10/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mayıs ayının son haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Mayıs ayının son haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mayıs ayının son haftasında (25-31 Mayıs) basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 7 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 22 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

İşte o haberler!

27 Mayıs, Sabah

Hilal Kaplan “Ekrem Başkan dünden hazırmış!” başlıklı yazısında LGBTİ+’ların medeni haklarını yoksaydığı yetmez gibi LGBTİ+’ların haklarını destekleyen politikacıları da hedef gösteriyor.

27 Mayıs, Milli Gazete

İsmail Mansur Özdemir “toplumsal cinsiyet eşitliği cinsel sapmaya izin veriyor” derken LGBTİ+’lar için “sapmış” diyor.

27 Mayıs, Akşam

Hikmet Genç, “Hangi rolü oynamak istiyorsan mevcut. İslamcı, Kemalist, Marksist, Liberal, Sosyalist, Hümanist, LGBT'ci..” diyor ve LGBTİ+’ların içinde yer alan bir grup insanı suçla ilişkilendiriyor.

27 Mayıs, Şehir

Bursa’da çıkan gazetede Selami Saygın, “Son yıllarda bu verilen örneklere ek olarak baro (Ankara, İstanbul, İzmir gibi) kendisini LGBT'lilerin taleplerine adamış gibi çalışmaktadır” diyor ve LGBTİ+ haklarını sabunan meslek örgütlerini hedef gösteriyor.

27 Mayıs, Akit

Akit “okur postası” adı altında nefret söylemi ve hedef göstermeye yeni bir alan açtı. Kadir Melik Taşçı isimli okur “Ekrem İmamoğlu sana sesleniyorum. Eşcinsel evlilikle alakalı düşüncelerini aktardığın videonu izledim. Bir proje olduğunu bildiğim için beni hiç şaşırtmadığını söyleyeyim. Oğulların bir gün baba biz eşcinseliz, erkek erkeğe ilişki yaşamak istiyoruz derse: "Problem değil oğlum sizin yaşam kalitenizi korumak benim görevim, saygıyla karşılıyorum" mu diyeceksin?” diyor.

28 Mayıs, Sabah Güney

Ersin Ramoğlu, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “eşcinsellerin özgürlüklerini koruma sorumluluğumuz var” sözlerini diline doluyor.

“Mübarek Ramazanda CHP'li Ekrem Imamoğlu'na "Eşcinsel evliliği onaylıyor musunuz" diye soruluyor; O da 'milletimiz henüz eşcinsel evliliğe hazır değil' diyor. Yani önce toplumu alıştıracağız sonra sapık evliliği getireceğiz demek istiyor!”

28 Mayıs, Akit

Okur postasından Kubilay Ertekin LGBTİ+ haklarını savunan politikacılara nefret kusuyor.

28 Mayıs, İstiklal

İstanbul’da çıkan gazete Ömer Akdağ, “28 Şubat darbesiyle mağduriyet yaşayan mütedeyyin insanların omuzları üzerine basarak LGBT'lilere "yasal" zemin hazırlayanlara hakkımı helal etmiyorum” diyor ve ayrımcı söylemde bulunuyor.

28 Mayıs, Bizim Sivas Gazetesi

Gazete, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zafer Emanetoğlu, “Ekrem İmamoğlu'nun 'eşcinsel evliliklere onay' projesi kursağında kalacak” sözlerine alan açtı.

28 Mayıs, Doğru Haber

İstanbul’da çıkan gazetenin imzasız haberi “LGBT SAPKINLIĞININ KALKANI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ” diyerek nefret söylemini üretip yaygınlaştırıyor.

28 Mayıs, Milli Gazete

Sedanur Bulut, LGBTİ+’ların dernek kurma hakkını yok sayıyor, LGBTİ+’ların dizilerde yer almasına karşı çıkıyor ve nefret söylemi üretenlere dahil oluyor.

28 Mayıs, Milli Gazete

Bahaddin Elçi Cumhurbaşkanına itafen yazısında LGBTİ+’ların “ileride topluma telafisi mümkün olmayan zararlar” vereceğini ileri sürüyor ve bunun önüne geçmek için LGBTİ+’ların en temel haklarına göz diktiğini açıkça beyan ediyor.

28 Mayıs, Konya Merhaba

Süleyman Küçük yazısıdna “Eşcinsel evliliklerin yasal hale geldiği” bir dünya korkusundan bahsediyor ve haftalık ayrımcı söylem raporumuzda yerini alıyor.

28 Mayıs, Milli Gazete

Selime Sümeyye Abatay’ın Afyon Kocatepe Üniversitesince Psikolojik Danışma ve Rehberlik ana bilim dalında öğretim görevlisi olan Dr. Mücahit Gültekin ile yaptığı söyleşi İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterirken LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa da geçit veriyor. Ruh sağlığı uzmanı sıfatıyla Gültekin ayrımcı söylem üretiyor.

29 Mayıs, Burası Çanakkale Gazetesi

Bünyamin Nami Tonka LGBTİ+’ları kriminalize ediyor.

29 Mayıs, Yeni Akit

Yaşar Baş hukukçu olarak Anayasa’nın eşitlik maddesinden bihaber yazıyor ve LGBTİ+’ların en temel yaşam hakkını savunan baroları hedef gösteriyor.

29 Mayıs, BBN Haber

Konya’da çıkan gazetede Fikret Coşar’ın kaleminden sızan nefret şöyle: “Bulaşıcı salgın hastalıklar, savaş, kısırlaştırma ve eşcinsel evlilikleri teşvik vb. projeler üretmekteler. Bütün bunlar yapanlar insan olabilir mi bunlarda insanlık kalır mı? Hoş bu türler kendilerini zaten normal insan olarak görmüyorlar ya. Bunlar seçkin, seçilmişler kendilerini LORD/TANRI gören kişiler”

29 Mayıs, Polatlı’nın Sesi İstikal

Haydar Bircan’ın anlaşılmaz cümlelerinde nefret izleri: “…eşcinsel gibi yasaların serbest olmasını isteyen bazı insanlar bu ülkenin namus anlayışına ters düşüyorlar”.

29-30 Mayıs, Milli Gazete

Nazmiye Gülbaş’ın üst üste iki yazdığı köşede, “CİNSİYETSİZ İNSAN, İNSANSIZ İSLAM, İSLAMSIZ SAADET OLMAZ” başlıklı yazısı LGBTİ+ terimlerini de açıkladığı ayrımcı bir metinken 30 Mayıs tarihli yazısında “LGBTİ+’lar için çıkarılan kanunların” aileye zarar verdiğini ileri sürüyor.

30 Mayıs, Akit

Sefa Saygılı’nın hedefinde İstanbul Sözleşmesi var ve elbette benerleri gibi yazısında LGBTİ+’ların haklarına da saldırı var.

30 Mayıs, Milli Gazete

Selime Sümeyye Abatay’ın Sema Maraşlı ile söyleşisinde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadelere yer veriliyor: “Cinsiyet, kişinin sonradan edindiği bir şey değil, yaratılış kodlamamızda var olan bir şey. Onlar ısrarla 'Cinsiyetimizi toplum dayatıyor, biz bu topluma savaş açıyoruz ve biz bunu eşitleyeceğiz' diyorlar. Dinimizin lanet ettiği,'kadına benzeyen erkeğe lanet olsun, erkeğe benzeyen kadına lanet olsun' dediği bir fiili kabul ediyorlar ve bunu topluma küçük yaştan itibaren dayatıyorlar. Masal kitaplarıyla başladı, okul ders kitaplarının arasına yerleştiriyorlar…”

 


Etiketler: medya
İstihdam