03/10/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Devlet bedensel bütünlüğü ihlal ediyor.

Mashrou’ Leila: Mısır’a sessizlik, rıza göstermektir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mashrou' Leila, konserlerinde gökkuşağı bayrağı açılmasından sonra Mısır’da LGBTİ’lere gözaltı ve işkenceye ilişkin açıklama yaptı. Uluslararası dayanışma çağrısı yapan, sözleşmeleri hatırlatan grup, “Devlet bedensel bütünlüğü ihlal ediyor. Sessizlik, rıza göstermektir” dedi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen Mashrou' Leila konserinde gökkuşağı bayrağı açan 7 kişinin, “eşcinselliğe teşvik ettikleri” ve “ahlâksızlığı yayınlaştırdıkları” iddiasıyla tutuklanması ve ardından ülkede hükümet ve medyanın yürüttüğü nefret kampanyası, toplu gözaltılar ve ‘anal muayene’ işkencesinin ardından grup açıklama yaptı.

“Devlet aygıtı tüm gaddarlığıyla insan haklarını ihlal ediyor”

Solisti eşcinsel olan Lübnanlı grup, “açıklama yapmaları durumunda ülkedeki LGBTQ+ toplumunu daha riskli bir duruma sürükleyeceği endişesiyle” sessiz kaldıklarını belirterek, “Ancak son 48 saatte yaşananlar devlet aygıtının en gaddar biçimde insan hakları ihlallerini uygulama konusunda kararlı olduğunu gösterdi” dedi.

Grubun sosyal medya hesaplarında yaptıkları açıklamada Mısır’da son 10 günde yaşananlar özetlenerek, “Bu baskı hiçbir şekilde Mısırlıların gündelik hayatlarında karşılaştığı boğucu atmosfer ve tacizden ayrıştırılamaz” denildi.

Medyadaki kibirli cehalet, devletin nefreti…

“Rıza gösteren yetişkinler arasında kimseyi mağdur etmeyen eylemleri şeytanlaştırma ve soruşturmaya tabi tutmayı kınıyoruz” diyen Mashrou' Leila açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bütün bu histerinin, birkaç çocuğun aşkı temsil eden bir kumaş parçasını sallamalarından çıkması mide bulandırıcı. Medyadaki kibirli cehalet, nefret söylemi ve yalanlar akla hayale sığmıyor. Mısır medyasının son 10 günde yarattıkları felaketle yüzleşmeye ve ürettikleri tahrik edici yalanların sorumluluğunu almasında ısrar ediyoruz. Hem devlet hem de basının benimsediği nefret söylemini kınıyoruz. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin ilgisizliğini kınıyoruz. Devlet şu anda çocukları topluyor ve bedensel bütünlüklerini ihlal ediyor. Zaman, sessizlik ya da küçümseyici bir şekilde kimlik politikalarını tartışma zamanı değildir. Sessizlik, rıza göstermektir.

Uluslararası dayanışma çağrısı

“Mısır’ın içinde ya da dışında bütün kültür üreticilerini, müzisyenleri ve aktivistleri bu korkunç zamanlarda Mısır toplumu ile dayanışmalarını göstermeye çağırıyoruz. Bu durum artık herhangi birimizin yok sayabileceği lüksüne sahip olduğu bir mesele değildir.

“Mısır rejimine yürüttüğü cadı avını derhal durdurmak ve gözaltındaki herkesi serbest bırakmak için baskı oluşturacak uluslararası bir dayanışma hareketine ihtiyacımız var.

“Mısır devlet ve güvenlik aygıtına anal muayeneyi bir işkence çeşidi olarak tanımlayan Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve BM İşkence ve Başka Zalimce İnsanlık Dışı ve Onur Kırıcı Davranış ya da Cezaya Karşı Sözleşme’ye taraf olduklarını hatırlatırız.

“İnsan hakları alınıp verilecek imtiyazlar değildir”

“Bu korkunç zamanlarda Mısır halkı ile olan tereddütsüz dayanışmamızı yineliyoruz. Grubumuzun çalışmalarının bir başka hükümet baskısı için günah keçisi olarak kullanılmasından dolayı kederliyiz. İnsan hakları alınıp verilecek imtiyazlar değildir. İnsan hakları, insan haklarıdır! Bir başka saldırıya daha katlanmak zorunda kalan hayranlarımızdan özür dileriz.”

Mısır’da ne oluyor?

Mashrou’ Leila grubunun Kahire’de düzenlediği bir konserde gökkuşağı bayrağı açılmasının ardından kamuoyunda devlet ve medya eliyle yükseltilen homofobi üzerine Mısır’da LGBTİ’lere dönük baskı dalgası, sadece son üç günde 22 kişinin gözaltına alınmasıyla daha da tırmandı.

Mısır’daki insan hakları savunucularından gelen bilgilere göre gözaltı sayısı 33’ü buldu. Gözaltına alınan kişilere ‘anal muayene’ işkencesi uygulanıyor.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim, “Mısır güvenlik güçleri sadece birkaç gün içinde onlarca kişiyi yakalayarak beş anal muayene gerçekleştirdi. Bu durum, gökkuşağı bayrağının açılması olayının ardından yetkililerin LGBTI+ topluluğu üyelerini baskı altına almaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik çabalarını da ciddi oranda artırdığına işaret ediyor” diyor.

İlgili haberler:

Mısır’da LGBTİ’lere baskı ve işkence artıyor

Gökkuşağı bayrağı açtıkları için tutuklandılar

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam