22/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Çocukların "terör" suçlamalarıyla yetişkinlerle birlikte yargılanmasının önüne geçmek için hazırlanan Terörle Mücadele Kanunu (TMK

Çocukların "terör" suçlamalarıyla yetişkinlerle birlikte yargılanmasının önüne geçmek için hazırlanan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) oylanarak yasalaştı.
Yapılan değişiklikler sonrası TMK'nin çocuklar açısından getirdiği yenilikler şöyle:
*TMK kapsamında suçlanan çocuklar daha önce olduğu gibi, yetişkinlerle özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk mahkemelerinde yargılanacak. Çocuklar hakkında ağır ceza mahkemelerine özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri uygulanmayacak.
 
*Çocuklar Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na (TGYK) aykırı toplantı ve gösterilere katılıp, TMK'de tarif edilen "propaganda" suçunu işledikleri durumda, eskisi gibi "örgüt üyesi olmadığı halde örgüt adına suç işlemek" suçundan yargılanmayacak. Tasarı yasalaşmadan bu iddiayla tutuklanan, hüküm giyen çocuklar salıverilecek. Tasarıda çocukların örgüt üyesiymiş gibi yargılanmalarına olanak tanıyan hüküm dünkü (21 Temmuz) görüşmelerde verilen önergeyle kaldırılmıştı.
 
*Tasarıda salıverilen çocuklar için öngörülen "Çocuklara özel güvenlik tedbiri" uygulanmayacak. Görüşmeler sırasında kabul edilen önergeyle bu hüküm tasarıdan kaldırıldı.
 
Şartlı salıverme koşulları aranmayacak
*Terör suçlarında uygulanan şartlı şalıverme koşulları, çocuklar için aranmayacak. Koşulları taşımayan çocuklar da serbest bırakılacak.
 
*Tasarının yasalaşıp yürürlüğü girdiği tarihe kadar, haklarında açılan davalar, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararıyla sonuçlanmış olan çocuklar, 15 gün içinde mahkemeye başvurabilecek. Çocuk hakkındaki hüküm geri alınacak ve yeniden hüküm kurulacak.
 
*TGYK'yeaykırı kabul edilen gösteri ve yürüyüşlerde ihtar ve zor kullanmaya rağmen dağılmadığı iddia edilen çocuklara verilen cezanın üç yıl olan üst sınırında bir değişiklik yapılmazken, cezanın alt sınırı bir buçuk yıldan altı aya indirildi. Ceza toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenleyicileri için yarı oranında arttırılacak.
 
*İhtar ya da zor kullanmaya karşın, polise cebir ve tehditle direndiği iddia edilenlere, suçun ağırlığına göre Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 265. maddesinde öngörülen üçte bir ile yarı oranında ceza artırımı uygulanacak.
 
*TGYK'ye aykırı yürüyüşlere, ruhsatlı bile olsa ateşli silah, her türlü öldürücü, yaralayıcı, zarar verici araç ile örgütlere ilişkin propaganda malzemesi taşıyarak katılan çocuklara verilen cezalar azaltıldı. Cezanın beş yıl olan üst sınırı üç yıla; iki yıl olan alt sınırı altı aya düşürüldü.

Etiketler: insan hakları
nefret