korunmasını geliştirmek için acil adımlar atmaya çağırıyoruz.”

İlgili haberler:

Malezya LGBTİ+’ları yok saymaya devam ediyor

Malezya Turizm Bakanı: “Ülkemizde eşcinsel yok”

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam