30/07/2008 | Yazar: Umut Güner

Bia-net, Kaos GL’nin yerel muhabirlerinden Evren Güvensoy’un Hürriyet İnsan Hakları trenindeki izlenimlerini anlattığı yazı dizisinin ilk bölümünü alarak ‘Hürriyet İn

Bia-net, Kaos GL’nin yerel muhabirlerinden Evren Güvensoy’un Hürriyet İnsan Hakları trenindeki izlenimlerini anlattığı yazı dizisinin ilk bölümünü alarak ‘Hürriyet İnsan Hakları Treninde Eşcinsellere Yer Yok’ manşeti ile haber yaptı. Haberi ilk okuduğumda ‘tam da ana akım medyanın yapacağı bir manşet’ diye düşündüm. Arkadaşlarımla bile paylaşmadım, ‘herhalde Bia-net’in bir bildiği vardır’ dedim.

Sonrasında bugün Bia’nın ana sayfasında ikinci bir haber gördüm, ‘Hürriyetin Treninde Eşcinsellere Yer Olmadığı Doğru Değil’ diyordu haberin manşeti…

Birinci haberde bir eşcinselin gözüyle Hürriyet trenini anlatıyordu. Ne Evren ne de Kaosgl.org ‘Hürriyet’in İnsan Hakları treninde eşcinsellere yer yok’ şeklinde bir manşet atmayı tercih etmemişti. Çünkü hem Evren hem de kaosgl.org olarak sürecin değişeceğine inancımız vardı ve yazı dizisinin 2. Ve 3. Bölümlerinde değişim anlatılıyordu. Zaten birinci yazı sonrasında Evren trende kalmaya devam etti. Ve trende ilişkilerin düzeldiğini de kaosgl.org’dan okuduk.

Hürriyet İnsan Hakları Trenini Ankara'dayken Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri olarak ziyaret ettik. Bu ziyaret sırasında Hürriyet ekibi tarafından çok olumlu bir şekilde karşılandık. Emel Armutçu ertesi gün yazısında Kaos GL ve Pembe Hayat’ın taleplerini aktardı ve LGBTT bireylerin treni ziyaretinden memnuniyetini açıkça dile getirdi. Kaosgl.org bu yazıyı da yayınladı. Emel Armutçu’nun söylediği gibi Evren özelden, bizler de kaosgl.org aracılığıyla Emel Armutçu’ya teşekkür ettik.

Bia-net’ten haberi yapan arkadaşın bu yazıların takibini yapması ve Evren’in devam eden iki yazısında hem Hürriyet ile hem de trenle ilişkisinin düzeldiğini görebilirdi.

İkinci haberdeki sorun ise, kaosgl.org’a gönüllü muhabirlik yapan bir eşcinsel birey ile Hürriyet Gazetesi kurumsal ilişkiler müdürlerini karşı karşıya getiriyor olması. Ayrıca bu haber yerel muhabirimizin yaşadıklarının gerçek olmadığının altını çiziyor. Okuyucuların da -homofobik belleklerinden hareketle- doğal olarak kimin haklı kimin haksız olduğuna karar vermeleri bekleniyor. Bu karşı karşıya getirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum ve özellikle bu tartışmada homofobi konusunda çalışan LGBTT örgütlerin, Türkiye’de LGBTT haberciliği yapmaya çalışan Kaos GL Dergisi ve kaosgl.org’un görüşlerinin alınmamasını da konunun ele alınışında bir eksiklik olarak nitelendiriyorum.

Homofobiyi eşcinsellerin yaşadığı ayrımcılığın genel adı olarak özetleyebiliriz. Homofobi toplumsal bir sorun ancak bu sorunu eşcinseller, biseksüeller, transeksüeller ayrımcılığın hedefi olarak yaşıyorlar. Hürriyet Gazetesi’nin kurumsal ilişkiler müdürlerinin dikkatini çekmeyen bir sürü homofobik ve cinsiyetçi olay trende gerçekleşebilir.

Evren’in yazdıklarında doğru olmadığı düşünülen yanlar olsa bile, bunu Hürriyet’in kurumsal ilişkiler müdürlerinin ‘şuursuz ve tuhaf yorumlar’ olarak nitelendirmemesi gerekirdi. Hürriyet’in insan haklarına bakışının zaman içinde düzeleceğini, bu tren’in aslında buna vesile olacağını umut ediyoruz. Bir yandan da trendeki gönüllülerden birinin, trene ilişkinin yorumunun, bu kadar büyük bir soruna dönüştürülmesinin, aslında trenin daha ne kadar yol kat etmesi gerektiğini düşünmeden edemiyorum.

Bia-nette çıkan haber:

http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/108686/armutcu-hurriyetin-treninde-escinsellere-yer-olmadigi-dogru-degil

Armutçu: Hürriyet'in Treninde Eşcinsellere Yer Olmadığı Doğru
Değil

Hürriyet'in insan hakları trenine binen Güvensoy'un eşcinsel
olduğu için dışlandığını yazması üzerine Hürriyet'ten Emel Armutçu,
"Aksine gazetede de eşcinsel sorunlarına yer verdiğimiz için teşekkür etti. Trende kimse ona ya da başkasına kalıpçı davranmadı" dedi.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

30 Temmuz 2008, Çarşamba

"Hürriyet'in insan hakları treninde eşcinsellere yer olmadığı doğru
değil. Bu trende türlü görüşlere sahip 80 kişi çalışıyor. Ne trenin
içinde ne trenin durduğu garlarda ne de dışarıdan herhangi bir
ayrımcılık, taciz ya da olumsuzluk yaşandı. Birlikte eğlenerek
çalıştık."

Hürriyet gazetesinin "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" isimli
treninde yolculuk eden ve eşcinsel olduğu gerekçesiyle dışlandığını
iddia eden Evren Güvensoy'un KAOS GL'de yazdığı ve bianet'te de
yayınlanan yazısına Hürriyet'in Kurumsal İlişkiler Müdürleri Emel
Armutçu ve Evrim Sümer itiraz ettiler.

"Evren'i koruyan biz olduk, kimse kalıpçı yaklaşmadı"

Armutçu, Güvensoy'un trende Uluslararası Af Örgütü'nün elemanı olarak çalıştığını, olaydan 15 gün sonra hastalandığı için yine kendi ekip koordinatörünün kararıyla trenden ayrıldığını ve Güvensoy'un iddia ettiği gibi eşcinsel olduğu için Hürriyet çalışanlarınca dışlanmadığını söyledi.

Zaten trende çoğu ekibin rotasyonla çalıştığını ekledi.

"Evren dün bana eşcinsel haklarına gazetede yer verdiğimiz için
teşekkür eden bir e-posta gönderdi" diyen Armutçu trende pek çok
eşcinselin çalıştığını, birinin de Güvensoy olduğunu söyledi.

Güvensoy yazısında şöyle diyordu:

"Özellikle de Hürriyet gazetesi çalışanları ve demir yolu görevlileri oldukça kalıpçı davranıyorlardı bana karşı.(...) Çıkartma çalışmalarımı TCDD çalışanları görmüş ve hemen ne diye bakmışlar. "Eşcinselim Aranızdayım" yazısı gözlerine çarpınca da hemen koşup Hürriyet gazetesi yetkililerine söylemişler. En acelesinden bir kurul toplanmış ve bu "tehlikeli mesele" acil gündeme alınmış. Grup koordinatörümüz yatağından kaldırılıp hemen hesap sormuşlar. Çıkan sonuç 'Biz böyle birini aramızda istemiyoruz' olmuş".

Armutçu "Trende Kurul diye bir şey yok. Hesap sormak yok. Burası
hiyerarşinin, kalıpların olmadığı, demokratik bir ortam. Evren'in
çıkartma yapıştırması kendi kurumunun da bilgisi dışındaydı. Üstelik
peşine takılanlar nedeniyle can güvenliğinin olmadığını gördüğümüz
için, tamamen onu koruma adına olayı Af Örgütü ekip koornidatörüne
bildirdik" dedi.

"Küçük olduğu için hepimiz onu korumak istedik"

Sümer ise "Evren'in yaşı 17 olduğu için herkes ona korumacı bir
tavırla yaklaştı. Evren'in İddia ettikleri doğru değil. Trendeki bütün aktivitelere aktif olarak katıldı. Hep birlikte çalıştık, sessiz sinemadan göbek atmaya beraber eğlendik. Kimse onun yalnız kalmasını istemedi" dedi.

Eğer dışlanmışsa eşcinselliği nedeniyle değil kendi 'şuursuz ve tuhaf yorumları' nedeniyle dışlanmış olabileceğini aktaran Sümer,
Güvensoy'un yazıda belirttiği 'mor şalvar' gibi kıyafetler de
giymediğini söyledi ve ekledi.

"Hayret içindeyiz. Garlarda bizi gören insanlar yanımıza yaklaşıp
teşekkür ettiler. Çok sıcak karşılandık. Hiçbir tacize maruz
kalmadık."
(EZÖ)

Güvensoy bianet'e gönderdiği açıklamada şöyle dedi:

"Gönüllü olarak katıldığım Hürriyet gazetesinin insan hakları trenindeki gözlemlerimi aktarmış olduğum Kaos GL deki "Hürriyet Hakkımızsa" yazı dizimin ilk bölümü başlığı değiştirilerek bianet'te yayınlandı. İlk 5 günün gözlemi olan bu yazım oldukça iğneleyicidir. Fakat daha sonraki günlerde bağlarımızın kuvvetlendiğini ve trendeki gidişatın git gide daha da olumlu hale geldiğini diğer yazılarımda belirttim. Özellikle Emel Armutçu, Evrim Sümer ve Zeynep Bilgehan'ın beni en çok destekleyen kişiler olduğunu tekrar tekrar söyledim. Yazımın sadece ilk kısmının yayınlanmasından ötürü anlatmak istediklerim yanlış anlaşıldı. Benim anlatmaya çalıştığım karşılıklı iletişimle "kardeş" olunmayacak insanın olmadığı idi."

Konuyla ilgili diğer haberler:

[["Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" dedik.]]

[[Trenimiz Akdeniz'de...]]

[[Güneydoğu durakları]]

[[Hürriyet hakkımızsa…]]


Etiketler: medya
İstihdam