07/09/2018 | Yazar:

Yetmişten fazla kadın ve LGBTİ+ örgütü Malezya’da iki kadının “lezbiyen ilişkiye girmeye teşebbüsten” kırbaçlanmasını kınadı.

“Malezya hükümetini zulme karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yetmişten fazla kadın ve LGBTİ+ örgütü Malezya’da iki kadının “lezbiyen ilişkiye girmeye teşebbüsten” kırbaçlanmasını kınadı.

Fotoğraf: Malezya'da Onur Yürüyüşü, AFP

Malezya’da Şeriat Mahkemesi iki kadına “arabada lezbiyen ilişkiye girmeye teşebbüs ettikleri” iddiasıyla kırbaçlama cezası vermesi üzerine Müslüman Ülkelerde Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu (CSBR) harekete geçti.

Cezayir, Endonezya, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Mali, Pakistan, Filistin ve Türkiye’den kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin oluşturduğu koalisyon kırbaçlama cezasını kınadı.

“Malezya hükümeti vatandaşlık haklarını ihlal ediyor”

Koalisyonun üyelerine imzaya açtığı metni aralarında Kaos GL Derneği’nin de olduğu yetmişten fazla örgüt ve kişi imzaladı:

“Kırbaçlamayı durdurmak ve bu şiddeti kınamaya yönelik hiçbir adım atmayan Malezya Federal hükümeti, kendi ulusal anayasası, ulusal yasalar ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleri uyarınca garanti altına alınan vatandaşlık haklarının ihlal ediyor.”

Kadınlara söz hakkı tanınmadan adil yargılama hakkından yoksun bir şekilde cezalandırıldıklarını belirten CSBR, yaklaşık 100 kişinin izlediği bir kalabalık karşısında infaz edilen bu cezanın onur kırıcı ve anayasal hakların yanında tüm insan haklarına da aykırı olduğunu vurguladı.

Herkes risk altında

Kamu önünde kırbaçlamanın, LGBTİ+ kişilere karşı şiddet, istismar ve küçük düşürme için son dönemde uygulanan bir taktik olduğunu ifade edildi ve eğer bir grup şeriat kanunlarınca bu şekilde hedef alınırsa diğer tüm grupların da aynı risk altında olduğu belirtildi.

“Herkese adalet!”

Malezya’nın bağlı olduğu Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi CEDAW hükümlerini de ihlal ettiğini hatırlatan açıklama şöyle devam etti:

“Karşılıklı rızaya dayanan herhangi bir eşcinsel ilişkinin suç sayılması ve cezalandırılması İslam ilkeleri olan adalet ve eşitlikle çelişir.

“Malezya’daki LGBT kişilerle dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor, onurlu ve şiddetten uzak yaşama haklarının da sonuna kadar destekçisi olduğumuzu belirtiriz.

“Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad ve Pakatan Harapan hükümetini, LGBT’lere karşı artan zulme karşı harekete geçmeye çağırıyor ve Bağımsızlık Günü’nde söyledikleri gibi ‘hiçbir ayrım gözetmeden tüm insanlara adalet’ sözlerini yerine getirmelerini istiyoruz.”

İlgili haber:

Malezya’da iki kadın “lezbiyen ilişki yaşadıkları” iddiasıyla kırbaçlandı

 


Etiketler: kadın
İstihdam