04/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mayıs ayının ikinci haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Mayıs ayının ikinci haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mayıs ayının ikinci haftasında (11-17 Mayıs) basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 7 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 45 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

İşte o haberler!

11 Mayıs, Akit

Akit’ten Harun Sekmen “Sapkınları Haçlılar Besliyor” başlıklı haberde LGBTİ+ derneklerinin mali şeffaflık gereği duyurduğu, gizli olmayan, devlet denetiminden geçen fon kaynaklarını gizli bir şeyi açığa çıkarmış ve suç unsuru gibiymiş gibi göstermeye çalışıyor.

Haberde LGBTİ+’lar için “ahlaksız” ifadesi kullanılıyor. Sekmen nefret söylemi üretip yaygınlaştırdığı haberini kendince kriminal unsurlarla süslüyor ve haftalık raporumuza geçiyor!

11 Mayıs, Akit

Yaşar Baş kendisi de bir avukat olarak yazısında Anayasa’yı bilmezlikten geliyor… LGBTİ+’ları kriminalize ederken, barolar içinde örgütlenme haklarını yok sayıyor…

11 Mayıs, Milli Gazete

İhsan Şenocak “LGBTİ’yi selamlayanlar gençliği felakete çağırıyor” diyor ve nefret söylemi üretiyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Mustafa Yaman, İstanbul Sözleşmesi’nin “toplumsal cinsiyet kimliği ifadeleri ile sapkın cinsel tercihlerin meşrulaştırılması” için var olduğunu söylüyor ve gayrimeşru tanımladığı LGBTİ+’lar nedeniyle nefret söylemi raporuna giriyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Burhanettin Can da Mustafa Yaman ile aynı telden çalıyor. LGBTİ+’lar için “sapkın” ifadesini kullanıyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Mücahit Gültekin, LGBTİ+ haklarını savunanlara “bundan daha dramatik bir şey olur mu” diye soruyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Saadet Partisi Kadın Kolları Başkanı Ebru Asiltürk de İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alırken LGBTİ+’lara ayrımcı söylem üretiyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Mahmut Toptaş yazısında “Allah başınıza vermesin” dediği eşcinselliğin için “suç” olduğunu ileri sürüyor… Halkı yanlış bilgilendiriyor, nefreti yaygınlaştırıyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

“Transeksüellik bir hastalıktır tedavi edilebilir” diyen Nevzat Tarhan meslek ilkelerini ve etiğini yok sayıyor, bilimdışı iddiaları savunan bir “doktor” olduğunu bir kez daha kanıtlıyor!

11 Mayıs, Milli Gazete

Şerafettin Kalay LGBTİ+’ları aile yapısını bozmakla itham ediyor.

11 Mayıs, Milli Gazete

Bekir Gündoğmuş yazısında LGBTİ+ ve feminist hareketi “dış güçlerin oyunu” olarak niteliyor, bilimdışı ve işkence yöntemi olan “dönüşüm terapilerini” savunuyor ve LGBTİ+’lar için “sapık” diyor.

11 Mayıs, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete Hürriyet’te yayımlanan Abdulkadir Selvi yazısını aynen almış. Selvi “LGBTİ gibi marjinal grupların” baro açması endişesinden bahsediyor ve LGBTİ+’ların marjinal olduğu ileri sürerken, baro içinde örgütlenme haklarını da yok sayıyor.

11 Mayıs, Aydınlık

Doğu Perinçek eşcinselliğe dair bilimdışı, gerçek dışı iddialarını yazmaya utanmıyor sıkılmıyor… Yarım A4 yazısında 23 defa “eşcinsel” kelimesini kullanan Perinçek gündemde tutunmanın yeni yolu olarak bunu bulmuş gibi…

11 Mayıs, Yeni Asya

Şükrü Bulut “Aydınlanmış Batı kamuoyu biliyor ki; dünyanın 50 devletinde kürtajı normalleştirmek, kadınları yuvalarından uçurmak ve eşcinsel nikâhını kanunlaştırmakgibi insanlık dışı çalışmalarının tamamını küresel boyutta organize edenler neoliberallerdir” diyor ve haftalık nefret söylemi raporumuzda yerini alıyor.

12 Mayıs, Anadolu’da Bugün, BBN Haber

Konya’da çıkan gazeteler Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Bayram Sakartepe’nin ayrımcı açıklamasına alan açıyor: Sakartepe bu sözleşme uyarınca, 'ayrımcılık' yapılmama gerekçesi ile insan fıtratına aykırı cinsel tercihlerin meşrulaştırıldığını belirterek…”

12 Mayıs, Güne Bakış

Adıyaman’da çıkan gazeteden Gaffari İzci genetik bilmini nasıl dahil ettiğini anlamadığımız nefret söyleminde şöyle diyor: “…eşcinselliği meşru göstermeye çalışan bu haddini bilmez, başkasının hakkını ve hukukunu tanımayan, yeni nesillerin soyunu, toplumun DNA sını hiçe sayan, bu hadsizlere dayanak sağlayan zinayı suç saymayan yasal düzenleme, İstanbul sözleşmesi ve diğer ilgili mevzuat biran önce değiştirilmelidir.”

12 Mayıs, Hürfikir Gazetesi

Kırklareli, Lüleburgaz’da çıkan gazetede Vatan Partisi Lüleburgaz İlçe Başkanı Şaban Kızıltan, “LGBTİ+ kabul edilemez” diyor ve gazete bu söyleme alan açıyor.

12 Mayıs, Yeni Devir

İstanbul’da çıkan gazete LGBTİ+’ların temel haklarını savunan KESK’e saldıran Memur-Sen’in açıklamasını haber yapıyor, nefrete alan açıyor: “KESK'in açıklamasında, dinimizce yasaklanmış cinsel yönelimler hak olarak tanımlanıyor, buna sapkınlık diyen herkes de nefret objesine dönüştürülüyor, hukuk metinleri zorlama yorumlara tabi tutuluyor, haksızlığın ve ahlaksızlığın üzeri örtülmek için her türlü gayretkeşlik gösteriliyor, inanç ve itikatla başlayan sorun, ahlaksızlıkla iş birliğine kadar varıyor.”

12 Mayıs, Milli Gazete

“Soros fonluyor” başlıklı imzasız haber LGBTİ+ derneklerinin bizzat kendilerinin mali şeffaflık gereği açıkladığı fonları kriminalize etmeye çalışmak gibi komik bir çaba içinde. Üstelik gazete kendi de söylüyor: “Kendi raporları her şeyi ortaya çıkardı”. Şeffaflığın, hesap verebilirliğin “suç” olarak tanımlanması trajikomik!

12 Mayıs, Aydınlık

Gazeteden Refik Saydam eşcinselliği emperyalizmle ilişkilendirenlerden…

12 Mayıs, Sivas Memleket

Gazete dini kullanarak ayrımcı söylem üretmeye çalışanlardan. Eşcinselliğin “günah”, HIV’in ise “tedavisi mümkün olmayan hastalık” olduğunu iddia ediyor ve halkı yanlış bilgilendiriyor.

12 Mayıs, Milli Gazete

İmzasız bir haber daha. LGBTİ+’ların “sapkın” olduğunu ileri süren gazete şöyle diyor: “TÜRKİYE'DE AB UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE BİRÇOK SAPKIN FAALİYET DÜZENLENİRKEN, AHLAKSIZLIKLARIN ÇOĞU İSE ADETA'SANAT'VE'PROJE'ADİ ALTINDA MEŞRULAŞTIRILDI.”

13 Mayıs, Milli Gazete

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Cinsiyetsizlestirmeden eşcinselliğe kadar her türlü sapkınlığı kadına karsı şiddeti önleme parantezine alarak meşrulaştırmak bu topluma yapılacak en büyük kötülüktür. O nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bu konuda göreve çağırıyoruz.”

13 Mayıs, Milli Gazete

Gazeteden İsmail Hakkı Akkiraz, dini alet ederek nefreti körüklüyor.

13 Mayıs, Doğru Haber

M. Zülküf Yel yazısında, “’Cinsiyetsizlik’ adı altında çocuklarımız eşcinselliğe yönlendirilecektir” iddiası ile cinsel yönelimi epey bir yanlış yorumluyor.

13 Mayıs, Bursa Hayat

Gazetden Nagehan Er, “Dizide geçen ilişkilerin en az yarısı eşcinsel. Dedim ki izlerken ne oluyor. Ve bu çok matah bir şey. Ve hiç de yadırganmıyor” diyor. Kendisine hatırlatalım, hayatta da öyle ve bu çok normal.

13 Mayıs, Milli Gazete

Muhittin Hamdi Yıldırım İstanbul Sözleşmesini hedefine alırken LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler kullanıyor.

13 Mayıs, Bingöl Gazetesi

AKP Bingöl İl Başkanı Güler’in “Kürtleri apoizme, kemalizme, sosyalizme, ateizme, LGBT'ye ortak etmeye çalışanlar, bu mazlum milleti inanç ve değerlerimizden uzaklaştırmak istiyor” diyerek haftalık raporumuzda yerini alıyor.

13 Mayıs, Adapazarı Akşam Haberleri

Sakarya’da çıkan gazete Saadet Partisi İl Başkanı Fahrettin Abay’ın nefret söylemine alan açıyor. Abay LGBTİ+’ların örgütlenme hakkına saldırıyor.

14 Mayıs, Yeni Akit

“CHP’liler fonluyor LGBTİ kuduruyor” başlıklı nefret haberinde Akit, CHP'li Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli belediyelerinin bütün imkanlarını sapkın kuruluşlar için seferber ettiğine yer verildi” diyor!

14 Mayıs, Kocaeli Demokrat

Gazete, Yeniden Refah Partisi Körfez İlçe Başkanı Arif Aydoğmuş’un İstanbul Sözleşmesini hedefine aldığı ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler kullandığı söyleme alan açıyor.

14 Mayıs, İnanış Gazetesi

Zonguldak’ta çıkan gazeteden Adnan Küçükvar da İstanbul Sözleşmesi’ni hedefine alıyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler kullanıyor.

14 Mayıs, Yeni Devir

İstanbul’da çıkan gazete Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın LGBTİ+’ların temel haklarına saldırdığı söylemine alan açıyor.

14 Mayıs, Milli Gazete

Nedim Odabaş yazısında LGBTİ+’ların gayrimeşru olduğunu ileri sürüyor!

14 Mayıs, Milli Gazete

Hüseyin Akın yazısında “Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu düşünürsek biyolojik cinsel kimliğin muhafazasından en çok anne-baba sorumludur. Tıbbın konusuna gren cinsel yönelimleri toplumların genel geçer hareketleri gibi yansıtmak en başta bu insanlara karşı bir haksızlıktır” diyor ve LGBTİ+’lara bilim karşıtı yöntemler öneriyor, “hastalık” gibi görüyor ve dini inanç ile “tedavi” edilebileceğini varsayıyor.

15 Mayıs, Türkiye Gazetesi

Ahmet Şimşirgil yazısında LGBTİ+ derneklerinin “bozguncu” olduğunu ileri sürüyor.

15 Mayıs, Doğru Haber

Gazete, AKP eski milletvekili Said Yüce’nin nefret söylemine alan açıyor.

15 Mayıs, Yeni Akit

Yaşar Baş avukat kimliği ile hukuku çiğnemeye devam ediyor ve soruyor: “Bir baroda LGBT Komisyonu olabilir mi? Oldu ve buna müdahale etmesi gerekenler, meşru bir müdahalenin bütün koşulları oluşmasına rağmen sessiz kaldılar.”

15 Mayıs Milli Gazete

Siyami Akyel İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alırken LGBTİ+’lara ayrımcı söylem üretiyor.

15 Mayıs, Milli Gazete

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alırken LGBTİ+’lara ayrımcı söylem üretiyor.

15 Mayıs, Bingöl Online

Bünyamin Bayram LGBTİ+’lara yönelik nefret suçu işleyen kişilerin yargılanmamaıs gerektiğini savunuyor.

15 Mayıs, Aydınlık

Serhan Bolluk “CHP Türkiye’yi LGBTİlilerle yönetme aşamasına geldi” diyor ve LGBTİ+’ları vatandaş ve siyasi özne olarak görmeyi reddediyor!

15 Mayıs, Ünye Kent

Ordu’da çıkan gazetede M. Sıddık Öz LGBTİ+’ların eylem yapmasının illegal olması gerektiğini ileri sürüyor.

16 Mayıs, Aydınlık

Eda Şimşek haberinde eşcinselliğe dair 100 yıl önceki söylemi tekrarlıyor: “…eşcinselliğin büyük bölümü; özgür bir tercihin değil, çocuklukta yaşanan travmaların ya da sosyal etkenlerin bir sonucudur. Tüm bu verilerden yola çıkarak doğal olmayan ilişki biçimlerinin toplumumuza dayatılmasıyla savaşmalıyız, mutlu aile ve sağlıklı çocuklardan oluşan toplumu inşa etmeliyiz.”

16 Mayıs, Akşam

Markar Esayan Netflix dizileri için “mutlaka bir eşcinsel ilişkinin normal bir ilişki gibi araya sıkıştırıldığını” gördüğünü söylerken eşcinsel ilişkilerin “anormal” olduğunu ileri sürüyor.

 


Etiketler: medya
İstihdam