26/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mart ayının ikinci haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. Yalnızca 1 haftada 24 farklı ayrımcı-nefret söylemi içeren haber yayımlandı!

Mart’ın ikinci haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mart ayının ikinci haftasında (9-15 Mart) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Mart’ın ikinci haftasında gazeteler LGBTİ+’lara yönelik 24 farklı ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren haberler yayımladı.

İşte o haberler…

Van Olay, 9 Mart

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi’nin kadın ve LGBTİ+ düşmanı açıklamalarını yayımlayan gazete muhabiri Alaattin Güçlü haberi ile nefret söylemine alan açtı: “…cinsel tercihin insan hakkı olarak görülmesi cinsi sapıklığı eşcinselliği teşvik etmesi insanlığa savaştır, milli güvenliğimize tehdit.”

İpekyol, 9 Mart

Şanlıurfa STK’ları Plantformu üyelerinin İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterdiği açıklamasını Urfa’da çıkan İpekyol gazetesi yayımladı: “Sözleşmenin 4. Maddesinde yer alan ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsel kimlik’ kavramsallaştırmaları ile her türlü cinsel sapkınlık normalleştirilmeye ve yasal koruma altına alınmaya çalışılmaktadır.”

Referans, 9 Mart

Benzer bir açıklama Antep’ten… Referans gazetesi Antep’teki 31 STK’dan oluşan GÖNÜLKUR’un homofobik sözlerini sayfalarına taşıdı ve nefret söylemine medya kanalıyla alan açtı: “Sözleşmenin 4. maddesinde yer alan ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsel kimlik’ kavramsallaştırmaları ile her türlü cinsel sapkınlık normalleştirilmeye ve yasal koruma altına alınmaya çalışılmaktadır.”

Yenigün, Edirne, 9 Mart

Edirne’de çıkan Yenigün gazetesinde Recep Çınar LGBTİ+’lara karşı mücadele öneriyor! “Başkalarının dinine hakaret edeceğinize ‘LGBT’ gibi ahlaksızlığı yayan kuruluşlarla, ‘İstanbul Anlaşması’ gibi aileyi dinamitleyen oluşumlarla mücadele etsenize!”

Çukurova Barış, 9 Mart

Adana’da çıkan Çukurova Barış gazetesinin yazarı Kurtuluş Kılınç eşcinsellere savaş açmış gibi görünüyor: “TV’lerde homofobiye özendiriliyor” diyen Kılınç aynı yazısında HIV’e dair yanlış bilgileri yaymaktan da kaçınmamış!

Kahramanmaraş Manşet, 9 Mart

Maraş’ta yayımlanan Kahramanmaraş Manşet yazarı İbrahim Kanadıkırık eşcinselliğin gayrı meşru olduğunu ileri sürüyor: “Yaşlanan Avrupa; evlilik ve aile kurumun çöküşü, yaygınlaşan ve meşrulaşan eşcinsel eğilimler, çocuk bakmaktansa köpek bakmayı tercih edişin sonucu düşen doğum oranlan vb. birçok olumsuz faktörün etkisiyle nüfus dengesini kendi aleyhine azar azar yitirmektedir.”

Kuzey Ekspres, 9 Mart

Trabzon’da çıkan Kuzey Ekspres’ten İlknur Öksüz eşcinselliğin günah olduğunu, ruh hastalıkları listesinde yer alması gerektiğini ileri süren yazısı ile nefret söylemi üretti.

Yeni Şafak, Akit, Haber Karadeniz, Bizim Sivas 9-10 Mart

Yeni Şafak gazetesinden Yusuf Kaplan’ın iddiası büyük: “İstanbul Sözlesmesi'yle İstanbul'un fethinin intikamını almak istiyorlar!”

Yazı “Yeni bir toplum tipi icat etmeye çalışıyorlar! Eşcinsel sapkınlık biçimlerini eksene alan, aile kavramıyla dalga geçilen sapkın bir ‘aile’ uydurmak, bunu gerçeğe dönüştürmek, yaygınlaştırmak ve bütün dünyaya dayatmak istiyorlar!” nefret söylemiyle sürüyor.

Bu yazı Akit, Rize’de yayımlanan Haber Karadeniz ve Sivas’ta yayımlanan Bizim Sivas gazetelerinde de yer buldu!

Bursa Hayat, 9 Mart

Bursa Hayat’tan Hasan Karabulut çocuk istismarı olan çocuk yaşta evliliği savunduğu yazısında LGBTİ+’ların örgütlenme özgürlüğüne de karşı çıkıyor.

İttifak, 10 Mart

İttifak gazetesinden Dursun Eker, Alper Osman Genç isimli avukatın homofobik sözlerini ve dayanaksız iddialarını gazeteye taşıyor: “…homoseksüellik, lezbiyenlik ve benzeri yönelimleri normalleştirmenin ötesinde kanun marifetiyle teşvik ettiği yönünde toplumda çok büyük rahatsızlık uyandırmıştır.”

Milli Gazete, 10 Mart

Gazetede Furkan Erten “Ümmetin çocuklarına kanca” başlıklı haberinde hem eşcinsellere sapkın diyerek nefret söylemi üretiyor hem de dayanağı, gerçekliği olmayan iddialarını kamuoyu ile paylaşarak halkı yanlış bilgilendiriyor, kışkırtmaya çalışıyor. Erten’in mülteci çocukları aracı kıldığı homofobik nefret söylemi şu cümlede: “Hıristiyan, seküler, eşcinsel gibi çeşitli sapkın ailelerde yetiştirilen çocukların isimleri, kimlikleri değiştiriliyor.”

Gazete Bir, 10 Mart

Antalya’da çıkan Gazete Bir Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP) adıyla kurulan cinsiyetçi, homofobik, transfobik örgütlenmenin sözlerini taşıyor: “Cinsel tercihin insan hakkı olarak görülmesi cinsi sapıklığı eşcinselliği teşvik etmesi insanlığa savaştır, milli güvenliğimize tehdit.”

ADAP’ın açıklamasının Van’daki Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi ve Antep’teki GÖNÜLKUR ‘un metinleri ile bire bir aynı olduğunu da belirtelim.

Kadirli Postası, 10 Mart

Adana’da çıkan Kadirli Postası, Akit’te 8 Mart önce yayımlanan Abdurrahman Dilipak’ın yazısını sayfasına taşımış. Dilipak, “İnşallah ‘Dünya Kadınlar Günü’ bahanesiyle gay ve lezbiyenler sokağa çıkmaz” diyor, LGBTİ+’ların toplanma ve gösteri hakkını yok sayıyor ve yazısında lezbiyenler ile feministleri hedef gösteriyor.

Akit, 11 Mart

Akit’ten Harun Sekmen “Kadıköy LGBTİ Belediyesi!” başlıklı haberinde, Kadıköy Belediyesi’ni ve başkanını hedef gösteriyor. Eşcinselleri “sapkın” olarak tanımlayan haber, haftalık nefret söylemi analizimizde yerini alıyor.

Diriliş Postası, 12 Mart

Diriliş Postası’ndan Recep Yazgan eşcinselleri gerçekliği olmayan, kaynaksız iddialar ile kriminalize ediyor: “Çeşitli medya ortamlarında bu çocukların organ mafyasının eline geçtiği ya da eşcinsel çiftlere evlatlık verildiği ya da pedofili fuhuş sektöründe çalıştırıldığı ya da insan kaçakçıları tarafından Avrupa'nın muhtelif ülkelerine devşirilmek üzere satıldığı gibi iddialar mevcutken Müslüman ülkeler bu hususta ne yapıyor?”

Yeni Konya, 12 Mart

Konya’da yayımlanan Yeni Konya gazetesinden Alaattin Ekizer “günah” kartını oynuyor ve eşcinsellere yönelik ayrımcı besleyen söylemi yeniden üretiyor.

Türkgün, 13 Mart

Türkgün gazetesinden Mustafa Önder 3 ve 7 Mart tarihli yazılarının bir benzerini 13 Mart’ta tekrarlıyor. Önder yazısında LGBTİ+’ları kriminalize etmeye devam ediyor.

Milat, 13 Mart

Muhammet Özkılınç mülteci çocukları aracı kılarak LGBTİ+’lara yönelik homofobik nefret söylemi üretiyor.

Yeni Şafak, 14 Mart

Yeni Şafak’tan Fatih Özer, “CHP'lilerin İBB'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulmasına ilişkin teklifi, AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından reddedildi” diyor ve haberini LGBTİ+ hakları karşıtlığı üzerine kuruyor.

Özer AKP’li meclis üyelerinin ayrımcı söylemlerini insan haklarından değil iktidar söyleminden taraf olarak doğrudan yayımladı.

Olay, Akit, 14 Mart

Haftanın son iki nefret söylemi haberi Olay ve Akit’ten.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, daha önce “muzır neşriyat” ilan edilen Kız Çocuk Hakları Bildirgesi ile Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi kitaplarına yönelik hazırladığı raporla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyette bulundu ve bu şikâyet ile kitaplara basım, dağıtım ve satış yasağı getirildi, basımı yapılan kitaplara ise el konuldu, imha edildi.

Van Olay ve daha önce bu kitapları defalarca hedef gösteren haber yayımlayan Akit gazeteleri bu sansürü LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ile servis etti. Olay, “Eşcinsel ahlaksızlığı savunan ‘çocuk kitapları’ toplatıldı”, “Koç’un sapkın kitapları toplatılıp imha edildi” başlıklarıyla basıldı!

Mart’ın ilk haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam