18/04/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Malta Parlamentosu, Pazartesi akşamı kabul ettiği değişiklikle Anayasasında ‘cinsiyet kimliği’ ifadesine yer veren ilk Avrupa ülkesi oldu.

Malta: Cinsiyet Kimliğini Anayasada Tanıyan İlk Avrupa Ülkesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Malta Parlamentosu, Pazartesi akşamı kabul ettiği değişiklikle Anayasasında “cinsiyet kimliği” ifadesine yer veren ilk Avrupa ülkesi oldu.
 
Malta Anayasası’ndaki değişiklikle, Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine koruma sağlanırken her cinsiyetten çiftler için birliktelik kurma hakkı tanındı. Birliktelik kurma hakkı, eşcinsel evlilik anlamına gelmese de eşcinsel çiftlerin yasal olarak tanınıp evlat edinmesinin önünü açıyor. Değişiklikle ayrıca, evlenmelerine daha önceden izin verilmeyen translar da evlenme hakkına sahip oluyor.
 
15 yıl sonra iktidara gelen İşçi Partisi’nin önayak olduğundaki değişiklik, özellikle trans örgütleri tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken cinsiyet geçişinin nasıl tanınacağına yönelik prosedür de hazırlık aşamasında. Maltalı aktivistler, ülkenin Arjantin’deki Cinsiyet Kimliği Yasası’nı model alacağını söylüyorlar.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam